Trädgårdsfigurer & trädgårdsskulpturer

Trädgårdsskulpturer är ett utmärkt sätt för att få trädgården att bli mer intressant och personlig. Genom att placera olika trädgårdsskulpturer kan man skapa ett stilfullt uttryck för trädgården, samtidigt som det kan accentuera symmetri om de används på rätt sätt.

Trädgårdsskulpturer finns i ett brett sortiment av former, material och storlekar, vilket gör det möjligt att hitta alternativ oavsett hur din trädgård ser ut. De kan vara dekorativa eller funktionella, alltifrån konstverk som flankerar ingången till ett hus, till större statyer som hjälper till att skydda blommor från vinden eller hindrar solljus från att nå en viss plantering.

Oavsett om du letar efter nya inredningsdetaljer för att ge din trädgård mer liv, eller en speciell touch för att göra den mer personlig, så kan trädgårdsskulpturer hjälpa dig att uppnå det. De är helt enkelt ett perfekt sätt att tillföra trädgården lite extra stil och karaktär!

trädgårdsfigurer

10 saker att tänka på när du ska köpa en trädgårdsskulptur

Steg 1: Välj trädgårdsskulpturer som inte skapar för mycket skugga

Ett vanligt misstag som trädgårdsägare gör är att de väljer skulpturer som kastar för mycket skugga. Inte sällan hör vi klagomål om konsumenter som råkat köpa en för stor modell som gör att halva middagsbordet hamnar i total skugga. Överväg därför de modeller som inte kastar alltför mycket skugga, d.v.s. mindre varianter; alternativt se till att du har riktigt bra belysning. Felet många gör är att de helt enkelt köper en för stor variant.

Steg 2: Köp trädgårdsskulpturer baserade på din trädgårds befintliga stil

Det finns trädgårdsskulpturer som passar olika trädgårdsstilar; vissa skulpturer är mer lämpliga för klassiska trädgårdar, medan andra passar bättre för moderna trädgårdar. Se till att den du köper harmonierar med den övriga stilen, så om du t.ex. har många marmorstatyer så är det otroligt vackert att komplettera detta med bronsskulpturer i varierande storlekar.

För att hitta de skulpturer som är lämpliga just för din trädgårdsstil rekommenderar vi att du tittar på trädgårdsbutiker där de har placerat olika skulpturer utomhus så du kan se hur det de facto kommer se ut.

Trädgårdsprydnader

Steg 3: Glöm inte att dubbelkolla att de tål det svenska klimatet

Kom ihåg att trädgårdsskulpturer måste vara gjorda för att tåla det svenska klimatet. Om de inte är tillverkade av material som kan hantera allt från värme, frost och regn så kommer de att skadas eller blekna för snabbt. Se därför till att den är gjord av ett material som kan tåla det svenska klimatet, förslagsvis stål, brons eller marmor.

Steg 4: Köp trädgårdsskulpturer som passar trädgårdens storlek

Se till att trädgårdsskulpturerna inte är för stora eller för små i förhållande till trädgården. Detta är viktigt för att trädgården ska bli balanserad. Har du nånsin kört förbi en trädgård där det står oproportionerliga skulpturer så vet du förmodligen att det kan ha en komisk effekt – något du helst vill undvika. T.ex. kan det stå en liten statyett bredvid en större byst vilket är allt annat än estetiskt tilltalande.

Upplever du att du saknar känsla för balans och symmetri så rekommenderar vi att du besöker en butik där de kan hjälpa dig att välja rätt storlek.

Steg 5: Jämför priser och köpvillkor hos olika återförsäljare innan köp

Sist men inte minst ska du tänka på att jämföra priser och köpvillkor hos olika trädgårdsbutiker innan du tar ett beslut. Det kan finnas stora skillnader när det gäller pris, så se till att du undersöker detta. Även när det gäller frakt och leveransvillkor råder det stor variation, så jämför därför olika återförsäljare innan du tar ett slutgiltigt beslut.

Trädgårdsskulpturer

Fördelar med trädgårdsskulpturer

  • Skapar ett stilfullt uttryck för trädgården
  • Accentuerar symmetri om de placeras på rätt sätt
  • Ger trädgården mer liv och en personlig, historisk karaktär
  • Kan hjälpa till att skydda blommor från vinden eller hindra solljus från att nå en viss plantering

Nackdelar med trädgårdsskulpturer

  • Kan kasta skugga på fel områden av trädgården om du inte noga har tänkt igenom hur du vill placera dem
  • De är ofta dyra och transportkostnaderna är i regel inte heller billiga
  • Om man inte väljer trädgårdsskulpturer som är gjorda för det svenska klimatet, så kan de skadas eller blekna fortare än kvickt

Slutord

Att placera trädgårdsskulpturer kan vara ett utmärkt sätt att få trädgården att bli mer intressant och personlig. Men det är viktigt att man väljer skulpturer som passar trädgårdens stil och storlek, samt att de är gjorda för att tåla det svenska klimatet. Därför rekommenderar vi att jämföra priser hos olika trädgårdsbutiker och leverantörer innan du tar ett beslut. Med lite förberedelse och planering kan de göra trädgården otroligt mer levande.

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll