Tekopp med fat – Lena Bjerre

Läs mer

Tekopp med fat – Ernst

Läs mer

Tekoppar med fat

Läs mer

Tekoppar → Köpguide, Tips & Råd (2024)

Att dricka te ur vackra, stora tekoppar med fat är en upplevelse i sig. Orsaken är att koppar tillverkade för tedrickande är specifikt utformade för syftet. Således finns det koppar som bibehåller värmen under längre tid. Men framförallt smakar teet så som det borde. Problemet med dåliga tekoppar är att materialen är porösa vilket gör att tesmaken förvrängs av en bitter bismak. Genom att köpa en ordentlig och kvalitativ kopp kommer du njuta av teet på en helt annan nivå – speciellt om du häller upp det från en vacker tekanna.

Däremot är utbudet stort. Det finns både stora och små tekoppar; med fat eller utan. Därjämte finns det engelska, japanska, indiska och kinesiska koppar som alla skiljer sig åt på flera sätt. Därför har vi skrivit en köpguide vars syfte är att informera dig om allt du behöver veta för att göra ett så bra köp som möjligt.

Börja således med att förkovra dig nedan för att därefter välja de tekoppar som passar ditt syfte bäst.

Tekoppar från olika länder

Det första du ska veta är att det finns tekoppar från olika länder. Engelska och Japanska är mest populära, men det finns även vackra koppar från Kina Indien, Ryssland och Turkiet. Lär dig vad som utmärker varje modell nedan.

Engelska tekoppar

Det som utmärker engelska tekoppar är dess lilla storlek. Vanligtvis dricker engelsmännen sitt te väldigt fort, och fyller på ofta om behovet finns. Vidare är de vackra och har ofta väldigt natursköna mönster av olika slag. Örat är i regel också väldigt litet, och i England håller du koppen med två fingrar.

Det som är dåligt med engelska tekoppar – enligt vissa – är att de är så pass små att du måste fylla på med mer te stup i kvarten. Å andra sidan tycker andra att det blir mer njutning ju mindre portioner som teet serveras i.

Något som också är klassiskt med engelska koppar är att de ofta har ett tillhörande fat så du får det där härliga klirret varje gång du lyfter och sätter ner koppen.

engelska tekoppar

Japanska tekoppar

Japanska tekoppar är en annan typ som är enormt vanligt förekommande. Idag finns det miljontals japanska koppar bara i norra Europa. Det finns både traditionella och moderna varianter med olika storlekar. Syftet som japanerna hade var att tillverka en kopp som skänkte lugn, harmoni, respekt och njutning. Därför är de relativt små och utsmyckade med vackra mönster av olika slag beroende på var i Japan de är tillverkade i.

Det finns tre typer av japanska tekoppar:

 • Chawan – Detta är en bredare kopp som ser mer ut som en skål. Dessa används ofta i Japan för diverse ritualer som inkluderar tedrickande. Det som utmärker denna typ är en botten som är något böjd.
 • Yunomi – Yunomi heter den vanligaste koppen och används för dagligt bruk. De är cylinderformade och i regel väldigt små.
 • Machawan – Detta är den ovanligaste koppen i Japan och används endast för te av pulver.

Hur du väljer tekoppar

Innan du köper tekoppar finns det några saker du ska vara varse om. För det första kan du antingen välja stora eller små koppar. För det andra finns det koppar med eller utan fat. För det tredje är materialet otroligt viktigt. Därtill finns det markanta skillnader mellan engelska, japanska och kinesiska koppar. Därför har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du ska ta i beaktande för att göra ett så informativt val som möjligt.

Stora tekoppar

Traditionellt sett har tekoppar alltid varit små. Alltsedan introduktionen av te i Kina för en herrans massa år sedan, var samtliga koppar ytterst små i sitt utförande. Orsaken till varför kopparna var små är för att te förr i tiden ansågs vara en medicin, och en medicin ska intagas i små portioner. I takt med att allt fler började dricka te blev en konsekvens att stora tekoppar började tillverkas. Storleksökningen påverkades även av hur ofta man drack te – ju oftare man dricker desto större koppar vill man ha så man slipper fylla på stup i kvarten.

Hur stor tekopp du väljer beror på dina individuella preferenser; somliga älskar stora koppar medan andra avskyr dem eftersom teet blir kallare ju större koppen är. Vidare behöver du fylla på små koppar oftare än stora. Därmed finns det både fördelar och nackdelar med stora koppar.

stora tekoppar

Material

En annan viktig faktor när du väljer tekoppar är materialet. Det är nämligen så att materialet påverkar både smaken och aromen från teet. Har du exempelvis en billig kopp tillverkat av porösa material så kommer teet smaka annorlunda. Dessutom kommer materialet påverka hur teet smakar över tid, eftersom det letar sig in i materialets porösa delar och påverkar koppen på lång sikt. Därför är det extremt viktigt att du känner till de olika material som finns, och vilka för- och nackdelar som är förenade med respektive.

Dock skiljer sig behoven åt beroende på vem som ska dricka från tekopparna. Till exempel ska kopparna för barn vara tillverkade av ett material som tål smällar och mer ovarsam användning, som t.ex. glas eller porslin. På grund av att behoven skiljer sig kommer vi nedan gå igenom samtliga material du kan välja mellan.

Keramik

Keramiska tekoppar är enormt populära delvis på grund av att värmen behålls länge. Orsaken till att teet håller sig varmt är för att det är gjort av ett värmeresistent material. Det härstammar från tillverkningen som sker genom att värma lera i ugn i höga temperaturer så leran förvandlas till keramik. Dessa koppar är vanligtvis porösa, men många tillverkare har börjat applicera ett lager som gör dem solida så koppen bibehåller även sin kvalitet över tid. Vi kommer att prata mer om porösa och icke-porösa material längre ner i artikeln.

Fördelar:

 • Behåller värmen länge
 • Påverkar inte smaken på teet
 • Fina mönster och vackra former

Nackdelar:

 • Ömtåliga

Porslin

Porslin är ett annat vanligt förekommande material som tekoppar är gjorda utav. Det är inte sällan kategoriserat som keramik, men det är faktiskt fel, för även om framställningen av materialet är snarlik så har porslin ett yttre lager så koppen inte blir porös. Dessutom tillverkas det av en annan typ av lera som gör att slutprodukten ser annorlunda ut. Det som är bra med porslin i detta sammanhanget är att de är tjocka vilket gör tekoppen robust. Men de bibehåller också teets värme på ett utmärkt sätt.

Fördelar:

 • Robusta på grund av att kopparna blir tjockare
 • Bibehåller värmen
 • Påverkar inte smaken på teet
 • Stort urval av vackra tekoppar
 • Kan användas som ramadan dekorationer på grund av deras vackra estetik.

Nackdelar:

 • Dyrare än de andra materialen

Kinesiskt porslin

Engelska tekoppar är vanligtvis tillverkade av porslin eller keramik, men kinesiska koppar å andra sidan är tillverkade av ett speciellt kinesiskt porslin. Orsaken till att det finns en skillnad mellan dessa är för att kinesiskt porslin tillverkas vid lägre temperaturer. Detta får följden att tekoppen blir något mjukare, men samtidigt får de en ljus krämvit färg som utmärker mycket av kinesiskt porslin. Således är det som utmärker tekoppar i kinesiskt porslin att de är väldigt tunna men samtidigt väldigt robusta.

Fördelar:

 • Vackra mönster med blommor och rosor
 • Är vanligtvis ljusa och krämvita
 • Ljuvligt tunna koppar

Nackdelar:

 • Kostsamma

Glas

Ett annat material som tekoppar ofta är gjorda av är glas. Till skillnad från keramik och porslin är glas mindre fragilt. Detta gör att de särskilt lämpliga för dig som dricker te på daglig basis och behöver ett slittåligt material. Orsaken till att de är mer slittåliga är delvis materialet i sig, men även på grund av att de är tillverkade med två glaslager med luft emellan. Detta innebär att utsidan av tekoppen är kall medan insidan håller sig varm. Sålunda kan du hålla i koppen med hela handen trots att det är 100 °C.

Fördelen med tekoppar i glas är att de är billiga, påverkar inte tesmaken negativt samt finns i en uppsjö av olika stilar och mönster.  Därutöver går de att värma i mikrovågsugnen och tvätta i diskmaskinen. Dock ska du vara medveten om att koppens förmåga att behålla värmen skiljer sig beroende på glasets tjocklek, så glöm inte det innan ditt köp.

Fördelar:

 • Behåller värmen på ett perfekt sätt
 • Ofta gjorda av två lager så koppen går att hålla i trots att teet är nybryggt
 • Mängder av olika mönster och stilar
 • Går att värma upp teet i mikrovågsugnen
 • Billiga gentemot andra material
 • Går att maskindiskas

Nackdelar:

 • Inte samma känsla som keramik och porslin

Stål

Ett annat men inte lika vanligt förekommande material som tekoppar är gjorda av är stål. Problemet med stål leder värme alldeles för bra så koppen blir extremt varm att hålla i. Detta gör att du inte ens kan ta första klunken förrän flera minuter efter tebryggandet eftersom även örat är för varmt att hålla i.

Å andra sidan är tekoppar i stål perfekta för dig som är på resande fot eller älskat att campa, just för att de i princip aldrig går sönder när du tappar dem. Materialet är så pass tåligt att de tål det mesta. Vidare är de väldigt lätta att rengöra. Nackdelarna med stålkoppar är att de ger en lätt metallisk och bitter bismak.

Fördelar:

 • Bästa materialet för tekoppar om du ska resa eller vandra i skogen eftersom de är stöttåliga
 • Lätta att rengöra

Nackdelar:

 • Ger en bitter och metallisk smak
 • Blir alldeles för varm

Trä

Tekoppar i trä hör inte till vanligheten i varesig England, Kina eller Japan. Anledningen är att det inte ligger i deras tradition. Men på senare tid börjar trä bli ett alltmer populärt material, främst på grund av den estetiska faktorn. Det är nämligen så att träet ger en rustik känsla som många älskar. Speciellt vackert är det att kontrastera dina porslin- eller keramikkoppar med tekoppar i trä.

Fortsättningsvis väger de i princip ingenting. Därtill är de miljövänliga och i princip oförstörbara. Nackdelen är att du måste rengöra dem för hand då de förstörs av att tvättas i diskmaskinen. De går inte heller att värma i mikrovågsugnen.

Fördelar:

 • Ljuvligt, rustikt utseende
 • Väldigt tåliga och går nästan aldrig sönder
 • Miljövänliga

Nackdelar:

 • Måste rengöras för hand
 • Går inte att värma i mikrovågsugnen

Plast

Trots att plast är ett annat material som tekoppar är gjorda av, är det absolut inget vi rekommenderar. Anledningen är att plastkoppar frigör giftiga kemikalier när de utsätts för värme. Dessutom är de extremt skadliga för miljön. Men framförallt smakar teet riktigt illa om du dricker det ur en plastkopp. Således ska du aldrig någonsin köpa tekoppar i plast.

Porösa material

Nu när vi gått igenom alla olika material du kan välja mellan, är det dags att informera dig om vad porösa material är, och vilka nackdelar det finns. Det viktigaste att ha kännedom om är att porösa material består av små sprickor i tekopparna i vilka teet tränger in i och lämnar smaker. Ju oftare du använder en kopp av denna typ av tekopp, desto smutsigare kommer den bli samtidigt som smaken från teet du drack senast kommer sitta kvar. Fastän smaken inte är distinkt kommer en teälskare av rang att känna skillnaden.

Porösa material går också sönder lättare. Därtill förändras färgen över tid på grund av teets inträngning i sprickorna i materialet. Fastän många ser detta som påtagliga nackdelar är det dessa koppar som kineserna dricker ur, och har så gjort i hundratals år. Men på grund av nämnda anledningar är västerländska tekoppar i regel inte tillverkade av porösa material.

Koppens form

När du ska köpa tekoppar är formen väldigt viktig att beakta. Orsaken är att koppens form kan drastiskt påverka hur snabbt teet kyls ned. Ju bredare koppar du väljer desto snabbare kommer teet bli kallt. Väljer du istället en långsmal kopp så kommer värmen bibehållas betydligt längre. Men detta är varken bra eller dåligt utan snarare en smaksak, för somliga konsumenter tycker det är jobbigt att behöva vänta på att teet ska uppnå en drickbar temperatur, medan andra gärna väntar.

Vidare ska du välja tekoppar utifrån formens estetiska framtoning. Somliga former tycker vissa är fantastiskt vackra, medan andra tittar med avsky på dem. Således beror valet av form dels på hur snabbt du vill att teet ska kylas ned, dels hur snygg formen är.

Formen har även en inverkan på hur lätt det är att dricka teet. Har du t.ex. en väldigt bred kopp så måste du balansera koppen för att inte spilla ut innehållet, och dricka försiktigt och långsamt – något du inte behöver med en smalare variant.

 • Tekoppars form påverkar hur länge teet hålls varmt
 • Det är lättare att dricka från en kopp som inte är så stor eller bred

Tekoppar med fat

De allra flesta väljer att köpa tekoppar med fat. Fördelen med fat är att du skyddar bordet från att få ingrodda tefläckar. Därjämte – och detta är det bästa med fat – uppstår ett fantastiskt härligt klirr när koppen möter fatet. Däremot finns det flera olika fat. Till exempel finns det fat som är helt plana och andra varianter som är uppvikta på sidorna. Detta gör att du kan förvara småkakor eller liknande vid sidan av koppen.

Observera att det finns fat som har samma mönster som den tillhörande tekoppen. Men det finns även de fat som är enfärgade. Vad du än väljer så är det viktigaste att du väljer vad du själv tycker är stiligt.

tekoppar med fat

Koppens öra

Tekoppens öra är ett väldigt känsligt ämne. Vissa älskar dem, andra hatar dem. I asiatisk kultur, bland annat i Kina och Japan, används sällan öron på koppar, utan de dricker med båda händerna från vad de benämner som “små skålar”. Därmed skiljer sig detta ur ett kulturellt perspektiv.

Vi som är uppväxta i västerlandet är däremot vana vid öron på koppar, varför vi vill informera dig om vad du ska tänka på gällande detta.

Antingen är örat litet eller stort, vilket gör att i vissa tekoppar kan du få in hela handens fingrar, medan i andra måste du kämpa för att ens få in pekfingret. Det finns till och med vissa koppar som påminner om espresso- och cappuccinokoppar – nämligen att örat är så litet att du använder det för att knipa fast i koppen med pekfingret och tummen. Eftersom det finns så många olika alternativ på örat så tåls det att betänka detta ordentligt innan du köper.

Det viktigaste är att örat är ergonomiskt. Speciellt om du dricker te ofta. Annars kommer du få ont i olika delar av handen om du måste kämpa för att hålla uppe tekoppen. Därtill bidrar ergonomin till att stabilisera koppen så det blir enklare att dricka.

Tillhör du dem som avskyr öron på tekoppar så måste du tänka på att välja ett material som inte är varmt på utsidan. Annars kan du inte dricka genom att omsluta koppen med ena eller båda händerna.

 • Välj en tekopp med ergonomiskt öra så det blir lättare att dricka
 • Det finns koppar utan öron men då måste du välja rätt material så koppen inte blir för varm att hålla i
 • Örats storlek och utformning skiljer sig från kopp till kopp, så titta gärna hos olika återförsäljare för att hitta rätt

Tillverkare

Rörstrand, Gustavsberg

Vikt

Ytterligare en faktor som många teälskar anser viktig är tekoppens vikt. Tjockare koppar tenderar att väga mer än tunnare koppar. Därtill bibehålls värmen mer effektivt ju tjockare koppen är. Så om du tycker om att dricka ditt te över längre tid så är en tjockare kopp att föredra. Men är te något du dricker snabbt innan du beger dig till jobbet så går en tunn kopp lika bra.

Design

En ofta förbisedd faktor i valet av tekopp är dess design. Givetvis är det många konsumenter som väljer kopp enbart efter design, men vi tycker att fler borde ha det estetiska i åtanke. Hur en vacker tekopp är baseras på formen, materialet och mönstret. Vissa modeller är retro-inspirerade och påminner om kopparna från 60-talet och inte sällan har blommiga motiv som är ljuvligt vackra. Andra modeller är väldigt moderna i både sin utformning och mönster.

Numera är de flesta tekoppar enfärgade vilket vi tycker är ofantligt tråkigt. Då är det roligare att köpa en från Kina eller Japan som har massor av olika motiv från deras kultur. Blommiga motiv är något som utmärker engelska koppar i synnerhet.

Det bästa du kan göra är att köpa flera olika tekoppar i varierande design. Då kan du välja en ny kopp varje dag och på så vis blir variationen tillfredsställande i sig. Dessutom är detta en kopp som många använder som dekoration, och då är ju behoven följaktligen olika.

Skillnader mellan tekoppar, muggar och kaffekoppar

Det som skiljer tekoppar åt från muggar och kaffekoppar är primärt deras form. Till exempel har en tekopp en bred övre del medan en kaffekopp eller mugg har en smalare övre del och en smalare undre del. Vidare är örat betydligt mindre på tekoppar än på muggar och kaffekoppar. Därtill skiljer sig materialen åt. Utöver detta tenderar de vara mindre än kaffekoppar så du kan fylla på flera gånger. Dock ska det sägas att detta endast är generella skillnader, givetvis finns det likheter dem emellan men i regel är detta tydliga skillnader.

Fördelar med att dricka från tekoppar

Det finns huvudsakligen två påtagliga fördelar med kaffekoppar. Dessa är att värmen bibehålls samt att teet smakar godare ju bättre kopp du har. Vi kommer förklara mer om varje positiv aspekt mer ingående nedan.

 • Bibehåller värmen
  Har du nånsin druckit kallt te så vet du hur vedervärdigt det är. Smaken försvinner och det mysigt varma försvinner. Men genom att välja en kvalitativ tekopp så kommer du märka att värmen bibehålls ännu längre. Detta gör att du slipper värma upp teet i mikrovågsugnen eller ta påtår för att få upp värmen på drycken. Observera att olika material leder värme olika bra, exempelvis är dubbla lager glas det perfekta alternativet, men det finns andra bra material som vi beskriver längre upp i artikeln.
 • Teet smakar godare
  Den mest påtagliga fördelen med tekoppar är att teet smakar godare ju bättre kopp du väljer. Det du behöver tänka på är att välja ett material som inte är poröst. Men så länge du gör detta så kommer du märka att teet smakar avsevärt bättre i en ordentlig tekopp, än i en mugg av usel kvalitet. Förvånansvärt få konsumenter känner till att en kopp inverkar på innehållets smak, men det är alltså något som är otroligt utmärkande och positivt.
 • Stort urval
  När du botaniserar i utbudet av tekoppar kommer ett oundvikligt faktum att slå dig: utbudet är enormt. Detta är extremt bra eftersom du hittar alla möjliga former, stilar och storlekar. Givetvis leder det till att många får beslutsångest, men det är väldigt bra ur konsumenternas perspektiv. Dessutom finns det koppar du kan köpa i set för dekorativa syften om du så vill.

tekoppar

Hur du rengör tekoppar

För att dina tekoppar ska hålla så länge som möjligt måste du rengöra dem med jämna mellanrum. Annars kommer avlagringar uppenbara sig. Därtill färgar teet av sig på koppen i många fall vilket på lång sikt även gör att smaken förvrängs. Därför ska du följa nedanstående skötselråd för att förlänga livslängden på dina vackra koppar.

Generella rengöringstips

Hur du rengör tekoppar skiljer sig beroende på vilket material de är tillverkade av. Men generellt sätt går det att delge några allmänna rengöringstips som gäller oavsett material, vilket vi har gjort nedan. Men längre ner kommer vi också dela med oss av materialspecifika rengöringstips.

 • Att tvätta kopparna för hand är alltid bättre än i diskmaskin.
 • Är koppen försedd med detaljer av guld ska den aldrig tvättas i diskmaskinen.
 • När du rengör kopparna för hand så räcker det att använda en mjuk trasa och varmt vatten med rengöringsmedel.
 • Har du en tekopp tillverkade av porösa material så ska du inte rengöra med rengöringsmedel – bara vatten!
 • Tvätta inte flera tekoppar samtidigt för många är ömtåliga och går lätt sönder.
 • Tvätta aldrig varma koppar utan låt dem kylas ned först.
 • När du rengjort en kopp så måste du först torka den ordentligt innan du placerar den i skåpet igen.

Specifika rengöringstips beroende på material

Nu när du känner till de generella skötselråden ska vi nu gå igenom hur du ska rengöra tekoppar beroende på vilket material de är gjorda utav.

Glas:

 • Rengör direkt efter användning
 • Tvätta med rengöringsmedel och varmt vatten
 • Torka glaskopparna med en torr och mjuk trasa innan du förvarar den i skåpet
 • Rengör med bakpulver om det uppstått fläckar på glaset
 • Luktar glaset illa så ska du rengöra med vinäger

Keramik:

 • Rengör direkt efter användning så teet inte gror in
 • Är keramiken belagd med ett skyddande hölje går det bra att tvätta med rengöringsmedel, annars ska du absolut inte använda rengöringsmedel utan enbart varmvatten
 • Har rester från telöv letat sig in i de porösa sprickorna så ska du rengöra med salt och sedan skrubba med en tandborste

Porslin:

 • Rengör med ett milt rengöringsmedel och ljummet vatten
 • För att få bort ingrodda fläckar ska du rengöra med vinäger och bakpulver
 • Vattentemperaturen ska vara ljummen vid all rengöring av porslin

Hur du förvarar tekoppar

Hur man förvarar ens tekoppar är det många som inte bryr sig ett jota om. Men faktum är att det är väldigt viktigt att veta hur man gör. Orsaken är att dessa koppar är i regel tillverkade av delikata material som lätt går sönder. Därför ska du aldrig – under några som helst omständigheter – placera kopparna i varandra. Detta leder inte sällan till sprickor i materialet vilket du i värsta fall kan få i magen senare.

Därför ska du aldrig förvara fler än två tekoppar inuti varandra. För att vara extra försiktig kan du med fördel placera en bit papper mellan kopparna för att hindra repor och rispor. Vidare ska du förvara dem i en kabinett där damm inte uppstår.

 • Placera aldrig fler än två tekoppar på varandra
 • Ha alltid ett papper mellan varje kopp så de inte går sönder
 • Förvara kopparna i ett skåp så de inte utsätts för damm

Slutsats

Sammanfattningsvis är de bästa tekopparna tillverkade av material som inte påverkar smaken på teet. Dessutom bibehåller de temperaturen och gör att teet går att dricka över längre tid. Väljer du en sämre tekopp av undermåligt material kommer teet få en bitter bismak, samtidigt som kopparna kommer bli missfärgade efter upprepad användning.

Glöm inte att läsa hela vår köpguide så du vet vad du ska tänka på innan köpet. Därutöver ska du läsa våra skötselråd och hur du ska förvara dina koppar på rätt sätt.

Förutom detta hoppas vi att du nu vet mer om tekoppar än vad du visste innan. Och har du några frågor eller funderingar ska du kontakta oss så ska vi göra allt i vår makt för att guida dig rätt.

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll