Paris Rumsavdelare

Läs mer

Vikvägg Wenge

Läs mer

Rumsavdelare Jupiter

Läs mer

Vikvägg

Har du ett stort rum med mycket luftigt utrymme så ger det ett sterilt och tämligen opersonligt intryck. Genom att använda en vikvägg skapar du sektioner i ett rum vilket är perfekt för dig som vill inreda rummet i olika teman. Således är det många som använder det i lägenheter som består av ett stort rum som kan delas in i många smårum. Men det är även vanligt förekommande med rumsavdelare på balkongen och i duschen. Vidare är en vikvägg utmärkt lämpad för utomhusanvändning för att på så vis skapa en separation så grannen får mindre insyn.

Fortsättningsvis finns det många olika material att välja mellan, allt från trä och papp; till glas, rotting och bambu. Dock är utbudet brett vilket gör valet svårt för många konsumenter. Därför har vi sammanställt en lista över bäst vikväggar på marknaden. Dessutom har vi författat en omfattande köpguide innehållandes allt du behöver veta för att göra ett så välinformerat val som möjligt. Börja således med att läsa på nedan för att därefter välja en modell från bäst-i-test listan ovan.

rumsavdelare vikvägg

Så väljer du en vikvägg

Innan du köper en vikvägg måste du tänka på några saker. För det första ska du fundera om du vill ha dekorativa rumsavdelare med mönster, eller en solid färg. För det andra måste du välja rätt storlek så den passar i din bostad och varken är för bred eller hög. Utöver dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

Ihopfällbar

Fastän det ter sig som en självklarhet är långt ifrån alla vikväggar ihopfällbara. Detta innebär att du är låst till den initiala konfigurationen. Därmed är de inte anpassningsbara – något som vi anser är ett krav. Därför ska du försöka hitta en rumsavdelare vars blad går att antingen fälla ihop eller separera – precis som ett dragspel. På så vis kan du konfigurera väggen på vilket sätt du vill. Vidare är nackdelen med detta att du inte kan fälla ihop den och förvara den i garderoben eller liknande, utan du behöver ett betydligt större utrymme som ett garage för att förvara vikväggen. Därför ska du se till att den du väljer går att fälla ihop.

Antal blad

En viktig faktor när du väljer vikvägg är hur många blad den är försedd med. Vanligtvis är rumsavdelare konstituerade av tre blad, men det finns även modeller med upp till tio stycken. Därför ska du innan ditt köp tänka på hur många du behöver för ditt rum så du inte råkar köpa för många som ändå inte används. Med det åtanke ska du vara medveten om att det även finns varianter vars blad du kan ta av och sätta på. Således kan du bygga din egen vägg utifrån dina behov. Dock är dessa modeller något dyrare, men det kan vara värt kostnaden om du vill ha full frihet i hur du konstruerar skärmväggen.

Materialet

Den tveklöst viktigaste faktorn i ditt val av vikvägg är materialet. Orsaken är att materialet bestämmer designen och kvaliteten på själva rumsavdelaren. Därmed är det viktigt att välja både ett slittåligt material så väggen håller flera års användning, men också ett material som är estetiskt tilltalande. Av den orsaken är trä ett väldigt populärt val på grund av att det både är snyggt och robust. Men det finns även vikväggar tillverkade i glas, papp, bambu. plast och rotting. Därför ska du fundera på vilket material som hade harmoniserat bäst med din inredningsstil.

vikvägg

Design

För att en vikvägg ska passa in i din inredning måste du tänka på designen – både på rumsavdelaren och rummet där du ämnar placera den. Till exempel finns det rumsavdelare med japansk design som är väldigt populära, men de passar inte bra ihop med ett färgrikt rum fyllt av skiftande nyanser. Därför måste du ta faktorer så som väggfärg, gardinmönster och möbelfärg i beaktande när du väljer en skärmvägg. Annars kommer väggen inte bara bryta av rummet som du vill, utan bryta upp hela estetiken i rummet. För att göra det lättare för dig har vi nedan listat de saker som bör spela in i ditt val av design:

 • Väggfärg
 • Gardinmönster
 • Möbelstilar
 • Rumsstorlek

Hjul

En ofta underskattad faktor är huruvida vikväggen har hjul eller inte. Vet du på förhand att du kommer flytta runt rumsavdelaren väldigt ofta, så är det ett smart val att välja en modell med hjul. På så vis blir det en fröjd att flytta runt väggen då du slipper bära den – något som kan bli väldigt tungt. Däremot måste du se till att hjulen är låsbara, annars kan väggen rulla iväg om den står i en liten sluttning.

Pris

En vikvägg kostar allt från 200 – 3000 kronor beroende på storlek, material, kvalitet och design. Trots att du kan välja en billig vikvägg för ett par hundralappar så är detta inget vi rekommenderar. Anledningen är att de billigaste alternativen ofta är tillverkade i plast vilket är ett särskilt dåligt material för just en rumsavdelare. Orsaken är att plast inte isolerar ljud lika bra som t.ex. tyg gör. Vidare går de lättare sönder om de under ett obevakat ögonblick skulle ramla. Därför ska du hellre spendera några extra hundralappar på en kvalitativ modell istället för att köpa första bästa budgetvariant.

Så använder du en vikvägg

Hur du använder en vikvägg kan faktiskt vara ganska knepigt. Trots mängder av inspirationsartiklar på nätet så är det många som tycker det är knepigt att veta hur man ska använda dem. Kort sagt så är det väldigt viktigt att du har gott om utrymme på båda sidorna av rumsavdelaren, annars kommer det kännas instängt istället för mer fritt. Dessutom ska du kunna röra dig fritt på varje sida av skärmväggen. Vidare behöver du absolut inte placera den i mitten av ett rum, utan det går förträffligt bra att positionera den i ett hörn i rummet om du t.ex. har en läshörna som du vill separera från resten av rummet. Därtill ska du tänka på att båda sidorna av avdelaren ska vara dekorerad så den inte ser ful ut från ena sidan.

Således är det väldigt enkelt att använda en vikvägg förutsatt att du använder ditt kreativa sinne och testar placera den på olika ställen i rummet.

bäst vikvägg

Fördelar med vikvägg

Det finns myriader av fördelar med vikväggar. Först och främst är de lätt att använda, flytta runt och omforma. Därtill minskar de ljud från tv:n eller andra personer i bostaden. Förutom nämnda fördelar har vi nedan listat de mest påtagliga effekterna som du får genom dessa fantastiska rumsavdelare.

 • Kostnadseffektivt
  Istället för att investera stora pengar för att bygga en extra vägg i din bostad, kan du använda en vikvägg och på så vis spara stora pengar. Skillnaden är faktiskt inte så stor som man på förhand kan tro.
 • Lättanvänt
  På grund av att det är så lätt att använda en vikvägg går det superfort att fälla ut och fälla ihop den för att flytta den till ett annat rum. Därmed är de väldigt lätta att använda och snabba att montera.
 • Frihet
  Tröttnar du på var vikväggen är placerad så har du komplett frihet att flytta runt den, eller vika den på ett annat sätt, och på så vis skapa en ny konfiguration som kompletterar din bostad. Exempelvis kan du använda en rumsavdelare för att separera en reclinerfåtölj från ett bord, och när du tröttnar flyttar du den helt enkelt till ett annat ställe i rummet.
 • Minskar ljud
  En enorm fördel med en vikvägg är att den dämpar ljud och buller – i synnerhet om den är tillverkad i tyg. Därför används den ofta för att separera mediamöbeln där tv:n står, med läshörnan i hörnet av rummet.
 • Skapar känslan av fler rum
  Genom att använda en vikvägg så skapas känslan av flera rum i ett. Sålunda får de rummet att se mer strukturerat ut. Detta är särskilt bra för dig som har en väldigt liten bostad och vill skapa illusionen av fler ytor, eller bara vill separera hemmakontoret från övriga lägenheten.

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll