Crowton

Läs mer

Arcchio Svart

Läs mer

Brinja Vit

Läs mer

Takspotlight

Genom att använda takspotlight får du en mysig atmosfär samtidigt som de inte tar lika mycket plats som klassiska taklampor. Dessutom kan du rikta ljuset vart du vill, t.ex. på tavlor, växter eller på favoritfåtöljen. Vidare är de energisnåla vilket på lång sikt innebär att elräkningen blir billigare. Dock är det nästintill ett krav på att ha dimbara spotlights för tak på grund av att du får full kontroll över ljusstyrkan. Dock är utbudet extremt brett vilket bidrar till svårigheter att välja. Därför har vi kurerat en lista över bäst takspotlights på marknaden. Dessutom har vi skrivit en köpguide som innehåller allt du behöver tänka på innan du gör ditt val. Börja således med att läsa på nedan om LED, utomhusanvändning, färg, inbyggnad och infällda takspottar.

takspotlight

Så väljer du takspotlight

Innan du köper takspotlight så finns det några saker du ska tänka på. Först och främst måste du tänka på om du ska välja dimbara LED-spotlights eller inte. Därefter ska du fundera på vilken färg och material de ska ha. Slutligen bör du grunna över huruvida de ska vara infällda eller om de ska sitta i en skena. Utöver nämnda faktorer har vi nedan listat det viktigaste du måste tänka på för att göra ett så genomtänkt köp som möjligt.

Material

En av de mest angelägna faktorerna i ditt val av takspotlight är materialet. Anledningen är att utseendet till stor del kommer från vilket material spotlighten är tillverkade i. Till exempel finns det väldigt schangtila spotlights gjorda av rostbrunt stål som ger en industriell estetik. Men det finns även spotlights i mässing som är väldigt smakfulla. Emellertid måste du vara beredd på att betala mer ju bättre material du väljer, för livslängden ökar markant om du väljer kvalitativa takspottar.

Färgtemperatur

En underskattad faktor i valet av takspotlights är färgtemperaturen. Kort sagt innebär detta vilket typ av ljus som emanerar från lampan. Exempelvis passar varmvit utmärkt till rum avsedda för avkoppling så som sovrum och vardagsrum, medan kallvit lämpar sig bättre till mer upplysta områden så som kök och badrum. Som en konsekvens av att LED-ljus nu är populärare än halogen, finns det många olika färgtemperaturer att välja mellan. Somliga föredrar ett gulare ljus medan andra tycker mer om blått ljus. Därför rekommenderar vi att du i lugn och ro funderar på vilken färgtemperatur som passar bäst för vardera rum.

spotlight tak

Montering

Det finns många sätt att montera spotlights på. Fastän det mest förekommande är att montera den på en lamparmatur i takkroken, kan du också montera den på en skena. På så vis kan du lättare flytta och vrida takspottarna. Detta innebär att du har full kontroll över ljussättningen – något du inte får om du fäster dem i en armatur. Vidare finns det infällda downlights som är inbyggda och integrerade i taket, dessa är väldigt populära i framförallt badrum och kök, men kräver dessvärre en svårare montering. Därför ska du på förhand fundera på vilken typ av montering som passar din bostad bäst.

Olika sätt att montera takspotlights:

 • Armatur
 • Skena
 • Downlights

Spridningsvinkel

När du ska välja en takspotlight måste du tänka på spridningsvinkeln, d.v.s. hur brett ljuset fördelas. Detta anges i grader (°) där de vanligaste spridningsvinklarna är från 10° – 120° grader. Anledningen till varför detta är viktigt är för att det bestämmer hur brett spotlightsen kan sitta för att täcka så mycket yta som möjligt. Vidare behöver du ofta olika spridningsvinklar för olika spotlights, t.ex. kanske 10° är perfekt om du vill punktbelysa ett särskilt objekt, medan 120° är perfekt för arbetsbelysning. Därför ska du testa och experimentera för att se vilken vinkel som passar dig bäst.

Fördelar med takspotlight

Det finns en hel del fördelar med takspotlights. För det första kan de punktbelysa objekt – något som få lampor har förmåga till. För det andra är de energisnåla. För det tredje är ljuset betydligt varmare än vanliga taklampor. Förutom detta har vi nedan listat de mest påtagliga fördelarna med takspottar.

 • Punktbelysning
  En konsekvens av att du kan vrida på takspotlights är att du kan bestämma i vilken riktning som ljudet ska lysa. Därför väljer många att använda diverse spotlights för att belysa tavlor och växter. Men det är även perfekt för att lysa upp läsfåtöljen.
 • Energisnåla
  En väldigt påtaglig fördel med takspotlights är att de inte blir så varma. Följaktligen är de energisnåla vilket gör att elräkningen blir lite lättare att betala. Således kan du ha takspottarna på under en längre tid utan att oroa dig för att räkningen skenar iväg.
 • Varmt ljus
  Ett obestritt faktum är att takspotlights ger ett varmare ljus än vanliga lampor. Dock kräver detta att du har en dimmer så du kan kontrollera ljusmängden. På grund av att ljuset är så varmt och mysigt så är det väldigt gemytligt att sitta uppe fram tills småtimmarna med spotlightsen igång.
 • Arbetsbelysning
  Trots att spotlights vanligtvis används för att belysa en mindre sektion i köket, kan de även användas som arbetsbelysning. Sålunda kan du installera spotlights för att bygga ditt eget hemmakontor – något som är väldigt vanligt i dessa tider.

takspottar

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll