Vedpåse Ofyr

Läs mer

Vedkorg 35×45 cm

Läs mer

Vedhållare Eva Solo

Läs mer

Vedkorg & Vedhållare

En vedkorg är inte bara ett praktiskt sätt att förvara ved, utan det är även en smakfull detalj i inredningen. Vidare hjälper korgen att hålla veden på plats samtidigt som den säkerställer att veden håller sig torr. Därmed är det ett måste för dig som har en kamin hemma. Dessutom används den ofta som ett tidningsställ för att förvara tidningar och magasin under sommaren när du inte eldar lika ofta. Förutom detta är den även bra ut ett säkerhetsperspektiv på grund av att en vedkorg är stabil och robust och således förvarar veden på ett tryggt och säkert sätt.

Dessvärre är utbudet brett och det finns många andra vedhållare som t.ex. vedställ och vedstaplare. Därför har vi sammanställt en lista över bäst vedkorgar på marknaden. Dessutom har vi skrivit en köpguide som beskriver allt du behöver tänka på innan ditt köp. Börja sålunda med att läsa på nedan för att därefter välja den variant som passar dig bäst.

vedkorg bäst i test

Så väljer du vedkorg

Innan du köper en vedkorg måste du ha ett par saker i beaktande. För det första ska du tänka på materialet och om du ska välja läder, flätad rotting, mässing eller metall. För det andra måste du fundera på storleken och vikten. För det tredje är kapaciteten en ytterst viktig faktor så korgen kan hålla så mycket ved du kräver. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna för att du ska ta ett så genomtänkt beslut som möjligt.

 1. Material
 2. Kapacitet
 3. Design
 4. Säkerhet
 5. Kvalitet

1. Material

Det viktigaste kriteriet när du väljer en vedkorg är materialet. Anledningen till detta är för att kvaliteten i hög grad baseras på vilket material som korgen är konstruerad av. Till exempel är läder och skinn väldigt slittåliga material som vanligtvis håller i flera år. Detta är speciellt viktigt med ved på grund av att vedträ ofta är spetsiga och vassa, så när du kastar ner dem i korgen måste materialet tåla detta och inte slitas sönder. Därför är många korgar tillverkade i hårda material så som metall, koppar och trä, men även gummi och rotting är populära val.

På grund av detta ska du tänka över ditt val i lugn och ro och välja ett material som både är slittåligt och stilrent.

MaterialFördelarNackdelar
MässingEstetiskt tilltalande, korrosionsbeständigt, hög glansDyrare än andra material, känsligt för repor
MetallHållbart, enkelt att rengöra, olika färger och ytorKan rosta om det inte behandlas eller skyddas ordentligt
LäderUnikt estetiskt utseende, lätt att rengöra, tåligtKänsligt för vatten och fukt, kan bli mjukt och buckligt över tid
GummiFlexibelt, vattentätt, tåligt mot repor och stötarKan ha en gummiaktig lukt, inte lika estetiskt tilltalande som andra material
TräNaturligt och rustikt utseende, lätt att bära, förhållandevis tåligtKänsligt för vatten och fukt, kräver mer underhåll än andra material
PlåtFinns i många olika färger på ytornaKan rosta om det inte behandlas eller skyddas ordentligt
KopparEstetiskt tilltalande, korrosionsbeständigt, hög värmeledningsförmågaDyrare än andra material, känsligt för både repor och fläckar
NäverNaturligt och rustikt utseende, tåligt och långvarigt, hållbartKan vara dyrare än andra material, mindre vanligt än andra material
GjutjärnHållbart och robust, korrosionsbeständigtTungt och svårt att bära, kan vara dyrare än andra material
StålHållbart och robust, enkelt att rengöra, olika ytor och färgerKan rosta om det inte behandlas eller skyddas ordentligt

2. Kapacitet

När du letar efter en vedkorg kommer du märka att varje återförsäljare beskriver höjd, bredd och djup. Anledningen till detta är att kapaciteten, d.v.s. hur mycket ved som korgen rymmer, är en av de viktigaste faktorerna för konsumenterna. Därför ska du först mäta utrymmet bredvid braskaminen så du vet vilka dina begränsningar är. Därefter blir det lättare att sondera terrängen i.o.m. att du kan utgå från måtten. Men alla vedkorgar har skiftande djup, detta innebär att du kommer få plats med olika mycket ved trots att du hittar flera varianter med samma bredd.

Därmed ska du inte stirra dig blind på höjd och bredd då djupet är minst lika viktigt ur en kapacitetssynpunkt.

3. Design

Som vi nämnde i introduktionen till denna köpguide så är inte en vedkorg blott en praktisk vedförvaring, utan det är även en elegant inredningsdetalj som kan liva upp vilket rum som helst. Därför är det viktigt att tänka på den estetiska framtoningen, och hur korgen harmoniserar med inredningen. Trots att det givetvis finns billiga funktionella korgar som mer påminner om hinkar, så kommer dessa inte bidra till en krydda i inredningen, utan i värsta fall kommer de istället skapa en dissonans i din inredningsstil.

Av den orsaken ska du försöka visualisera hur vedkorgen som fångat ditt intresse kommer se ut i just ditt hem. På så vis får du en bild över hur slutresultatet kommer bli utan att besöka en fysisk butik.

4. Säkerhet

Fastän det är mest populärt att välja antingen en flätad vedkorg i rotting eller en variant i läder, så är detta brännbara material som du måste vara extremt försiktig med. Kort sagt ska ett vedställ aldrig – under några som helst omständigheter – placeras närmare än 1 meter ifrån kaminen. Men vill du känna dig ännu mer säker och trygg så ska du välja en modell av stål, metall eller koppar. Orsaken är att dessa är pulverlackerade vilket innebär att du slipper rost och korrosion. Dessutom är de inte brandfarliga material.

5. Kvalitet

Det är lätt att hitta en billig vedkorg att köpa, men du kommer att bli besviken när den går sönder på grund av att du fyllt den med för mycket ved. Därför rekommenderar vi att du spenderar några extra hundralappar på en modell från ett välrenommerat varumärke, istället för att välja en budgetmodell. Anledningen till detta är för att billigare modeller är tillverkade av sämre material vilket leder till att slitaget blir mer påtagligt varje gång du kastar ner ett vedträ i korgen. Och efter några månader kommer det förmodligen finnas flera repor i tyget. Därför är det extremt viktigt att köpa en kvalitativ korg.

vedkorg flätad

6. Flätad vedkorg: För- och nackdelar

En flätad vedkorg är en vedhållare som är tillverkad av flätat material, vanligtvis av växtfibrer eller rotting. Dessa korgar har ett unikt estetiskt utseende och är på grund av detta en vacker dekoration i ett rum med en öppen spis eller kamin. Här är en lista över för- och nackdelar med en flätad vedkorg så du kan bestämma om det passar dig eller ej:

Fördelar

 • Estetiskt tilltalande: De har ett rustikt och naturligt utseende som passar bra in i en hemmiljö.
 • Lätta att bära: De är vanligtvis lätta att bära och transportera från förvaringsplatsen till eldstaden.
 • Hållbara: Flätade vedkorgar är i regel mycket hållbara och tål således användning under många år.
 • Lätta att rengöra: De är vanligtvis lätta att rengöra med en fuktig trasa och mild tvål.

Nackdelar

 • Känsliga för fukt: Dessvärre är de känsliga för fukt och kan förstöras om de blir för våta. Därför får du inte använda dem utomhus!
 • Kan bli smutsiga: Eftersom de är gjorda av öppna växtfibrer kan de lätt dra åt sig smuts och damm.
 • Mindre tåliga än andra material: De är – trots alla dess fördelar – avsevärt mindre tåliga än vedhållare av metall eller gjutjärn.

Sammanfattningsvis är en flätad vedkorg en estetiskt tilltalande vedhållare. Det är dock viktigt att komma ihåg att de är känsliga för fukt och kan ha begränsad kapacitet och hållbarhet jämfört med korgar av andra material.

vedkorg flätad

Recensioner av vedhållare under 2024

1. Vedkorg från Biltema – Recension

vedkorg biltema

Att hålla elden i brasan vid liv är en konstform i sig. Men när man har rätt verktyg i handen, kan man enkelt utföra den konsten. Och med Biltemas Vedkorg, är det precis vad du kan göra.

Den här vackra kreationen består av fem delar, alla tillverkade av robust rostfritt stål. Men det är inte bara styrkan som imponerar. Designen är också fantastisk. Vedkorgen står på en höjd av 670 mm, vilket gör att den inte bara är lätt att använda, utan också lätt att se hur mycket ved som finns kvar i hållaren.

Men det är inte allt. Biltemas Vedkorg kommer också med en praktisk tång, vedhake, borste och skyffel som alla är upphängda på golvstativet. Detta gör det möjligt att hålla alla verktyg organiserade och inom räckhåll.

Så, om du vill hålla din brasa vid liv, och göra det på ett snyggt och organiserat sätt, så är Biltemas korg definitivt något för dig. Med dess robusta konstruktion och eleganta design, kommer den att hålla elden brinnande i många år framöver. Den enda nackdelen är att den kostar ganska mycket, närmare bestämt 269 kronor.

Omdöme från olika kunder:

“Jag älskar min vedhållare från Biltema! Den är inte bara funktionell och praktisk, utan den ser också fantastisk ut bredvid min brasa. Verktygen är lätta att använda och upphängningen gör det så lätt att hålla allt organiserat. Jag skulle definitivt rekommendera den till alla som vill ha en korg som ser bra ut och är lätt att underhålla.”

“Jag blev ganska besviken på Biltemas Vedkorg. Trots att den ser bra ut, så känns den ganska instabil. Verktygen är också lite svåra att använda eftersom de inte är så tunga som jag skulle vilja. Dessutom tycker jag att priset är lite för högt för vad du får. Så om du letar efter något som är både funktionellt och prisvärt, så skulle jag rekommendera att du letar någon annanstans.”

Läs mer hos Biltema

2. Vedkorg från Granngården – Recension

vedkorg granngården recension

När jag först såg Granngårdens vedkorg blev jag genast imponerad av dess rustika, svarta design. Tillverkad av tåligt smide, kändes den direkt som något som skulle hålla länge och klara av många braskvällar. Kvalitet är något som verkligen sitter i materialet – man känner det direkt, och så var fallet med denna vedhållare från Granngården.

Inte bara är vedkorgen slittålig och robust, den är också en fantastisk present att ge bort. Jag gav den till en vän i födelsedagspresent och hon blev överlycklig.

Men jag måste erkänna att den trots allt är ganska stor och tar upp en hel del utrymme. Så om du har en liten plats för din brasa, så är det är bättre att leta efter något mindre, förslagsvis den vi recenserade ovan från Biltema. Men om du har plats och vill ha något som inte bara fungerar bra, utan också ser fantastiskt ut ur en estetisk synpunkt, så skulle jag definitivt rekommendera Granngårdens vedhållare.

Omdöme från olika kunder:

“Den är så vacker och robust, och den har verkligen förbättrat min brasaupplevelse. Verktygen är lätta att använda och korgen håller allt snyggt och organiserat. Jag skulle definitivt rekommendera den till alla som vill ha en korg som både ser bra ut och fungerar bra.”

“Jag visste att den skulle vara stor, men jag hade ingen aning om hur stor den faktiskt skulle vara. Den tar upp alldeles för mycket utrymme och känns lite otymplig. Dessutom är den ganska dyr för vad du får. Så om du letar efter något mindre och billigare, så skulle jag rekommendera att du letar någon annanstans. Jag skickade faktiskt tillbaka korgen.”

Läs mer hos Granngården

4. Eva Solo vedkorg – Recension

Eva Solo vedkorg

Den här vackra vedhållaren är utformad för att fungera både inomhus och utomhus, vilket gör den till en mångsidig korg som passar lika bra på terrassen som vid sidan av öppna spisen.

Eva Solo vedkorg är tillverkad av robust stål och är pulverlackerad för en långvarig och hållbar yta. Med en diameter på 62 cm är den tillräckligt stor för att hålla en hel del ved, men ändå tillräckligt kompakt för att passa i nästan alla utrymmen.

Men det som verkligen gör Eva Solo vedhållare så fantastisk är dess eleganta design. Utformad i samma formspråk som FireGlobes eldstad, är denna inte bara en praktisk lösning för vedförvaring, den är också en vacker dekoration som kommer att förbättra utseendet på området runt brasan.

Glöm inte bort att du måste rengöra med en fuktig trasa – inte med rengöringsmedel med kemikalier.  Så om du vill ha en stilren och praktisk lösning för din vedförvaring, så är denna korg från Eva Solo definitivt något för dig.

Omdöme från olika kunder:

“Min erfarenhet av Eva Solo vedhållare har varit fantastisk! Inte nog med att den är både praktisk och hållbar, den är också väldigt elegant. Dess design är så snygg att den förbättrar det övergripande utseendet på braskaminen . Jag har använt den både inomhus och utomhus, och den har fungerat lika bra på båda ställena trots att det både regnat och snöat på den. Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en stilren och mångsidig lösning för sin vedförvaring.”

“Jag är något besviken på denna vedkorg från Eva Solo. Även om den är vacker, känner jag att den är lite för kostsam för vad den faktiskt är. Dessutom är den inte lika robust som jag hade förväntat mig. Jag är rädd för att den kommer att böjas om jag inte hanterar den försiktigt, för handtaget känns lite svajigt.”

Läs mer hos GardenStore

Skillnader mellan vedkorgar för inomhus- och utomhusanvändning

Du måste känna till att det finns vedkorgar som är speciellt utformade för att användas antingen inomhus eller utomhus. Här är några skillnader mellan dessa så du vet vad du ska tänka på innan köpet:

 • Material: Korgarna för inomhusanvändning är ofta gjorda av material som passar bättre i ett bostadsrum, som exempelvis läder, mässing eller flätat material så som rotting. Å andra sidan är korgarna för utomhusanvändning ofta gjorda av material som kan tåla väder och vind, till exempel stål, metall eller gjutjärn. Därmed finns det för- och nackdelar med bådadera.
 • Design: De för inomhusanvändning har ofta en mer estetisk design som passar bättre in i en övergripande inredning. Vedhållare för utomhusanvändning är oftast mer robusta och enklare i sin design för att som sagt kunna klara av att stå pall för väder och vind.
 • Storlek: Vedhållarna som ska användas inomhus är ofta mindre i storlek och har därmed lägre kapacitet eftersom de vanligtvis behöver rymmas på ett begränsat område, medan de för utomhusanvändning i regel är betydligt större på grund av att de vanligtvis rymmer mer ved för att förse en eldstad under en längre period.

För- och nackdelar med vedhållare

Fördelar

 • Praktisk förvaring: Den mest påtagliga fördelen med vedkorgar är att det är en praktisk lösning för att förvara ved på ett organiserat och lättillgängligt sätt. Korgen gör det helt enkelt smidigt att transportera ved från förvaringsplatsen till eldstaden eller kaminen.
 • De är ofta väldigt snygga: En vedhållare kan också vara en dekorativ del av inredningen i hemmet eller utomhusområdet. Det finns många olika stilar och designalternativ att välja mellan för att hitta en korg som passar in i din inredning.
 • Håller hemmet rent: Dessa korgar förvarar veden på en specifik plats och minskar risken för smuts och vedspån i hemmet. Detta gör det lättare att städa upp efter att ved har använts. Slipp lägga veden på golvet där spån oundvikligen sprids ut över hela golvet.
 • Hållbart material: Många korgar är tillverkade av hållbara material, som flätad rotting eller näver.
 • Begränsar riskerna: Att använda en vedkorg minskar risken för olyckor och bränder som kan uppstå om veden förvaras på ett oorganiserat sätt.
 • Mångsidighet: En vedhållare kan användas för att förvara mer än bara ved. T.ex. kan de användas för att förvara andra saker som tidningar.

Nackdelar

 • Fuktighet: De kan vara känsliga för fukt och kan bli skadade om de utsätts för fuktiga förhållanden. Det är därför viktigt att välja en som tål fukt och som kan stå på en torr plats. Långt ifrån alla vedhållare, t.ex. de tillverkade i flätad rotting, tål fukt – så dubbelkolla detta innan du köper.
 • Damm och smuts: Eftersom de har en öppen design kan de lätt dra åt sig damm och smuts. Därför kan det vara irriterande att behöva rengöra den i tid och tid för att hålla den ren.
 • Begränsad kapacitet: En annan nackdel med vedkorgar är att de ofta har begränsad kapacitet. Om du har en stor eldstad eller använder mycket ved kan du behöva fylla på korgen ofta – något som kanske inte låter som en nackdel, men tro mig – när du behöver fylla på den flera gånger per vecka blir det snabbt en källa till irritation.
 • Oönskad lukt: Om den inte rengörs ofta, eller om ved som ligger i korgen är fuktig, kan det orsaka en oönskad lukt i hemmet.

Vad skiljer vedhållarna åt som säljs av Rusta, Biltema, Granngården, Jula, IKEA, Byggmax och Bauhaus?

När det gäller att välja den bästa vedkorgen finns det – som vi redan gått igenom i köpguiden ovan – många faktorer att överväga. För vissa är priset vara den viktigaste faktorn, medan andra snarare prioriterar design eller hållbarhet. Nedan presenterar vi därför olika perspektiv på de populäraste vedhållarna från Rusta, Biltema, Granngården, Jula, IKEA, Byggmax och Bauhaus – så du vet vad som skiljer dem åt.

 • Rusta: Rustas vedkorgar är kända för att vara extremt prisvärda och funktionella. De är vanligtvis gjorda av metall eller flätat material och finns i olika storlekar och designer. Rustas korgar är därmed ett utmärkt val för de som vill ha en enkel och praktisk vedhållare till ett väldigt billigt pris. Faktum är att det är svårt att hitta billigare korgar än från just Rusta.
 • Biltema: Biltemas vedhållare är liknande i stil och pris till Rusta. T.ex. är de ofta gjorda av metall och har alltsomoftast en enkel design utan krusiduller. Därför är även dessa ett bra alternativ för de som vill ha en korg i metall till ett lågt pris.
 • Granngården: Vedhållare från Granngårdens är – till skillnad från de från Rusta och Biltema – av mycket hög kvalitet och är ofta gjorda av trä eller metall. De har vanligtvis en rustik och traditionell design som passar bra i en stuga eller ett lantligt hem. Således är dessa korgar avsedda för de som prioriterar design och utseende före kostnaden.
 • Jula: Dess är i liknande i stil och pris som Granngårdens. De är ofta gjorda av flätad rotting eller mässing, och har en traditionell och rustik design. Eftersom Jula fokuserar på kvalitet är det  ett förträffligt al för de som vill ha en robust och rustik korg.
 • IKEA: IKEAs korgar är tillverkade av material som metall, läder eller flätat material. De är ofta mindre i storlek och är ett rimligt val för de som vill ha en billig vedhållare som passar bra in i en modern inredning. Korgarna från IKEA sticker inte ut så värst mycket, vilket gör att de harmoniserar med de flesta inredningsstiler.
 • Byggmax: Byggmax säljer också robusta och funktionella korgar med en enkel och modern design. De är vanligtvis gjorda av läder och gummi.
 • Bauhaus: Slutligen har vi Bauhaus vars vedhållare är av hög kvalitet och är vanligtvis gjorda av gjutjärn. De har en slittålig konstruktion som passar bra in i en framförallt rustik inredning. Så om du prioriterar hållbarhet och design är Bauhaus ett självklart val.

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll