Sagaform Ek

Läs mer

Sängbricka Ek

Läs mer

Kaste Bricka

Läs mer

Sängbricka → Komplett guide: För- och nackdelar – Bäst-i-test (2024)

För att kunna äta frukost på sängen måste du ha en bra sängbricka. För det första måste den vara stabil nog att inte spilla ut morgonkaffet så fort du sträcker på benen. För det andra ska designen vara estetiskt tilltalande. Förutom att användas för frukosten, måste den också gå att använda med en laptop. Annars måste du byta bricka beroende på om du ska arbeta från sängen eller äta en ljuvlig frukost. Dock är utbudet brett vilket gör det knepigt för många att välja rätt. Därför har vi listat de bästa sängbrickorna på marknaden. Därtill har vi författat en köpguide som beskriver vad du behöver tänka på innan du gör ditt köp.

Börja därför med att läsa på nedan för att därefter välja en passande bricka från bäst-i-test listan ovan.

sängbricka test

Så väljer du sängbricka

Innan du köper en sängbricka finns det några saker du måste känna till. Först och främst måste du välja vilket material brickan ska vara gjord utav. Därefter ska du tänka på om du behöver ett sängbord med justerbar höjd eller inte. Utöver dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste du bör tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

 • Stabilitet
  Det som skiljer billiga sängbrickor från de mer exklusiva modellerna är i huvudsak stabiliteten. Kort sagt så står sängbordet stadigare ju mer du betalar. Men det finns även prisvärda alternativ som är tillräckligt stabila, så håll utkik i kundrecensionerna för att se om någon konsument varnar för att den är svajig – i så fall ska du inte köpa den. Annars kommer du bli otroligt besviken när du dukat upp den perfekta frukosten bara för att se bordet tippa över så fort du rör dig något.
 • Material
  En ofta underskattad faktor när man väljer sängbricka är materialet. Trots att de flesta väljer en bricka i trä så ska du vara medveten om att det finns modeller i plast, marmor, metall och rotting också. Orsaken till varför träbrickor är mest populära är dels på grund av den snygga och naturliga designen, men även för att de tenderar att vara tyngre och således mer stabila. Dock är plastbrickor vanligtvis billigare, så om det passar din budget ska du definitivt köpa plast istället för trä och metall.
 • Justerbar höjd
  På grund av att de flesta av oss ändrar position i sängen så är justerbar höjd en viktig faktor när du väljer en sängbricka. Annars är du låst till ett läge och måste sålunda hålla huvudet i samma höjd vilket efter en kort tid blir en belastning för nacken. Men väljer du istället en bricka med en höjd du kan justera, går det att höja och sänka bordet beroende på om du sitter nedsjunken i sängen eller upprätt. Dock får du vara beredd att betala lite extra för denna funktion, men det adderar ett element av lyx som för många är värt att betala för.
 • Storlek
  Många väljer att ignorera storleken i sitt val. Istället prioriterar de andra faktorer som t.ex. pris eller designen. Men faktum är att storleken är väldigt viktig i.o.m. att du inte kommer kunna förvara brickan i ett köksskåp om den är för stor. Följaktligen måste du placera brickan någon annanstans vilket blir både opraktiskt och enerverande. Därför ska du först mäta utrymmet i det skåp du ämnar förvara brickan, och därefter välja en modell utifrån detta mått. Annars riskerar du som sagt att köpa en för stor variant som inte får plats nånstans.
 • Mångsidighet
  Vi har tidigare nämnt fördelen med att en sängbricka går att använda både som serveringsbricka och som ett datorbord. Men om du är intresserad av en mångsidig modell måste du kontrollera att detta framgår i produktbeskrivningen. Till exempel finns det brickor vars kanter är nedfällbara vilket är perfekt för dig som vill jobba med din laptop från sängen. Således ska du noggrant fundera över hur du tänker använda brickan så du köper rätt modell från början.
 • Hopfällbara ben
  Det kan tyckas självklart, men faktum är att det finns mängder av sängbrickor som saknar hopfällbara ben. Därmed upptar de mer plats än vad som är nödvändigt. Trots att detta oftast är fallet med billigare modeller, är det något vi vill flagga för så du inte kastar pengar i sjön på en modell som inte är hopfällbar.
 • Pris
  En sängbricka kostar mellan 200 – 3000 kronor. Skillnaden i kostnad beror i hög grad på de två ovanstående faktorerna, nämligen stabiliteten och materialet. Fastän många väljer att köpa det billigaste sängbordet de kan hitta, är det inte ett smart val. Anledningen är att budgetmodellerna saknar i kvalitet och är avsevärt mer svajiga än dyrare varianter. Därmed löper du större risk för att en liten skakning får brickan att tippa över. Således ska du hellre spendera några hundralappar extra, än att riskera få kaffet utspillt över dina nytvättade silkenlakan.

sängbricka

Sängbrickan ska vara lätt att rengöra

Att välja en sängbricka som är lätt att rengöra är viktigt. Ytan på brickan bör i bästa fall vara slät och utan svåråtkomliga områden där smuts och spill kan fastna. Detta gör att du enkelt kan torka av brickan med en trasa efter användning.

En annan faktor som kan påverka hur lätt en sängbricka är att rengöra är materialet som den är tillverkad av. Vissa material, som trä, är mer porösa och svårare att rengöra än andra material, som plast eller metall. Om du vill ha en brickan som är enkel att rengöra, är det därför en god idé att välja en som är tillverkad av material som är motståndskraftiga mot fläckar och spill, eller som är lätta att torka av.

När du rengör brickan är det viktigt att använda rätt rengöringsmedel. Det finns olika typer av rengöringsmedel som är speciellt utformade för olika material, så se till att du väljer ett som är säkert att använda på din bricka. Om du är osäker på vilket rengöringsmedel som är lämpligt kan du kontakta tillverkaren eller följa de instruktioner som medföljer brickan.

Fördelar med sängbricka

Fördelarna är många med en sängbricka. Förutom att det gör morgonen ännu mysigare går de även att använda som datorbord. Därtill är det många som tar med sig brickan på picknicken för att slippa ställa maten direkt på gräset. Nedan har vi sammanfattat samtliga fördelar med denna fantastiska produkt.

 • Använd till picknick
  Det fina med en sängbricka är att du inte endast kan använda den i sängen, utan det går förträffligt att också använda den till picknicken. På så vis kan du placera bullar och saft på en stabil bricka istället för direkt på gräset.
 • Mysigt
  De flesta medger att frukost på sängen är bland det mysigaste man kan uppleva. Oavsett om det är hela familjen som äter tillsammans, eller om du är själv, så är det en magisk upplevelse. I synnerhet om du tänder ett levande ljus och har färskpressat kaffe redo.
 • Hållbarhet
  På grund av att de inte används varje dag så håller de inte sällan i flera år. Däremot finns det modeller tillverkade av ett delikat träslag som behöver oljas då och då, men utöver det så kräver de inget underhåll.
 • Använd som serveringsbricka och datorbord
  Fastän en sängbricka primärt är gjord för att äta på, finns det modeller vars kanter är nedfällbara. Detta innebär att du kan placera en laptop på bordet. På så vis går det att använda den för flera syften.

bäst sängbricka

Nackdelar med sängbrickor

 • Begränsad belastningskapacitet: Sängbrickor har en begränsad belastningskapacitet och kan bara hålla en viss vikt, så belasta den inte med för mycket.
 • Begränsad yta: Eftersom de är utformade för att passa bredden på en vanlig säng, är ytan begränsad. Det kan göra det svårt att använda brickan för stora måltider eller för att hålla flera saker samtidigt.
 • Kan vara instabil: Vissa brickor av sämre kvalitet utmärks av dess instabilitet, särskilt om de är gjorda av lättare material eller om de inte har en stabil bas. Detta gör det svårt att använda brickan på ett bekvämt och säkert sätt.
 • Svårt att rengöra: Eftersom sängbrickor ofta används för att njuta av mat och dryck kan de bli smutsiga, och om matrester hamnar i hörn är de svåra att rengöra. Vissa brick har alltså svåråtkomliga områden som kan samla smuts och damm.
 • Vissa brickor är hiskeligt dyra: Vissa brickor, om de är gjorda av högkvalitativt material eller om de har extra funktioner som utökad bärkapacitet eller justerbara ben, är ofta på tok för dyra för den genomsnittliga konsumenten, varför många undviker att köpa en.
 • Kan orsaka ryggproblem: Om du använder brickan för att arbeta på en bärbar dator kan det leda till att du sitter i en position under en längre tid som är allt annat än ergonomisk, vilket kan orsaka ryggproblem.

Det är värt att notera att inte alla brickor har alla dessa nackdelar och att vissa sängbrickor kan ha fördelar som uppväger nackdelarna. Det är viktigt att göra din forskning och hitta en bricka som passar dina specifika behov och krav.

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll