Ramadan dekorationer: Inspiration, Idéer & Köptips (2024)

Ramadan är en helig månad för muslimer runt om i världen och firas med bön, fasta och gemenskap. En viktig del av firandet är dekorationen av hemmen och offentliga platser. Ramadan dekorationer kan hjälpa till att skapa en stämning av andlighet och gemenskap, samtidigt som de ger en festlig touch till firandet.

I denna djupdykande guide kommer vi att titta på olika typer av Ramadan dekorationer, inklusive inomhus- och utomhusdekorationer, mat- och serveringsdekorationer, samt traditionella och moderna färger och symboler för Ramadan. Vi kommer också att ge tips på hur man kan skapa en stämning av andlighet och gemenskap i sitt hem under Ramadan och vad man ska tänka på när man köper dekorationer.

Oavsett om du firar Ramadan för första gången eller om du vill förnya din befintliga dekorationsstil, så kommer denna guide att ge dig inspiration och idéer för att skapa en minnesvärd Ramadan.

ramadan dekoration guide

Varför är dekorationer viktiga under Ramadan?

Dekorationer är ett sätt att hedra och fira Ramadan på ett visuellt sätt. Genom att dekorera hemmet med symboler som är viktiga för Ramadan kan familjer skapa en känsla av samhörighet och tillhörighet under denna heliga månad. Det kan också hjälpa till att förstärka känslan av att Ramadan är en särskild tid på året som är annorlunda från resten av året.

Traditionella symboler för Ramadan inkluderar månen och stjärnorna, som är symboler för den islamska kalendern. Ljus, inklusive lyktor, ljuskronor och ljusslingor, är också vanliga dekorationer eftersom ljus symboliserar upplysning och kunskap. Andra vanliga dekorationer inkluderar vackra dukningar för matsalen, textilier med traditionella mönster och färger, och tavlor eller posters med citat från Koranen.

Förutom att hjälpa till att skapa en atmosfär av andlighet och gemenskap, kan dekorationer också hjälpa till att hålla barnen engagerade i Ramadan. Genom att involvera barnen i att dekorera hemmet kan de känna sig mer delaktiga i denna heliga månad och få en bättre förståelse för dess betydelse.

Färger och teman för Ramadan dekorationer

Traditionella färger och symboler för Ramadan

Traditionella färger och symboler är som sagt en viktig del av Ramadan dekorationer. De vanligaste färgerna är grönt, guld och vitt. Grönt anses vara en helig färg i Islam och representerar naturen, medan guld symboliserar rikedom och överflöd. Vitt är en symbol för renhet och andlighet. Andra vanliga symboler inkluderar månen och stjärnorna, som är symboler för den islamska kalendern.

Moderna och kreativa teman för Ramadan dekorationer

Medan traditionella färger och symboler är viktiga för Ramadan dekorationer, har moderna och kreativa teman också blivit alltmer populära. Detta kan inkludera att använda ovanliga färgkombinationer, som rosa och guld eller lila och silver, eller att använda moderna mönster och former. En annan modern trend är att använda material som metall och glas för att skapa moderna och eleganta dekorationer.

ramadan mubarak dekoration

Hur man väljer rätt färger och teman för ditt hem

När du väljer färger och teman för dina Ramadan dekorationer är det viktigt att tänka på ditt hem och din personliga stil. Om ditt hem har en modern inredning kan du överväga att använda moderna färgkombinationer och material för att skapa en elegant och sofistikerad känsla. Om du föredrar en mer traditionell inredning kan du istället använda traditionella färger och symboler för att skapa en varm och inbjudande atmosfär.

Det är också viktigt att tänka på hur dekorationerna kommer att passa in i ditt hem och hur de kommer att fungera tillsammans med din befintliga inredning. Genom att välja färger och teman som passar ditt hem och din personliga stil kan du skapa vackra och meningsfulla Ramadan dekorationer som hjälper till att skapa en härlig stämning.

Vanliga misstag man ska undvika

 • Överbelasta rummen med dekorationer – Att ha för många dekorationer kan överväldiga rummet och skapa en rörig atmosfär. Det är viktigt att hålla det enkelt och balanserat för att skapa en stämning av lugn och harmoni.
 • Glömma belysningen – Belysning är som sagt en extremt viktig del av Ramadan dekorationer, och det är således viktigt att inte glömma belysningen i ditt hem. Genom att använda mjuka ljuskällor kan du skapa en avslappnad och bekväm atmosfär.
 • Ignorera din personliga stil – Det är viktigt att välja dekorationer som passar din personliga stil och inredning. Att välja dekorationer som inte passar ditt hem kan göra det svårt att skapa en harmonisk och sammanhängande atmosfär som du trivs i. Försök därför inte kopiera vad andra gör, utan följ din egen intuition.
 • Inte planera i förväg – Att inte planera i förväg kan göra det svårt att skapa en sammanhängande dekorationsstil. Det är viktigt att tänka på färger, symboler och tema i förväg för att skapa ett enhetligt intryck.
 • Glömma att involvera barnen – Att involvera barnen i att dekorera för Ramadan kan hjälpa dem att känna sig mer delaktiga i denna heliga månad. Glöm inte att skapa enkla och roliga DIY-projekt som de kan delta i.
 • Att inte ta hänsyn till miljön – Det är viktigt att tänka på hållbarhet och miljövänliga alternativ när man dekorerar för Ramadan. Genom att använda återanvändbara material och solcellsbelysning kan du skapa en hållbar och miljövänlig dekorationsstil.

Inomhusdekorationer för Ramadan

Hur man skapar en härlig stämning

Att skapa en stämning av andlighet är som sagt är en viktig del av syftet med Ramadan dekorationer. För att göra detta kan du använda mjuka belysningar, som takspotlight eller ljusslingor, för att skapa en lugn och avslappnad atmosfär. Du kan också använda doftande ljus eller rökelse som sprider en mild doft i rummet. Textilier som kuddar, mattor och gardiner i mjuka och varma toner kan också hjälpa till att skapa en mysig och bekväm känsla.

Idéer för dekorering av matsalen, vardagsrummet och sovrummet

Matsalen är en central plats under Ramadan eftersom det är där fastan bryts på kvällen. För att dekorera matsalen kan du använda vackra dukar, tallrikar, glas och bestick som passar din inredning och tema. Ljusslingor placeras ofta runt matsalsbordet för att skapa en varm och inbjudande känsla. Vidare rekommenderar vi att du tar fram dina finaste tekoppar och tekannor under eller efter maten.

I vardagsrummet kan du använda kuddar och filtar i mjuka färger och mönster som skapar en avslappnad och bekväm känsla. Du kan också använda tavelvägg med Ramadan-inspirerade citat och bilder för att skapa en fokuspunkt i rummet.

Sovrummet bör också dekoreras med mjuka textilier som kuddar och sängkläder i traditionella färger och mönster. Placera gärna några vackra dekorationer på sängbordet för att skapa en lugn atmosfär.

DIY-projekt för att skapa egna Ramadan dekorationer

Att skapa egna dekorationer är ett roligt och kreativt sätt att göra Ramadan dekorationer mer personliga. Du kan göra egna lyktor med papp, eller skapa egna tavlor med Ramadan-inspirerade citat och symboler. Att dekorera egna ljusstakar eller tallrikar med färger och symboler är också vara ett roligt och enkelt DIY-projekt. Därtill rekommenderar vi att skapa egna textilier med traditionella mönster genom att trycka på tyg med blocktryck eller att virka egna dukar och kuddfodral.

Att göra egna dekorationer är ett utmärkt sätt för att inkludera barnen också – de brukar tycka det är väldigt roligt!

Utomhusdekorationer för Ramadan

Skapa en välkomnande entré till ditt hem under Ramadan

Din entré är det första som besökare ser när de kommer till ditt hem, och det är viktigt att skapa en välkomnande atmosfär. För att dekorera entrén till ditt hem under Ramadan kan du använda färgglada mattor, lyktor och lanternor med Ramadan-inspirerade symboler som månen och stjärnorna. Många använder även färgglada blommor och gröna växter för att skapa en inbjudande atmosfär.

Vi på Magnifikt.se rekommenderar även att flankera ingången till huset med trädgårdsfigurer eller statyer. Detta är otroligt vackert!

Ramadan dekorationer för uteplatsen och balkongen

Din uteplats eller balkong är en perfekt plats att dekorera under Ramadan. Du kan använda vackra och färgglada mattor, kuddar och filtar för att skapa en mysig atmosfär. Använd gärna färgglada blommor och växter även där, för att ge din uteplats eller balkong en frisk och naturlig känsla.

Matbordsdekorationer under Ramadan

Kreativa sätt att presentera och servera mat under Ramadan

Presentera och servera mat på ett kreativt sätt kan göra en stor skillnad i stämningen under Ramadan. Du kan använda traditionella serveringsfat och skålar i varma och festliga färger som grönt och guld. Du kan också skapa en meze-tallrik med olika små rätter, som hummus, falafel och baba ganoush, för att skapa en avslappnad och social stämning. Användning av rätt tallrikar och bestick skapar också en elegant och sofistikerad känsla.

ramadan dekoration

Hur man skapar Ramadan-inspirerade dryckesstationer

Ramadan-inspirerade dryckesstationer är en kul och kreativ idé för dina Ramadan middagar. Du kan använda traditionella dryckesglas i vackra och festliga färger som guld och grönt. Fortsättningsvis rekommenderar vi att skapa en speciell dryckesstation med olika sorters vatten, fruktjuicer och mjölk, tillsammans med torkade frukter och nötter. Användning av vackra karaffer och kannor kan också hjälpa till att skapa en elegant och sofistikerad känsla.

Köp dekorationer till Ramadan – Detta ska du tänka på

När man köper dekorationer för Ramadan är det viktigt att tänka på följande faktorer:

 • Färger och symboler: Färgerna och symbolerna som används under Ramadan är viktiga att tänka på när du köper dekorationer. Traditionella färger som grönt, guld och vitt är vanliga, och symboler som månen och stjärnorna är också vanliga.
 • Material: Att välja rätt material är viktigt när man köper dekorationer för Ramadan. Att välja högkvalitativa material som papper, textilier och trä kan hjälpa till att skapa en hållbar och hållbar dekorationsstil.
 • Stil: Att välja en stil som passar din personliga smak och inredning  får inte underskattas. Det är viktigt att välja dekorationer som skapar en harmonisk och sammanhängande dekorationsstil, och inte kopiera någon annans stil. Många följer konton på Instagram för inspiration, men problemet blir att det då ser likadant ut hos alla familjer, och det är ju roligare att skapa något eget – både för dig själv och för barnen.
 • Hållbarhet: Att tänka på hållbarhet är också en viktig aspekt nuförtiden. Att välja återanvändbara material och solcellsbelysning kan hjälpa till att skapa en hållbar och miljövänlig dekorationsstil.
 • Budget: Se till att du håller dig inom din budget när du köper dekorationer för Ramadan, för att undvika onödiga utgifter. Det är viktigt att välja dekorationer som passar din budget och att undvika att överbelasta rummen med för många dekorationer.

Genom att tänka på dessa faktorer när man köper dekorationer för Ramadan kan du skapa en vacker och meningsfull dekorationsstil som hjälper till att skapa en stämning av andlighet och gemenskap i ditt hem.

Nackdelar med att köpa ramadan dekorationer från Fyndiq

Trots att det är otroligt vanligt att köpa dekoration från Fyndiq finns det en hel del nackdelar med detta. Vi har tagit del av flera recensioner och sammanfattat de nackdelar vi identifierat nedan:

 • Begränsat utbud: Fyndiq kan ha ett begränsat utbud av Ramadan dekorationer, vilket kan göra det svårt att hitta dekorationer som passar din personliga stil och inredning.
 • Okänd kvalitet: Att köpa dekorationer från en okänd säljare på fyndiq kan också innebära att kvaliteten på dekorationerna är osäker. Det är viktigt att titta på recensioner och kundomdömen innan du köper för att säkerställa att du köper högkvalitativa dekorationer.
 • Längre leveranstider: Förbered dig på längre leveranstider, särskilt om säljaren inte finns i Sverige. Detta kan göra det svårt att få dekorationerna i tid för Ramadan. Således måste du planera i god tid.
 • Hög returavgift: Om dekorationerna inte uppfyller dina förväntningar är det ofta hiskeligt dyrt att  returnera dem till säljaren på fyndiq.

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll