Ljuskrona kristall

Läs mer

Ljuskrona levande ljus

Läs mer

Kristallkrona mässing

Läs mer

Ljuskrona

Letar du efter en ljuskrona har kommit till rätt plats. Detta är en typ av takbelysning som ger ett storslaget intryck till vilket rum som helst. Orsaken är att ljuset får en ordentlig spridning vilket gör att de flesta använder den ovanför matbordet i vardagsrummet. Men en ljuskrona lämpar sig även perfekt som hallampa. Därmed kan du använda den på många olika sätt – endast din kreativitet sätter gränser. Oavsett om du vill ha en krona med levande ljus eller värmeljus, kommer stämningen i rummet bli mer gemytlig.

Dock är utbudet brett vilket gör det svårt för många konsumenter att välja rätt. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa ljuskronorna på marknaden. Därtill har vi skrivit en köpguide som beskriver allt du behöver tänka på innan ditt köp. Börja sålunda med att förkovra dig nedan för att därefter välja den modell som passar din stil och inredning bäst.

bäst ljuskrona

Så väljer du ljuskrona

Innan du köper en ljuskrona finns det några saker du ska veta. För det första måste du placera kronan i rätt höjd i förhållande till bordet under. För det andra ska ska du tänka på placeringen i rummet, d.v.s. om den ska hänga i mitten eller i en hörna. För det tredje måste du även beakta priset, för det är ingen billig belysning. Utöver dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste du måste tänka på för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

1. Typ av ljuskrona

Många är av uppfattningen att det bara finns en typ av ljuskrona, men faktum är att det finns mängder. Till exempel finns det kristall, industriell, rustik och traditionell. Därför beskriver vi skillnaden mellan dessa nedan så du vet vilka val du har.

  • Kristallkrona
    En kristallkrona är tveklöst den mest populära varianten. Genom sin anrika historia i kombination med dess vackra yttre, har det under de senaste århundraden varit en obligatorisk takbelysning i välbärgade hem. På grund av att kristallkronan är den dyraste varianten så var det få medelklasshem som hade råd, men på senaste åren har det börjat tillverkas flera varianter vilket gör att alltfler har haft råd. Till exempel har det börjat produceras billigare typer av kristall. Därmed är kristallkronan numera vanligt förekommande i alla möjliga hem, och definitivt ett alternativ du bör överväga.
  • Rustik
    Rustika ljuskronor utmärker sig genom designen som är inspirerad av den industriella tidsåldern. Följaktligen är de oftast tillverkade i järn eller stål – och vid det sistnämnda brukar det se lite rostigt ut på ett snyggt sätt. Därför passar den rustika ljuskronan perfekt i rum med mörkare ljussättning och tapeter.
  • Modern
    Trots att den rustika designen appellerar många, speciellt äldre människor, är moderna ljuskronor numera den mest populära varianten. Orsaken är att stora möbelvaruhus som t.ex. IKEA har börjat sälja dem väldigt billigt. Dessutom passar de in i många svenska hem som har en ljus och fräsch inredningsstil. Vidare är de stilrena och saknar ornament. Således passar de in i de flesta hem oavsett stil.

2. Storlek

När du väljer en ljuskrona är storleken en extremt viktig faktor, kanske den viktigaste. Anledningen är att storleken ska utgå från storleken på rummet där du ämnar placera kronan. Således skiljer sig behoven markant från konsument till konsument. Dock finns det några generella rekommendationer som vi vill dela med oss av. Först och främst ska du som sagt mäta hur stort rummet är, därefter ska du välja en ljuskrona vars diameter är en tiondel av rummets storlek. Detta innebär att ljuskällan är tillräcklig utan att avge för mycket ljus.

Mot den bakgrunden är såklart storleken ett subjektivt val, t.ex. föredrar många att välja en enorm och imposant ljuskrona som är oproportionerlig, men som passar bostadens övriga stil. Därmed är det viktigaste att du funderar över vad du själv kommer tycka om.

3. Höjd

Hur högt en ljuskrona ska sitta är helt upp till dig. Men de flesta rekommendationerna gör gällande att avståndet mellan bordet och kronan – förutsatt att du placerar kronan under ett bord, förstås – är 70 cm från lampans understa del. På så vis säkerställer du att ljusspridningen täcker hela bordet – något som inte kommer ske om du hänger den på en lägre höjd.

Följaktligen ska den fästas ännu högre om du inte har ett bord under, och istället använder lampan som central belysning mitt i rummet. Således skiljer sig höjden beroende på om du har bord under eller inte, samt hur högt i tak du har. Därför rekommenderar vi att du experimenterar tills du hittat rätt höjd.

ljuskrona

4. Dimmer

Att en ljuskrona är ett elegant och smakfullt inslag i vilket rum som helst, kan du göra det ännu mysigare med en dimmer. Genom att kontrollera ljusstyrkan med en dimmer kan du skifta den estetiska tilltalet beroende på tillfället.

Exempelvis kan du under en kvällsmiddag ha en lågmäld, varm och gentil belysning, medan morgonen tarvar starkare belysning. Dock kostar detta lite extra, men det är tveklöst värt investeringen på grund av att du får full kontroll över belysningen.

5. Pris

På grund av att en ljuskrona är en dyr takbelysning som kostar mellan 1000 – 20.000 kronor beroende på kvalitet, är det otroligt viktigt att du tänker över ditt val i lugn och ro. Med andra ord ska du inte – under några som helst omständigheter – göra ett impulsköp. Därtill kommer du inte få en lika förmånlig garanti om du köper en budgetmodell. Därför rekommenderar vi att du lägger ett par extra tusenlappar på en kvalitativ krona som håller i decennier.

Välj rätt ljuskälla till ljuskronan

En annan sak du måste känna till är att det finns flera olika ljuskällor till ljuskronor. Först och främst kan du välja värmeljus, detta är en klassisk variant och en av de äldsta ljuskällorna. Men det finns även varianter som använder sig av antingen blockljus eller stearinljus. Sist men inte minst har det på senare år dykt upp eldrivna och batteridrivna ljuskronor. Varje ljuskälla har sina fördelar och nackdelar, varför vi nedan kommer informera dig om detta så du vet vad du bör välja.

1. Ljuskrona med värmeljus

ljuskrona värmeljus

En ljuskrona med värmeljus är något alldeles speciellt. Det är något särskilt med levande ljus som får oss människor att må bra. Därjämte är ju flamman från värmeljuset ojämn vilket gör att ljuset kastas på olika sätt, samt att det är levande på ett sätt som en batteridriven krona inte är.

Du kan antingen köpa en ljuskrona med värmeljushållare, d.v.s. en variant som är särskilt producerad för att användas med just värmeljus. Men det går också att köpa separata värmeljushållare om du har en modell där detta är möjligt. Exempelvis finns det modeller avsedda för blockljus men har även ljushållare för värmeljus. Därmed har du två ljuskällor att välja mellan – något som är optimalt. Denna typ är väldigt populär som ramadan dekoration eftersom det bidrar till en levande atmosfär.

Fördelarna med värmeljus är att de är väldigt lätta att hantera. Dessutom kostar de ytterst lite. Nackdelen är som alltid med levande ljus – säkerheten. Därför måste du väga fördelarna mot nackdelarna för att se vilken sida som trumfar vilken.

Fördelar:

  • Det finns modeller där du kan placera både värmeljus och kronljus
  • Lätta att hantera
  • Billiga att inhandla
  • Mysigt med levande ljus

Nackdelar:

  • Säkerhetsrisken är överhängande

2. Ljuskrona med blockljus / Stearinljus

Tycker du att värmeljus är för futtigt så kan du också välja en ljuskrona med blockljus. Detta är för dig som vill ha något rejält och robust. Stora blockljus ger ett ordentligt och gemytligt intryck samtidigt som brinntiden är väldigt lång. På så vis slipper du byta ut blockljus lika ofta som värmeljus – något som många tycker är en påtaglig fördel eftersom mycket tid annars går åt att byta ljus stup i kvarten.

Det som skiljer ljuskronor med blockljus åt är att varje modell kan inhysa olika många blockljus. De vanligaste har plats för 6 st stora blockljus, men det finns också undantag, t.ex. finns det större varianter med plats för över 12 blockljus.

Emellertid är det många som klagar över att blockljusens storlek tar uppmärksamhet från ljuskronan, och detta är inte svårt att förstå. Orsaken är att kronan i regel är så vackert designad, fylld med dekorativa element, och om man då använder stora blockljus så försvinner uppmärksamheten från huvudattraktionen, så att säga. Givetvis är detta högst subjektivt, men likväl något du ska ha i beaktande.

Fördelar:

  • Blockljus behöver inte bytas ut lika ofta som värmeljus
  • Finns modeller med plats för mellan 6-12 blockljus

Nackdelar:

  • De stora ljusen avleder uppmärksamheten från själva ljuskronan
  • Blockljus är dyrare än värmeljus

3. Ljuskrona med lampor

Känner du att levande ljus så som värmeljus, blockljus, kronljus och stearinljus inte är för dig, så ska du fundera över en ljuskrona med lampor. Dessa modeller är utrustade med flera lampor som vanligtvis ligger på 40 w, alternativt lågenergilampor. Eftersom det är lampor vi pratar om kan du använda en dimmer för att på så vis kontrollera ljusstyrkan – något du inte kan göra med värmeljus eller blockljus. Därför är detta en väldigt bra modell om du vill kunna ha en ljus belysningen under dagen, och mer lågmäld och mysig belysning framåt kvällen.

Nackdelen med en ljuskrona med lampor är att du inte får en levande ljus-känsla. Dock är det långt ifrån alla som uppskattar levande ljus, och då är ju detta eminent just för dig. Därtill medföljer det aldrig glödlampor, så du måste räkna med att köpa detta vid sidan av vilken inte är helt billigt.

Fördelar:

  • Välj vilka glödlampor du vill ha beroende på vilket typ av ljus du vill ha
  • Slipp risken med levande ljus eftersom den är eldriven
  • Kompatibel med dimmer

Nackdelar:

  • Glödlampor måste köpas separat – något som de flesta glömmer
  • Du får inte samma känsla som med levande ljus
  • Kräver en elkontakt

4. Batteridriven ljuskrona

Vill du slippa allt från sladdar till levande ljus så ska du köpa en batteridriven ljuskrona. Dessa modeller är tveklöst de mest smidiga att använda eftersom de varken kräver glödlampor eller utbytandet av levande ljus. Detta innebär att den är särskilt bra för studenter eller ungkarlar som inte orkar med dessa uråldriga ljuskällor. En batteridriven modell drivs nämligen endast av ett par batterier och håller väldigt, väldigt länge.

Vanligtvis är det LED-lampor som drivs av dessa batterier, och fördelen med detta är att de håller i extremt många år innan de behöver bytas. Dessutom går de inte sällan att kontrollera via en app eller fjärrkontroll så att du får det exakta skenet du eftersöker. Nackdelen är att du måste byta batterier i tid och otid, men har du laddningsbara batterier kommer det inte svida nämnvärt för plånboken.

Fördelar:

  • Slipp levande ljus och dess säkerhetsrisk
  • Slipp glödlampor och värmeljus som behöver bytas ut med jämna mellanrum
  • Livslängden på LED-lampor är väldigt lång

Nackdelar:

  • Batterier måste bytas då och då

Placering och storlek av ljuskronan

Hur stor ljuskrona du ska välja beror på hur stort rummet är där den ska hänga. För att göra detta behöver du ta reda på rummets bredd och längd. Till exempel kan rummet vara 20 x 20 kvadratmeter, och då behöver du en ljuskrona som är 100 cm bred. Annars kommer inte belysningen spridas på ett effektivt sätt. Och det kommer bara se futtigt ut om du har en liten krona i ett alldeles för stort rum, eller en stor krona i ett för litet rum. Därför måste du börja med att utgå från rummets storlek.

Därtill måste du mäta höjden från taket till golvet. Låt oss säga att du har för avsikt att hänga ljuskronan över ett matbord – då måste du veta hur pass lågt eller högt den ska hänga. Däremot skiljer sig behoven om du tänker använda den som en fast taklampa. Därmed bestäms huruvida ljuskronan ska vara stor eller liten dels på grund av rummets storlek, dels på grund av takhöjden.

1. Över matbord

Att hänga en ljuskrona över ett matbord är det mest populära sättet att använda den på. Anledningen är att ljuset kastas över matbordet på ett elegant sätt. Dessutom är det praktiskt eftersom ljuskällan är så pass stor att ljuskäglan blir bred, och således täcker hela bordet och lite därtill.

För att veta vilken storlek det ska vara på en hängande ljuskrona över matbordet så ska du räkna ut bordsbredden och därefter ta bort 100 centimeter. Till exempel kanske ditt bord är 250 cm brett – då ska du välja en modell som är 150 cm bred. Annars kommer kronan inte täcka in hela bordet och endast en liten del kommer belysas.

Fortsättningsvis är som sagt höjden från taket till matbordet särskilt viktig att tänka på. Orsaken är att det är lätt att slå i huvudet när man ska räcka sig efter ostkupan på frukostbordet. Så se till att avståndet från bordet till ljuskronan är minst 80 cm. På så vis kommer gästerna runt matbordet kunna se varandra i ögonen.

Formen på matbordet har också en betydelse, exempelvis finns det rektangulära bord som inte sällan kräver två ljuskronor jämte varandra för att täcka in hela bordet.

  • Storleken beräknas av bordsbredden minus 100 centimeter
  • Avståndet från bordet till takkronan ska vara minst 80 centimeter
  • Glöm inte bort att du måste räkna in formen på matbordet

2. Som allmän taklampa

Ett annat sätt att använda en ljuskrona är som taklampa. Detta är en placering som vanligtvis används i större rum och lokaler för att det ger en praktfull känsla. Därför används de inte sällan på restauranger och finare bibliotek. Dock är problemet att det krävs en väldigt stor krona för att kunna belysa ett större rum. Därmed måste du räkna med att kostnaden kommer skjuta i höjden om du har för avsikt att använda den som en allmän taklampa.

Det är nämligen billigare att använda en ljuskrona som en komplementerande belysning och inte en primär. För då kan du köpa en billigare, mindre modell och använda den på ett annat sätt, istället för att spendera hela månadslönen på en enorm pjäs.

Men vill du likväl ha en stor krona som taklampa så ska du även här räkna bredden och längden på ditt rum. Därefter måste du mäta höjden från taket till golvet. Med dessa mått kan du sedan subtrahera 100 centimeter så kronans ljus täcker hela rummet.

  • Dyrare att använda ljuskrona som taklampa och primär belysning
  • Mät bredd och höjd på rummet, samt avstånd mellan tak och golv

Glaskupor till ljuskrona

Nånting du måste känna till om ljuskronor är att det finns vissa modeller som är försedda med så kallade glaskupor, även kallade ljuskoppar, i glas. Syftet med glaskuporna är att i dem placera ett värmeljus eller ett längre stearinljus. Ljuskopparnas glasmaterial gör att ljuset kastas nedåt på ett utomordentligt vackert sätt.

Dessvärre har ljuskronor med glaskupor blivit alltmer sällsynt. De antika varianterna var nästan uteslutande försedda med ljuskoppar, men de moderna har inte detta längre. Allt går i mode och just nu så är det populärare med glödlampor och värme- och blockljus.

Därför är det svårt att hitta, men vi vill ändock informera dig om att detta alternativet finns, så du inte går miste om något du faktiskt ville ha.

ljuskrona mässing

Nackdelar med ljuskronor

Det finns ett par nackdelar med ljuskronor du måste känna till. Till exempel att de kräver väldigt mycket underhåll än vad de flesta tror. Därtill tarvar de ordentligt med utrymme för att det ska se estetiskt tilltalande ut. Nedan utvecklar vi dessa nackdelar så du vet vad du kan förvänta dig.

  • Behöver mycket underhåll
    Den huvudsakliga nackdelen med ljuskronor i allmänhet är mängden underhåll som krävs. Det är nämligen så att de ansamlar enorma mängder damm och smuts, och det går väldigt fort. Detta innebär att du väldigt ofta behöver vara där med dammvippan och en mikrofiberduk för att rengöra detaljerna. Speciellt omständigt blir det om du använder glaskupor och andra detaljer av glas. Detta är extremt viktigt att känna till så du inte tror att inget underhåll krävs. (Rengöringstips hittar du längre ner i artikeln)
  • Ordentligt med utrymme krävs
    Ytterligare en nackdel med en ljuskrona är att de inte är lämpliga för den trångbodde. Har du begränsat utrymme kommer det bara ta upp för mycket utrymme och fokus på den övriga inredningen. Du behöver helt enkelt ett stort rum med en takhöjd som gör att ljuset faller brett och jämt över möblemanget.
  • Kostsamt
    Den sista nackdelen vi vill nämna är att en ljuskrona är allt annat än en billig historia. Trots att de flesta känner till att det är en dyr ljuskälla så vill vi likväl påminna dig om det ytterligare en gång. Har du en begränsad budget så ska du därför avstå och köpa en annan typ av lampa.

Hur du rengör en ljuskrona

Att regelbundet rengöra din ljuskrona är ett måste om du vill att den ska se fräsch ut. Gör du inte detta kommer den bli matt av allt damm, vilket i sin tur kommer påverka hur stark belysning som avges. Därför rekommenderar vi att du med jämna mellanrum följer nedanstående skötselråd. På så vis ökar du livslängden samtidigt som ditt hem ser renare ut.
1 gång/mån ska följande torr rengöring genomföras:

  1. Ta fram en dammvippa.
  2. Ställ dig på en pall eller stol under ljuskronan.
  3. Rengör försiktigt med dammvippan eller en torr trasa.
  4. Snurra kronan ett par varv medans du försiktigt duttar med trasan.
  5. Klart!

Genomför du ovanstående rengöring minst 1 gång/mån så kommer inte smuts och damm hinna fästa sig på djupet. Därmed blir det lättare att göra den årliga rengöringen som är så viktig, vilken vi beskriver nedan:

1 gång/år ska följande våt rengöring genomföras:

  1. Börja med att stänga av kronan och koppla ur kontakten.
  2. Ta fram ett rengöringsspray.
  3. Lägg papper eller tidningar under ljuskronan så inte sprayet hamnar på golv eller matbord.
  4. Spraya noggrant på varje del av kronan.
  5. Vänta ett par minuter tills rengöringsmedlet har verkat.
  6. Vänta ytterligare några minuter tills kronan är helt torr.
  7. När du känner att allt är torrt kan du sätta i kontakten igen.
  8. Klart!

Observera: Den månatliga rengöringen är viktig för att inte smuts och damm ska ackumuleras, annars blir den årliga rengöringen avsevärt svårare.

Vanliga frågor och svar

Går det att använda en ljuskrona utomhus också?

Ja, faktum är att många använder en ljuskrona utomhus; antingen i uterummet eller på altanen. Det du måste kontrollera är att kronan har rätt klassifikation och har en typ av belysning som är vattenbeständig. Du ska med andra ord aldrig använda en inomhusmodell utomhus.

Vilket material av mässing, järn och gjutjärn är optimalt för en ljuskrona?

Både mässing, järn och gjutjärn är väldigt vackra och slittåliga material för en ljuskrona. Ditt val ska baseras på hur din inredning i stort ser ut; har du redan mycket mässing så kanske det är fint att bryta av med en modell i gjutjärn. Därmed är valet av material en estetisk och inte en kvalitativ fråga, för alla nämnda material är otroligt slittåliga och robusta.

Är det gångbart att använda en ljuskrona under julen?

Absolut! En ljuskrona används väldigt ofta under julen och dekoreras inte sällan av kvistar, mossa och vackra ornament.

Är en ljuskrona med värmeljus och blockljus samma sak?

Nej, absolut inte. En ljuskrona avsedd för värmeljus har så kallade värmeljusbehållare, medan blockljus har andra ljushållare. Dessutom blir flamman olika hög och utseendet påverkas enormt av storleken på ljusen du använda. Därmed är det två helt olika typer.

Är det bättre med en batteridriven ljuskrona än med glödlampor?

Det beror på vad du föredrar. Somliga älskar de batteridrivna modellerna eftersom de slipper allt som har med glödlampor och levande ljus att göra. De tycker helt enkelt att det är mer praktiskt; att det inte är lika vackert är en sekundär fråga. Således måste du försöka hitta en gyllene mellanväg mellan det praktiska och det estetiska.

Vad ska man tänka på med en ljuskrona över ett matbord?

Det är att storleken ska beräknas av bordsbredden minus 100 centimeter. Därtill får du inte glömma avståndet mellan bordet till takkronan – ett avstånd som ska vara minst 80 centimeter. Annars kommer du inte kunna se gästerna på andra sidan bordet.

Vad är skillnaden mellan en antik och modern ljuskrona?

Den huvudsakliga skillnaden är att en antik ljuskrona ofta är försedd med glaskupor/ljuskoppar i glas, vari du placerar levande ljus av olika slag. Dessutom är de antika modellerna ofta tillverkade i tungt gjutjärn. Moderna ljuskronor å andra sidan, finns i betydligt många fler material som t.ex. mässing och järn. Därtill finns det flera ljuskällor att välja mellan som t.ex. värmeljus, blockljus, lampor och batteridrivna LED-lampor.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är en ljuskrona en extremt vacker typ av belysning som antingen kan använda värmeljus, blockljus, lampor eller batteridrivna LED-lampor som ljuskälla. Därmed har du flera olika alterantiv att välja mellan som alla har sin unika karaktär och charm. Dock finns det för- och nackdelar med varje modell, så glöm inte att läsa dessa noggrant i artikeln ovan.

Vidare får du inte heller glömma att placeringen av ljuskronan är extremt viktig; antingen placerar du den över ett matbord eller som en allmän taklampa. Oavsett vad du väljer ska du tänka på storleken så att ljuset som kastas täcker den yta du vill. Sist men inte minst ska du rengöra den med jämna mellanrum för att den ska hålla sig fräsch.

Har du frågor ska du kontakta oss.

ljuskrona levande ljus

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll