Hängstol utomhus

Läs mer

Hängstol Lugo

Läs mer

Hängstol Pica

Läs mer

Hängstol med stativ

En hängstol med stativ är bland det mest bekväma du kan sitta i. Förutom att den gungar avkopplande går det att krypa upp och gosa in sig ordentligt i den äggformade stolen. Vidare är den smidig ur det hänseende att den är fristående. Till skillnad från hängmattan som behöver fästas i två ändar, kräver en hängstol med stativ endast en plan yta att stå på. På så vis kan användas var som helst, både inom- och utomhus.

Som en konsekvens av den ökade populariteten på senare år har utbudet ökat kraftigt. Följaktligen blir det svårt för konsumenter att välja rätt. Därför har vi skapat en lista med de bästa hängstolarna med stativ. Därtill har vi skrivit en omfattande köpguide med fördelar, nackdelar och allt annat du behöver ha i åtanke.

hängstol med stativ

Så väljer du hängstol med stativ

Innan du väljer en hängstol med stativ finns det ett par saker du måste veta om. För det första ska du tänka på kapaciteten, d.v.s. hur många kilo hängstolen kan lyfta. För det andra får den inte väga på tok för mycket då den isåfall blir otymplig. För det tredje ska den vara hopfällbar så den går att förvara smidigt när den inte används. Utöver detta har vi nedan listat de faktorer du ska ta i beaktande för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

 1. Vikt
 2. Hållbarhet
 3. Maxbelastning
 4. Pris
 5. Montering och upphängning
 6. Dubbel hängstol för två
 7. Färg
 8. Väderresistens
 9. Storlek

1. Vikt

Vet du på förhand var du vill placera hängstolen, och ämnar ha den där under många år, så behöver du inte tänka så mycket på vikten. Exempelvis om du tänker ha den på altanen eller balkongen. Men om du lätt vill kunna flytta runt stolen inomhus eller i trädgården så får den inte väga för mycket. Därför ska du försöka välja en modell som väger så lite som möjligt. Dock ska du vara medveten om att ju tyngre den är, desto mer stabilt står den. Men å andra sidan blir den mer otymplig. Sålunda ska du fundera hur du planerar att använda den, och välja en modell utifrån detta.

2. Hållbarhet

För att en hängstol med stativ ska kunna överleva den svenska vintern är det grundläggande att ramen dels är tillverkad i stål, dels pulverlackerad. På så sätt säkerställer du att ramen inte rostar och över tid förfaller. Men det är inte bara ramen som ska vara robust och kvalitativ, utan även dynorna ska vara slitstarka och i bästa fall överdragna med strukturvävt polyester. Med det i åtanke ska du alltså inte köpa en billig modell vars ram är i tillverkat i ett undermåligt material som kommer gå sönder efter några månaders användning.

Dock gäller detta endast för hängstolar som ska användas utomhus; för inomhusmodellerna är kraven på hållbarhet inte oviktiga, men inte tillnärmelsevis av samma vikt som utomhusmodellerna.

3. Maxbelastning

Många älskar att sitta i en hängstol med stativ tillsammans med en vän eller sina barn. Men då är det väldigt viktigt att på förhand veta om vilken maxbelastning du är ute efter. Orsaken är att varje stativ endast tål en särskild vikt, och om du belastar den mer än vad som är angivet så kommer den gå sönder. Detta innebär att du ska tänka på hur mycket du väger och därefter välja en modell som tål det dubbla. Således säkerställer du att hängstolen inte kommer haverera vilket kan vara en säkerhetsrisk – i synnerhet om du sitter tillsammans med småbarn.

4. Pris

Med tanke på att en hängstol med stativ kostar flera tusen kronor, i somliga fall över 5000 kr, är det extremt viktigt att du noggrant sonderar terrängen innan ditt köp. Vidare ska du aldrig – under några som helst omständigheter – köpa en modell som saknar garanti. Anledningen till varför vi poängterar detta är för att många konsumenter väljer att köpa en billig modell som saknar garanti, och när den går sönder står de handfallna utan möjlighet till ekonomisk ersättning. Därför ska du aldrig ta ett förhastat beslut utan istället lusläsa produktbeskrivningen för att få reda på garantilängden.

5. Montering och upphängning

Trots att detta är långt ifrån den viktigaste faktorn i ditt val, ska du inte underskatta monteringen. Anledningen är att vissa hängstolar är mer svårmonterade än andra, vilket är anledningen till varför flera återförsäljare erbjuder tillvalet att köpa till montering. Så om du känner dig svag så rekommenderar vi att du beställer monteringen så du slipper stå på trädgården med en tung korgstol som du inte kan hänga upp på stativet.

6. Dubbel hängstol för två personer

En dubbel hängstol med stativ är perfekt för dig som antingen vill dela platsen med någon annan, eller få mer utrymme till dig själv. Det du måste veta om modellerna avsedda för två personer är att maxvikten blir desto viktigare. Låt oss säga att du belastar jordskorpan med 100 kg, och en vän av samma digna vikt kommer och slår sig ner bredvid – då kommer stativet ge vika om er totala kroppsvikt överstiger maxvikten. Trots att detta inte tillhör vanligheterna är det ändock viktigt att beakta, för alla dubbla hängstolar har en minst sagt skiftande maxvikt.

Vidare är de dubbla modeller även dubbelt så dyra. Så om du har en begränsad budget är det nog bättre att välja en billigare variant avsedd för en person istället för två.

7. Färg

Det kan tyckas konstigt att färgen är en av de viktigaste faktorerna som vi vill nämna. Men det är på grund av att färgen måste harmonisera med din inredning för att hängstolen ska passa in. De vanligaste färgerna är vit, grå, beige och svart. Har du exempelvis mycket vitt i ditt hem så är det väldigt snyggt att bryta av med svart. Och har du exempelvis en faluröd altan så är en beige modell väldigt vackert. Följaktligen ska du välja färg utifrån vilket tema som dominerar din nuvarande inredning.

8. Väderresistens

Har du för avsikt att köpa en hängstol med stativ utomhus, så är väderresistensen en faktor av stor vikt. Du måste säkerställa att materialet som stativet är tillverkat kan stå pall för väder och vind. Detta är även en av de primära anledningarna till varför man inte ska köpa en billig hängstol – för då kommer materialet vara så dåligt att det rostar alldeles för lätt. Därför är det superviktigt att dubbelkolla att materialet är UV-beständigt och vattenavvisande.

OBS: Omslut stolen med ett regnskydd när den inte används för att skydda den extra.

9. Storlek

Sist men inte minst måste du veta hur stor hängstol med stativ du ska köpa. Har du ett stort utrymme är detta inget du behöver lägga stor vikt vid, men för den trångbodde är detta desto viktigare. För om du har begränsat utrymme inomhus, på altenen eller på balkongen så måste du först mäta detta utrymme. Annars är risken för att du råkar köpa en för stor modell överhängande. Därför måste du som sagt börja med att mäta bredden och höjden på utrymmet där du ämnar placera hängstolen, för att på så vis veta vilka storleksbegränsningar du har.

Glöm inte att du måste inräkna ett större utrymme framför stolen. Anledningen är att stolen gungar fram och tillbaka och behöver fritt utrymme att göra detta på. Så oavsett vilka mått du tar – addera alltid 30 cm åt varje håll så det inte blir för trångt.

OBS: Mät bredd, höjd och djup, och lämna utrymme framför stolen för gungningen.

Hängstol med stativ inomhus och utomhus

En hängstol med stativ kan antingen användas inomhus eller utomhus. Skillnaderna mellan de som är tillverkade för inomhus- respektive utomhusbruk är huvudsakligen materialet som stativet är gjort utav. Detta leder även till prisskillnader som inte är oväsentliga i sammanhanget. Men det finns fördelar och nackdelar med bådadera, varför vi nedan har beskrivit skillnaderna och vad som är bra och dåligt med respektive modell.

1. Hängstol inomhus

Det bästa med en hängstol inomhus är att du antingen kan välja att den ska hänga i stativet, eller så kan du packa ihop stativet och hänga den i ett takfäste. På så vis har du två olika sätt att använda den på – något som inte är fallet med utomhusmodellerna. Detta innebär också att du exempelvis kan använda den utan stativ om du tycker att stativet tar för mycket plats. Så om om du bor trångt är detta det ultimata alternativet.

Fortsättningsvis är en hängstol avsedd för inomhusbruk tillverkade i helt andra material än utomhusmodellerna. Orsaken till detta är för att material som används utomhus måste vara mer slittåliga och väderbeständiga, medan inomhusmodellerna kan vara gjorda av t.ex. rotting, konstrotting, granit eller trä. Eftersom dessa material är vackrare och till stor del organiska, så passar det i regel bättre till inredningen inomhus. Men en annan positiv konsekvens av detta är att inomhusmodellerna är betydligt billigare.

hängstol inomhus

Dock är det många som lockas av tanken att ta ut hängstolen på altanen när sommaren gjort sitt inträde, och dessvärre glömmer den över natten. Har du då otur med att det regnar och blåser mycket så finns det en risk att stativet förlorar i bärkraft. Så använd aldrig en hängstol med stativ utomhus som är avsedd för inomhusbruk.

Fördelar:

 • Stativet är tillverkat i vackra material som t.ex. rotting, konstrotting, granit och trä
 • Billigare än utomhusmodellerna
 • Kan antingen hänga i stativet eller i taket beroende på vad som passar dig bäst

Nackdelar:

 • Många som använder dem utomhus varpå materialet snabbt försämras

2. Hängstol utomhus

Det som utmärker en hängstol med stativ som används utomhus är materialet som stativet är tillverkat av. Till skillnad från inomhusmodellerna som kan vara tillverkade i trä eller rotting, behöver utomhusmodellerna vara tillverkade i aluminium eller stål. Anledningen är att materialet måste kunna stå pall för väder och vind utan att ta skada. Dessutom måste de vara vattenavvisande och UV-beständiga, annars kommer de snabbt att tappa i kvalitet och även bli utsatta för färgblekning.

hängstol utomhus

Fördelarna med att använda en hängstol med stativ utomhus är att det är ett perfekt komplement till altanen eller trädgården, och gör det mysigare att sitta ute. Därtill tycker barn att det är kul att sitta i dem, vilket gör att de gärna sitter med de vuxna långt in på småtimmarna. Nackdelarna är att dessa varianter är dyrare än inomhusmodellerna.

Vidare får du inte glömma att täcka över hängstolen med ett regnskydd under natten för att skydda både stativet, dynor och kuddar. På så vis minskar du behovet av underhåll och rengöring.

Fördelar:

 • Gör altanen väldigt mycket mysigare
 • Stativet är byggt i ett mer slittåligt och väderbeständigt material

Nackdelar:

 • Du måste köpa till ett regnskydd som skyddar mot smuts, sol och vind
 • Betydligt dyrare än inomhusmodellerna
 • Stativets material är inte lika snyggt som granit och rotting

 

hängstol med stativ test

Tillbehör till hängstol med stativ

Det finns tre stycken tillbehör till en hängstol med stativ som är essentiella för att öka trivseln. Först och främst behöver du ett bord vid sidan av där du kan ställa din tekopp eller kaffekopp. Därjämte måste du använda dynor, kuddar och filtar för att göra det bekvämare. Därutöver är ett regnskydd väldigt bra för att skydda mot väder och vind. Nedan har vi listat de viktigaste tillbehören som de flesta köper.

 • Regnskydd
  Har du för avsikt att använda hängstolen utomhus så får du absolut inte glömma att köpa till ett regnskydd. Detta överdrag skyddar stolen mot smuts, men också för att undvika att solens strålar bleker färgen. På så vis förlänger du stolens livslängd eftersom materialen inte kommer ta skada av vädret på samma sätt. Därtill slipper du rengöra den från smuts varje gång du ska sätta dig i den.
 • Bord vid sidan av
  Ett smart tillbehör till en hängstol med stativ är att använda ett hopfällbart bord vid sidan av stolen. På så vis kan du ta med dig en tekanna och en tekopp och njuta av teet medan du läser en god bok eller en tidning. Glöm inte att placera bordet ganska långt ifrån stolen eftersom det är lätt att man råkar gunga in i bordet, varpå allt ramlar ner och skapar oreda.
 • Dyna, kudde och filt
  Ytterligare tillbehör som du behöver ha för att göra det ännu skönare att sitta i stolen är dynor, kuddar och filtar. Har du en dubbel hängstol så behöver du givetvis mer av denna vara. Men för att det ska bli så mysigt och bekvämt som möjligt ska du alltså köpa till lite kuddar i olika storlekar. Och filtarna kommer väl till pass under vintermånaderna när det är kallare både inomhus och utomhus.

Fördelar med hängstol med stativ

Fördelarna med hängstolar är enorma. Först och främst är de fristående vilket gör att du har full frihet att placera dem vart du vill. Därjämte är de väldigt bekväma. Men något som sällan nämns är hur pass slittåliga de är, vilket gör att de har en lång livslängd. Nedan har vi listat de mest påtagliga faktorerna med denna underbara möbel. Glöm inte att läsa nackdelarna också för att veta vad som är mindre bra.

 • Fristående
  Till skillnad från en hängmatta är hängstolen – tack vare sitt stativ – fullständigt fristående. Därmed kan du placera den precis var du vill vilket ger en stor frihet. Till exempel väljer många att placera den på balkongen, uteplatsen eller altanen. Med andra ord behöver du inte fästa den i en takkrok vilket gör dig låst till denna position, utan kan bestämma helt fritt var du vill sitta.
 • Extremt bekväm
  Få saker är så bekväma som en hängstol, speciellt om du har flera bekväma dynor och ett sittdjup där du kommer ner några centimeter extra. Sätt dig ner en sommarmorgon med en kopp kaffe och morgontidningen och koppla av ordentligt.
 • Gung
  Som en konsekvens av att en hängstol hänger i ett stativ, så har du möjlighet att gunga stolen. Därmed får du ytterligare ett element av bekvämlighet. Kommer du hem stressad efter en veckas idogt arbete så kommer det vara balsam för själen att gunga sig i balans igen. Dock måste du akta dig för att gunga in i en vägg eller ett bord vilket i värsta fall kan skapa fula repor.
 • Perfekt för dig med ryggont
  På grund av att en hängstol med stativ följer kroppens form, slipper ryggen ansträngning. Detta leder till att ryggen kopplar av vilket mildrar din ryggsmärta. Allt du behöver göra är att placera dynorna och kuddarna på ett sådant sätt som gör att du sitter så ergonomiskt som möjligt.
 • Slittålig
  Väljer du en kvalitativ hängstol så kommer den hålla i flera år, i bästa fall i flera decennier. Därmed är det en smart och långsiktig investering.
 • Två kan sitta i en dubbel hängstol
  Ytterligare en fördel med hängstolar är att du kan välja en 1-sitsig eller 2-sitsig modell. På så vis kan två personer sitta i den samtidigt vilket är väldigt mysigt. Givetvis innebär detta att du måste köpa till fler dynor och kuddar, samt ett större regnskydd, men det är definitivt värt investeringen. Dessutom är en dubbel hängstol så pass bred att t.ex. ett barn kan ligga raklångt i stolen och sova om de så vill.
 • Designen är ljuvligt vacker
  Förutom bekvämligheten är designen en av de primära orsakerna till varför hängstolen blivit så populär på senare år. Den påminner ju så mycket om äggstolen som blev enormt populära på 1960-talet, och adderar – på grund av sin ovala form – en geometrisk balans till inredningen som är estetiskt tilltalande.
 • Utmärkt för att dra nytta av små utrymmen
  Har du en liten altan eller balkong och vill dra nytta av de små oanvända ytorna så är en hängstol ett perfekt val oavsett om du väljer en modell med eller utan stativ. På grund av att den inte upptar så mycket plats så kan du med enkelhet stuva in den i ett hörn eller ett trångt utrymme.
 • Går att använda både inomhus och utomhus
  Den sista fördelen med en hängstol med stativ är att du kan använda den både inomhus och utomhus. Således kan du under dagen använda den i vardagsrummet, för att framåt kvällen dra ut den på altanen och njuta av kvällssolen. Detta möjliggörs enbart av dess portabilitet vilket är ett enormt plus.

Nackdelar med hängstol med stativ

Nu när du känner till fördelarna är det dags att gå igenom alla nackdelar med hängstol med stativ. Trots att det finns fler positiva aspekter så finns det likväl några negativa aspekter som du måste känna till. Annars blir det omöjligt att väga fördelarna mot nackdelarna för att veta vad som överträffar vad. Därför ska du läsa nedanstående nackdelar väldigt noggrant så du är införstående över vad som både är bra och vad som är dåligt.

 • Tar tid att montera
  Den huvudsakliga nackdelen med en hängstol med stativ är att de tar tid att montera. Du måste bygga ihop stativet eftersom detta inte levereras färdigmonterat, och det är inte alla som tycker det är så enkelt. Trots att instruktionerna är tydliga så krävs det ibland två personer – i synnerhet om du är till åren kommen och inte orkar hålla i de olika delarna. Så om du planerar att bygga ihop den ensam så glöm inte att läsa instruktionsmanualen först.
 • Kostsamt
  Ytterligare en nackdel med hängstolar med stativ är att de är dyra. De kostar inte sällan mellan 1500 – 8000 kronor beroende på material, slittålighet samt om den ska vara dubbel (2-sits) eller avsedd för en person. Därför är det väldigt många konsumenter som letar efter billiga modeller på rea – något som vi också uppmanar dig som har en begränsad budget. Oavsett så är priset alltså en ofrånkomlig nackdel som avskräcker en hel del.
 • Stativ medföljer inte alltid
  Många är av uppfattningen att när man köper en hängstol med stativ så ingår själva ställningen i priset – men så är inte fallet, åtminstone inte i alla fall. Orsaken till detta är för att återförsäljarna försöker tjäna så mycket pengar som möjligt. Därför ska du försöka hitta en återförsäljare där stativet ingår i priset, annars kan kostnaden lätt skena iväg. En annan anledning till varför stativ inte medföljer är för att många vill hänga den i taket och behöver således inte ett stativ.

Hängstol utan stativ

Trots att denna artikel inte handlar om hängstolar utan stativ, utan med, vore det ett kardinalfel att inte skriva ett par ord om även detta. För trots att många vill ha en modell med ställning så är det desto fler som är på jakt efter en hängstol utan stativ. Orsaken till varför så många är så betuttade i denna modell är för att den fästs i ett takfäste och hänger med ett rep ner till valfri höjd. Detta innebär dels att de inte tar lika mycket utrymme som en modell med stativ – eftersom ställningen tar en del plats i anspråk, dels att de inger en frihetskänsla som inte ska underskattas.

Fördelar med hängstol utan stativ

 • Upptar inte lika mycket utrymme eftersom de saknar ställning
 • Går att gunga över större avstånd
 • Minimalistisk design
 • Billigare

Nackdelar med hängstol utan stativ

 • Går inte att flytta runt
 • Kräver montering av takfäste
 • Upphängningen behöver göras av en hantverkare för att det ska bli bäst

Baserat på ovan nämnda för- och nackdelar borde du kunna sluta dig till vad du ska välja. Känner du med dig redan nu att du vill kunna flytta runt stolen ofta, eller till och med flytta ut den utomhus, så ska du inte köpa en hängstol utan stativ – då är en modell med ställning betydligt smidigare. Men har du å andra sidan bestämt dig för var den ska hänga, och att den där kommer att hänga under en lång tidsperiod, då är valet självklart.

Vill du alltså ha en modell utan stativ måste du även känna till vilka krav som gäller, vilket vi skriver om nedan.

Krav för att använda hängstol utan stativ

Det finns tre saker du måste kontrollera innan du väljer en hängstol utan stativ. Först och främst måste du mäta takhöjden för att veta replängden. Därefter behöver du veta hur mycket tyngd som taket klarar av. Sist men inte minst måste du mäta bredden, höjden och djupet så det är 100% säkert att den kommer få plats. Om du inte gör detta är risken för att du köper fel hängstol väldigt hög, och då måste du i värsta fall skicka tillbaka den. Nedan har vi listat dessa tre krav så du vet exakt vad som behöver göras.

 • Kontrollera takhöjden
 • Kolla upp hur mycket vikt taket kan bära upp
 • Mät noggrant

1. Kontrollera takhöjden

Det första du måste kontrollera innan du köper en hängstol utan stativ är takhöjden. Orsaken är att det finns modeller vars rep är olika långt vilket gör att du måste kontrollera avståndet från tak till golv för att överhuvudtaget veta om den kommer passa. Det smartaste är att hänga ett långt snöre i taket och sedan mäta hur långt det är från taket till golvet. På så vis vet du exakt hur långt repet ska vara vilket gör valet betydligt lättare.

2. Kolla upp hur mycket vikt taket kan bära upp

Efter du har kontrollerat takhöjden måste du kolla upp exakt hur mycket vikt som taket tål. Varje hängstol har som bekant en maxvikt som den kan uthärda, men om taket inte håller upp för tyngden så kommer du få väldigt stora problem – både med taket och din egen säkerhet. Därför rekommenderar vi att du kontaktar en hantverkare som lätt kan räkna ut hur mycket vikt som taket kan bära upp.

OBS: Du måste addera vikten av hängstolen plus din egen vikt för att få totalvikten.

3. Mät noggrant

Det sista du måste göra är att mäta utrymmet på den yta där du hämnar hänga upp hängstolen. Det gör du genom att först mäta bredden och höjden på själva stolen, och sedan kolla om dessa mått får plats där du ämnar placera den.

OBS: Räkna med 50 cm extra åt vardera sida så du har utrymme för att gunga.

bäst hängstol med stativ

Vanliga frågor och svar

Varför är hängstolar med stativ så populära?

Hängstolens popularitet beror i hög grad på att den för tankarna till den populära äggstolen (ägget) från 1960-talet, och uppgraderar denna genom att hänga den i ett stativ. Det är en otroligt smart innovation som inomhusmöbel och trädgårdsmöbel betraktat. Dessutom blev det en väldigt stor snackis efter denna stolen synts i diverse TV-serier, vilket gjorde att miljontals människor runt om i världen postade bilder på instagram på just en hängstol med stativ.

Sen ska man inte underskatta dess form; enligt Platon är cirkeln den mest perfekta formen i universum, och onekligen är det så att vi finner ovala och runda möbler väldigt tilltalande.

Ska jag köpa en billig hängstol eller inte?

En billig hängstol är det givetvis många som letar efter, och det är inte konstigt eftersom detta är en möbel som är mycket dyrare än många andra. Men samtidigt så är den dyr av en anledning; stativet måste vara väldigt slittåligt för att kunna stå pall för din vikt. Därför tillverkas denna möbel av väldigt bra material som kostar pengar för tillverkarna att köpa in. Givetvis finns det billiga hängstolar att hitta på exempelvis rea och genom att beställa från utlandet, men då kommer kvaliteten bli lidande – i synnerhet om du ska använda den utomhus. Därför rekommenderar vi inte att köpa en billig modell. Men har du en begränsad budget och bara vill testa – kör på!

Vad kostar en hängstol med stativ?

En hängstol med stativ kostar mellan 1500 – 8000 kronor. Priset beror till stor del på vilket material den är tillverkad av. Men också om det är en dubbel variant avsedd för två personer, för då blir det också såklart dyrare då den blir större. En dubbel hängstol kostar nämligen cirka 3000 kronor. Sålunda är det en minst sagt dyr möbel. Däremot ska det sägas att en modell utan stativ är dyrare än dem med stativ, så om du inte vill spendera hela månadslönen så ska du köpa en utan stativ som du hänger i ett takfäste.

Hur går upphängningen av en hängstol till?

En hängstol utan stativ ska hängas i ett takfäste. Detta fäste består vanligtvis av en rejäl krok vari du hänger repet. Monteringen av takfästet måste i bästa utföras av en hantverkare som vet vad de gör. Annars finns risken att du skruvar in fästet på fel sätt, vilket gör att risken att hängstolen dunsar i golvet så fort du sätter dig förhöjs markant. Således är upphängningen enkel förutsatt att du vet vad du gör – i annat fall ska du alltså anlita en professionell hantverkare.

Är hängstolar säkra?

Såvida du kontrollerar maxvikten och sköter upphängningen på korrekt sätt så är de säkra. Problemet är att många blir så exalterade av att hänga upp den så snabbt som möjligt, så de missar att skruva in takfästet på rätt sätt – då är det inte säkert. Men tar du allt i lugn och ro och inte gungar från vägg till vägg så är de 100% säkra. Med det sagt så är en hängstol med stativ säkrare än de utan stativ – men det säger ju sig självt.

Kan barn använda en hängstol med stativ?

Definitivt. Det är faktiskt inte ovanligt att föräldrar numera köper en hängstol med stativ som barnpresent för att användas i barnrummet. En så pass skön stol uppmuntrar nämligen till avkoppling och avstressning – två saker som är väldigt viktiga för barn i dagens högteknologiska samhälle där vi får tusentals intryck per dag. Därutöver är det ju en perfekt stol att läsa sina läxor i.

Går det att köpa en hängstol utan stativ, och senare komplettera med ett stativ om det behövs?

Ja! Det är en väldigt vanlig fråga och något som definitivt är görbart. Dessutom blir det billigare eftersom stativet i regel står för en stor del av totalkostnaden. Många börjar till exempel med att köpa en hängstol utan stativ, men känner sig sedan begränsade av att man är låst till takfästets position, och väljer följaktligen att komplettera med en ställning. På så vis kan man flytta runt stolen var man vill vilket adderar en stor portion frihet.

Kan jag använda en hängstol avsedd för inomhusbruk, utomhus?

Givetvis kan du göra det, men det är inget som rekommenderas. Anledningen är att stativets material skiljer sig beroende på om det ska användas inomhus respektive utomhus. Till exempel är inomhusmodellerna i regel tillverkade av trä, granit, rotting eller konstrotting; medan utomhusmodellerna är gjorda av stål eller aluminium. Således ska inte inomhusmodellerna användas utomhus eftersom materialet sönderfaller av väder, vind och sol. Med det sagt går det att göra tvärtom, d.v.s. att använda en utomhusmodell inomhus.

Vilket material av rotting, granit, konstrotting, och stål är bäst på en hängstol med stativ?

Det är omöjligt att svara på. Det är nämligen så att rotting är väldigt vackert men fullständigt olämpligt att använda utomhus, medan stål enligt många är fult men väldigt slittåligt och väderbeständigt. Sålunda är varje material behäftade med både för- och nackdelar beroende på om de används inomhus eller utomhus. Det du därför ska göra är att först bestämma dig var hängstolen ska stå, och därefter välja material utifrån detta.

Behöver jag anlita en hantverkare för upphängningen?

Ja, det är alltid bäst om en skicklig hantverkare sköter upphängningen, för då kommer det garanterat inte bli några problem – något som inte går att säga om du själv genomför installationen av takfäste utan tillstymmelse till erfarenhet.

Går det att använda en hängstol med stativ på en balkong?

Jajamensan, det går alldeles utmärkt. Allt du behöver göra är att mäta utrymmet på balkongen och sedan välja en modell baserat på dessa mått. Glöm inte att räkna med en extra halvmeter framför stolen så det finns utrymme att gunga på.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är en hängstol med stativ en utomordentlig möbel som går att använda inomhus såväl som utomhus. Det du måste tänka på i ditt val är vikt, hållbarhet, maxbelastning, pris, montering och upphängning samt om den ska vara dubbel eller singel. Vidare måste du veta skillnaderna och de varierande kraven mellan en hängstol som ska användas inomhus respektive utomhus. Det finns även flera tillbehör som är särskilt lämpliga till denna typ av möbel, däribland regnskydd, bord och dynor.

Glöm inte att det även går att köpa en hängstol utan stativ – då levereras den utan ställning och ska istället hängas i en takkrok. Sist men inte minst får du inte glömma att även läsa nackdelarna så du vet vad som är dåligt med denna möbel också.

Har du frågor ska du kontakta oss så ska vi guida dig rätt!

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll