Utedusch med massage

Läs mer

Swim & Fun Aluminum 18L

Läs mer

Soluppvärmd Utedusch 35L

Läs mer

Utedusch

En utedusch, även kallad soldusch och trädgårdsdusch, är ett måste om du har en pool i trädgården. Annars kommer bakterierna du har på kroppen hamna i poolen vilket inte är så trevligt. Men det är passade till en trädgård generellt – i synnerhet under sommaren – då du kan kan svalka av dig när det bli för varmt. Trots att det tidigare var vanligare med utedusch med varmvattenberedare, är det nu mest populärt med en soluppvärmd modell. Orsaken är att den blir billigare i drift.

Dock är utbudet väldigt brett vilket gör valet knepigt för många konsumenter. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa uteduscharna på marknaden. Dessutom har vi skrivit en köpguide innehållandes allt du behöver veta innan ditt köp, samt inspiration för hur det kan tänkas se ut. Börja därför med att förkovra dig i informationen nedan, för att därefter välja en modell från bäst-i-test listan ovan.

Så väljer du utedusch

Innan du väljer en utedusch finns det några saker du ska veta om. För det första ska du tänka på om den ska vara soluppvärmd med solceller eller inte. För det andra måste du tänka på vilket material du vill ha, t.ex. koppar. För det tredje är det viktigt att tänka på priset då det både finns avancerade och enkla duschar. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna så du kan göra ett så genomtänkt val som möjligt.

Soluppvärmd

En soluppvärmd utedusch – även kallad soldusch – innebär att vattnet värms upp i en varmvattensberedare av solljuset. På så vis är det ett mer miljövänligt och ekonomiskt val då vattnet inte värms upp av en extern källa. Genom ett inbyggt blandningssystem bestämmer du själv vilken temperatur vattnet ska ha. Dock måste du vara vaksam med tanke på att soluppvärmt vatten tenderar att bli extremt varmt, så tänk på att ha vredet på den kalla sidan. Vidare är det viktigt att tänka på vattentanken, d.v.s. hur många liter den ska innehålla. Vanligtvis räcker 25 liter vatten till 15 minuters duschande. Således ska du fundera över hur mycket vatten du och familjen kan tänkas använda innan tanken behöver fyllas på.

utedusch soluppvärmd utedusch soluppvärmd

Justerbar höjd

När du väljer en utedusch ska du verkligen välja en modell med justerbar höjd. Detta innebär att du kan sänka duschstången när barn duschar eller höja den när en vuxen ska svalka sig. Dock kostar detta lite mer, men å andra sidan får du en större frihet.

Pris

En utedusch kostar mellan 500 – 3000 kronor beroende på kvalitet. Fastän du såklart kan köpa en enkel dusch för en billig peng så är detta inget vi rekommenderar. Orsaken är att vattenflödet ofta är svagt och vattentanken för liten. Som en följd av detta kommer du behöva fylla på tanken i tid och otid – något du inte vill spendera din tid till under sommarledigheten. Därför ska du istället välja en lite dyrare modell vars kvalitet garanterar en lång hållbarhet.

Justerbart vattentryck

Att kunna reglera vattentrycket är en väldigt viktig egenskap för en utedusch. Annars kommer de bli svårt att få bort smuts och olika oljor och lotioner från kroppen. Dessvärre är det långt ifrån alla modeller som är försedda med denna funktion. Därför ska du hålla utkik och läsa produktbeskrivningen noggrant för att säkerställa att detta ingår.

Fotdusch

Vill du snabbt kunna rengöra fötterna eller fylla en vattenkanna, så ska du välja en utedusch med fotdusch. Fastän detta såklart kostar mer är det definitivt värt det om du inte sällan ägnar dig åt trädgårdsarbete eller har barn springades i gräset.

Vattenuppsamlare

Givetvis kan du låta vattnet från duschen sugas upp av jorden på din trädgård. Men många har även sin utedusch placerad på altanen och då måste du ha en vattenuppsamlare under trädäcket. Dock måste detta köpas som tillbehör.

Användningsområden för utedusch

Trots att de flesta är av uppfattningen att en utedusch endast är reserverade för folk som har en pool in sin trädgård, går den att använda i flera olika sammanhang. Därför har vi nedan uppradat olika platser och sätt den kan användas på.

 • Sommarstugan
  Har du en sommarstuga där du spenderar mycket tid på somrarna, så är en utedusch perfekt för att svalka sig. Speciellt om du inte har en stor dusch inomhus, vilket ofta är fallet med sommartorp och fritidshus. Därtill är det jätteskönt att bryta av solningen i din solsäng med en iskall dusch.
 • Camping
  De flesta husvagnsägare har en portabel utedusch som de kan ta med sig till campingen. Antingen väljer de en fristående modeller eller en väggmonterad. På så vis kan de duscha avskilt från resten av campingbesökarna.
 • Poolen
  Som nämnt är det vanligt förekommande att använda en utedusch i nära anslutning till trädgårdspoolen. Orsaken är att kroppen är fylld med tusentals bakterier som kommer föröka sig i poolen om du inte tvättar av dig först. Därmed blir det mer hygieniskt att bada.
 • Trädgården
  En trädgårdsdusch är fantastiskt att ha fastän du inte äger en pool. Tänk dig att gå ut en varm sommarmorgon med tidningen och en kopp kaffe, och sedan kunna svalka av dig i duschen när det blir för varmt. Dessutom är det ett fantastiskt sätt för barnen att rengöra sig själva innan de går in i bostaden igen.
 • Stranden
  Bor du i nära anslutning till en strand eller sjö så är en utedusch utmärkt för att ta bort sanden mellan tårna.

bäst utedusch

utedusch med varmvattenberedare

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll