Argenta bäddfåtölj

Läs mer

Sando bäddfåtölj

Läs mer

Barsa bäddfåtölj

Läs mer

Bäddfåtölj → Bäst-i-test (2024) och Köpguide

En bäddfåtölj är den ultimata möbeln på så många sätt. Genom att göra om fåtöljen till en säng får du både en säng och en fåtölj i ett. Som en konsekvens av detta sparar du pengar då du slipper köpa båda möblerna separat. Dessutom tar en bäddfåtölj mindre plats än en bäddsoffa eller säng. På så vis får du mer utrymme i din bostad.

Dock är utbudet väldigt stort vilket komplicerar valet för många konsumenter. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa bäddfåtöljerna på marknaden. Därtill har vi skrivit en omfattande köpguide innehållandes det viktigaste du behöver tänka på innan du gör ditt val.

bäst bäddfåtölj

Typer av bäddfåtöljer

Det första du måste ha kännedom om är att det huvudsakligen finns två typer av bäddfåtöljer. Den första typen är den utfällbara som innebär att du helt enkelt fäller ut madrassen inifrån närmast ryggstödet. Och den andra typen kallas för “utdragbar” och innebär följaktligen att du drar ut madrassen underifrån – utan att fälla ut sitsen. Eftersom det finns för- och nackdelar med bådadera kommer vi gå igenom detta nedan så du är på det klara med vilken typ som passar dig bäst.

1. Utfällbar

Den utfällbara varianten innebär som sagt att du måste fälla ut madrassen del för del. Du börjar med att greppa tag i sittkuddes baksida varpå du vecklar ut madrassen. Detta påminner om klassiska bäddsoffor och är den metod som de flesta konsumenter är van vid. Nackdelen med denna typ är dels att du måste ta bort kuddarna innan utfällningen, dels att det blir ett mellanrum mellan fåtöljsitsen och bädden. Å andra sidan är fördelen att denna typ billigare än den utdragbara, vilket är orsaken till att denna variant också är mest populär. Således gäller det att du hittar en balans mellan pris och smidighet.

Fördelar:

 • Det är betydligt billigare så för dig som har en begränsad budget är valet självklart.
 • Utfällbara metoden är den som de flesta är vana vid och sålunda förstår intuitivt.

Nackdelar:

 • Tar lite tid att veckla ut bädden på bästa sätt.
 • Tenderar att lämna ett avstånd mellan huvudkudden och fåtöljryggen.

2. Utdragbar

Den andra typen av bäddfåtölj du kan välja är den utdragbara varianten. Detta innebär att du drar ut bädden under fåtöljen istället för att fälla ut sitsen steg för steg. På så vis slipper du ta bort kuddarna innan du förvandlar fåtöljen till en säng. Dessutom blir processen extremt enkel. Dock kostar denna modellen lite mer än den du fäller ut, så ta en funderare över hur du föredrar att göra om den till en bädd. Det bästa är att besöka en fysisk butik så du själv kan testa de båda typerna för att på så sätt komma fram till vad som passar dig bäst.

Fördelar:

 • Snabbare att dra ut bädden.
 • Du slipper ta bort kuddarna.

Nackdelar:

 • Är mer kostsam än den utfällbara bäddfåtöljen.

Så väljer du bäddfåtölj

Innan du köper en bäddfåtölj måste du veta om ett par saker. För det första finns det olika typer vars madrass du antingen drar ut, eller fäller ut – något vi går igenom i artikelns inledning. För det andra finns det modeller med eller utan armstöd, som därtill kan vara justerbara eller ej. För det tredje måste du säkerställa att kvaliteten på både materialet och stommen är av högsta kvalitet. Utöver dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste du behöver veta för att göra ett så välinformerat köp som möjligt.

Komfort

Den viktigaste faktorn när du ska välja en bäddfåtölj är givetvis komforten. Om inte fåtöljen är bekväm både när du sitter i den och när du sover, är det ingen njutning att sitta eller sova i den. Därför rekommenderar vi – innan du köper fåtöljen – att besöka en fysisk möbelaffär där du kan testa den i lugn och ro. Annars måste du returnera fåtöljen efteråt vilket är en komplicerad och energikrävande process.

När du provsitter en bäddfåtölj ska du inte bara sätta dig som i en vanlig stol, utan du måste testa den ordentligt. Med detta menar vi att du ska lägga dig ner i olika positioner och sätta dig i olika vinklar för att ta reda på hur bekväm den är i olika positioner. Det viktigaste är att du provsitter den på samma sätt som du avser sitta i den när du har den i din ägo. Därtill måste du givetvis testa den både i sittande och liggande läge, för att på så vis garantera att fåtöljen är lika skön att sova i som att sitta i.

Har du inte tid att besöka en möbelaffär är ditt enda alternativ att läsa vad konsumenterna tycker, d.v.s. recensionerna om fåtöljen som fångat ditt intresse. Dock ska du vara medveten om att få  recensioner är missvisande, så du ska endast fälla ett omdöme baserat på recensioner om det finns minst fem stycken från olika köpare.

Med eller utan armstöd

Nånting du snabbt kommer märka när du gör efterforskningar är att det finns bäddfåtöljer med och utan armstöd. Somliga modeller ser vackrare och mer stilrena ut utan armstöd, medan andra ser mer kraftfulla och inbjudande ut. Det bästa med armstöd är att de lämnar plats åt förvaring – något som är perfekt för dig som vill förvara sängkläderna inuti fåtöljen så allting är samlat på en och samma plats.

Sätt dig ner och känn huruvida armstödet är skönt eller inte. Dessutom ska armstödet inte vara för ihoptryckt så det begränsar svängrummet i fåtöljen.

Kvalitet

Hur länge en bäddfåtölj håller bestäms av dess kvalitet. Nämligen vilket typ av textil som överdraget har, samt varje enskild komponents kvalitet som t.ex. benen och materialet på madrassen. Av den orsaken rekommenderar vi att spendera några hundralappar extra på en kvalitativ modell istället för att köpa budgetvarianten. Annars kommer du snabbt bli besviken när du upptäcker att fåtöljen börjar knaka efter några veckor, samt att den inte är bekväm att sova i.

Justerbart ryggstöd

Vill du ha större kontroll över bäddfåtöljen ska du välja en modell med justerbart ryggstöd. De flesta modeller saknar denna funktionalitet, varför vi vill nämna den vår guide. Trots att ett justerbart ryggstöd är förenat med en högre kostnad, är det likväl en enormt bekvämlighetsfaktor som de flesta bör ha i åtanke.

Ska du exempelvis läsa en bok så är ett upprätt ryggstöd att föredra. Men om du ska titta på TV framåt kvällningen så är det ett enormt plus om det går att fälla ryggstödet bakåt. På så vis kommer kroppen slappna av mer och går in i ett förberedande läge inför sömn – något som de flesta sömnexperter rekommenderar.

Fortsättningsvis finns det bäddfåtöljer vars ryggstöd går att justera i olika steg. Somliga modeller har två lägen att välja mellan: ett upprätt och ett bakåtlutat; medan andra modeller har tre eller fler lutningar. Därför ska du läsa produktbeskrivningen noggrant för att veta exakt vad du kan förvänta dig.

Avtagbara överdrag

Många konsumenter är av uppfattningen att varje bäddfåtölj har avtagbara överdrag. Men så är inte fallet. Faktum är att många modeller vi har testat saknar denna möjlighet. Detta innebär ett stort problem, för om du råkar spilla dryck eller mat i fåtöljen kommer det vara ordentligt svårt att rengöra. Du kommer definitivt inte kunna tvätta överdragen i tvättmaskinen, utan det enda valet du har är att handtvätta överdragen – något som är både svårt och tidskrävande.

Därför rekommenderar vi att köpa en bäddfåtölj med avtagbara överdrag. Annars kommer du bli enormt irriterad så fort du spiller något.

Antal sittplatser

Ytterligare en faktor av vikt vid valet av bäddfåtölj är hur många sittplatser den har. Vissa modeller är nämligen så pass breda att de är avsedda för två vuxna personer. Följaktligen kommer det tvivelsutan få plats med tre barn i en sådan variant. Fastän det är ovanligt att konsumenter köper en fåtölj med plats för mer än en person, så är det ändock en viktig faktor att känna till. För om du har flera barn så är detta ett eminent sätt att spara plats på istället för att köpa två separata fåtöljer.

Glöm inte att mäta bredden där fåtöljen ska stå, så du inte märker att den är bredare än vad som är möjligt när du väl fått hem fåtöljen.

Garanti

På grund av att en bäddfåtölj är en dyr investering ska du hålla utkik efter garantin. Orsaken är att återförsäljare skiljer sig från varandra i hur lång garanti de erbjuder sina kunder. Till exempel kan en återförsäljare erbjuda 6 månaders garanti, medan en konkurrent ger dig hela 2 års garanti. Därför måste du noggrant kolla upp detta i produktbeskrivningen. Summa summarum så rekommenderar vi inte att köpa en fåtölj vars garanti är kortare än 12 månader. Annars kommer du bli extremt besviken om den råkar gå sönder och du inte har möjlighet till ekonomisk ersättning.

Bäddfåtölj med förvaring

Många konsumenter väljer att köpa en bäddfåtölj med förvaring. Detta är varken ovanligt eller förvånande. De flesta letar efter möbler som inte bara tar plats, utan som även kan användas för att förvara allt möjligt i. Nackdelen med med förvaring är att de tenderar att kosta en hel del extra. Fördelen är att du kan förvara sängkläder och liknande vilket är enormt effektivt.

I en bäddfåtölj med förvaring är det alltsomoftast armstöden där utrymmet finns. Allt du behöver göra är att vrida armstödet och öppna locket varpå utrymmet uppenbarar sig. Viker du sängkläderna på ett bra sätt får du utan problem plats med två uppsättningar.

Fler förvaringsalternativ som ofta erbjuds:

 • Lådor: En bäddfåtölj med lådor under sätet kan vara en smart lösning för att lagra kläder, sängkläder och andra föremål. Lådorna kan dras ut enkelt och ger enkel åtkomst till dina förvaringsbehov.
 • Hyllor: En annan typ av förvaring som dessa fåtöljer är försedda med är hyllor. Hyllorna är ofta placerade på båda sidorna av sätet och kan användas för att förvara böcker, tidningar eller andra små föremål.

Således är förvaring perfekt för dig som vill ha allt samlat, men du ska också vara medveten om att det blir mer kostsamt.

Billig bäddfåtölj – är det värt det?

Fastän detta är en väldigt dyr möbel i allmänhet går det faktiskt att hitta en billig bäddfåtölj. Men du ska vara medveten om att kvaliteten kommer bli lidande. Dessutom kommer garantin säkerligen vara lägre än en premium-modell. Med det i åtanke så går det såklart att hitta en budgetvariant som inte kostar skjortan, men då ska du läsa recensionerna noggrant för att se om någon annan kund klagar över något. Det är nämligen så att de billiga modellerna tenderar att vara tillverkade av sämre kvalitet. Dessutom är de inte lika bekväma. Därmed måste du stålsätta dig inför köpet och inte förvänta dig samma komfort och kvalitet som du får när du köper en exklusiv, kvalitativ och bekväm bäddfåtölj.

Eftersom en billig bäddfåtölj är så svårt att få tag i så är det många smarta konsumenter som väljer att köpa på REA. Detta är perfekt för dig som har en begränsad budget, eller helt enkelt inte vill spendera halva månadslönen på en fåtölj.

Fördelar:

 • Du får en betydligt billigare fåtölj och slipper spendera halva månadslönen.

Nackdelar:

 • Materialet är i sämre kvalitet. Sammet kan du glömma, exempelvis.
 • Bekvämligheten blir lidande. Fåtöljen kommer inte vara lika skön att sitta i helt enkelt.
 • Livslängden på fåtöljen kommer vara betydligt lägre.

Mot bakgrund av detta ska du alltså vara väldigt försiktig innan du köper en billig bäddfåtölj. Läs nackdelarna noggrant så du är fullt införstående över vad du kan förvänta dig.

bäddfåtölj billig

Funderar du på att köpa en bäddfåtölj på REA – Tänk på detta

Att köpa en bäddfåtölj på REA är en smart lösning för att spara pengar eftersom dessa fåtöljer, som ovan nämnt, i regel är hiskeligt dyra. Dock finns det några saker du bör tänka på innan du handlar fåtöljer i denna prisklass på REA:

 1. Kolla fåtöljens kvalitet: Det är viktigt att kolla fåtöljens kvalitet innan du köper på REA. Ibland kan priset på en produkt vara sänkt eftersom den är av sämre kvalitet, eller är på väg att utgå ur sortimentet på grund av ett överflöd av negativa omdömen. Så det är viktigt att undersöka noggrant om produktens kvalitet uppfyller dina krav och behov. Gör rejäla efterforskningar på nätet för att se vad andra kunder haft för åsikter.
 2. Garanti och returpolicy: Det är viktigt att kolla garantin och returpolicyn innan du köper en bäddfåtölj på REA. Om det skulle uppstå några problem med produkten efter köpet så vill du ha en garanti eller returpolicy som täcker dina behov. Eftersom det är en så pass dyr möbel så avråder vi dig från att köpa en fåtölj på REA om du inte får varken garanti eller en förmånlig returpolicy – det är helt enkelt inte värt risken.
 3. Jämför priser: Innan du köper en fåtölj på REA är det alltid en bra idé att jämföra priser från olika butiker som t.ex. IKEA, MIO, Jotex & Jysk. På så sätt kan du hitta det bästa erbjudandet på en bäddfåtölj som passar dina behov och budget.

Fördelar med bäddfåtölj

Det finns fler fördelar med bäddfåtöljer. Först och främst är de lätta att flytta tack vare dess nätta vikt. Därtill är de slittåliga och håller i väldigt många år. Förutom dessa saker har vi nedan listat de mest påtagliga fördelarna:

 • Lätt att flytta
  Till skillnad från en säng eller bäddsoffa så är det väldigt lätt att förflytta en bäddfåtölj på grund av att den väger avsevärt mindre. Därmed är det smidigt att flytta när det är dags för att möblera om bostaden. Trots att detta är en positiv aspekt många inte tänker på innan köpet, är den likväl viktig när du väl ska möblera om bostaden eller när du ska flytta.
 • Ergonomisk
  När man sitter i soffan tenderar man att hasa ner vilket gör att ryggen och nacken ligger i en onaturlig position. Men när du sitter i en bäddfåtölj blir ryggen upprätt vilket gör att du sitter ergonomiskt. Detta innebär att fåtöljen följer din kroppsliga utformning på ett sätt som gör att ingen del av kroppen belastas för mycket. Detta leder till en högre grad av avslappning. Men det är också bra för äldre människor som har rygg- och nacksmärtor.
 • Hållbara
  Tack vare dess kvalitet håller en bäddfåtölj i flera år, t.o.m. i decennier förutsatt att du köpt en kvalitativ modell. Således behöver du inte köpa en ny efter ett par år, vilket är snällt mot plånboken. Trots det höga inköpspriset kommer alltså kostnaden vara rättfärdigad när du använt den under flera års tid.
 • Spara pengar
  Istället för att köpa en fåtölj och soffa separat, räcker det att köpa en bäddfåtölj. På så sätt får du två-i-ett vilket är billigare. Dessutom sparar du mycket plats vilket många behöver i dagens trångbodda tider. Så har du en begränsad budget om samtidigt vill spara utrymme är detta ett optimalt val.
 • Reducerar ryggsmärtor
  Har du ett stillasittande arbete så upplever du med största sannolikhet ryggsmärtor med jämna mellanrum. Detta beror dels på att kontorsstolarna sällan är ergonomiska, dels på grund av att man helt enkelt sitter i dem för länge. Genom att använda en bäddfåtölj kommer din kropp slappna av på ett helt annat sätt vilket leder till att belastningen på kroppen minskas. Således kommer fåtöljen att bidra till att återställa ryggen till ett smärtfritt läge.
 • Stressminskande
  I dagens stressfulla tidevarv är hemmet vår avkopplande oas. Varje gång du kommer hem ska du ha en ljuvlig fåtölj eller soffa att koppla av i. Annars kommer stressen följa med dig hem vilket ackumulerar tills du går in i väggen. Genom att välja en bekväm bäddfåtölj kan du reducera stressnivåerna markant.

Nackdelar med bäddfåtölj

 • Svårighet att hitta en passande madrass: En nackdel med bäddfåtöljer är att det kan vara svårt att hitta en stoppning som passar din kroppsform och sovvanor. Enligt många recensioner är det faktiskt en hel del som klagar på att många av fåtöljerna inte har en madrass som är tillräckligt bekväm för en god natts sömn.

Vad är skillnaderna mellan bäddfåtöljerna från IKEA, JYSK, Jotex & MIO?

bäddfåtölj från ikea, jysk och mio

När det gäller att hitta den ultimata bäddfåtöljen förstår vi att det är en utmaning att välja mellan de olika alternativen som erbjuds av exempelvis IKEA, JYSK, Jotex och MIO. Nedan kommer vi att utforska de olika aspekterna av dessa varumärken och vad de har att erbjuda.

Pris

Om du letar efter en billig bäddfåtölj är det ett bra alternativ att kolla in JYSK. De erbjuder nämligen ett brett utbud av prisvärda fåtöljer i olika stilar och material. IKEA har också ett brett utbud av i olika prisklasser, men JYSK är – till mångas förvåning – billigare än IKEA i detta fallet. MIO och Jotex å andra sidan har en genomsnittligt högre prisklass och deras fåtöljer är därmed dyrare jämfört med både JYSK och IKEA.

Stil

Stil är givetvis en viktig faktor när man väljer en bäddfåtölj eftersom den kommer att vara en del av din heminredning under många år framöver. IKEA erbjuder en mängd olika stilar, från moderna till traditionella, medan JYSK och MIO erbjuder avsevärt färre alternativ. MIO & Jotex fokuserar främst på en mer lyxig stil, medan JYSK erbjuder en mer enkel och praktisk stil.

Således går stil och kostnad hand i hand, och till stor del betalar man ju också för den estetiska framtoningen hos vilken möbel som helst, så även denna typ av fåtölj.

Komfort

Komfort är eventuellt det mest avgörande. Bäddfåtöljer från IKEA, JYSK och MIO har alla olika typer av material och stoppning, så det kan vara svårt att på förhand avgöra vilken som är mest bekväm. IKEA erbjuder en rad olika typer av stoppning som gör att du kan välja det som passar dig bäst, antingen en hårdare eller en mjukare.

JYSK däremot, erbjuder ofta stoppning av hög kvalitet till sina bäddfåtöljer men enligt våra erfarenheter är de inte lika bekväm att sitta i under en längre tid, medan MIO har fokus på lyxigare material som känns skönare mot huden, men som inte nödvändigtvis är lika sköna att sitta i.

Kvalitet

IKEA, JYSK och MIO erbjuder alla olika kvalitetsnivåer på sina bäddfåtöljer. IKEA och JYSK har i regel ett mediokert utbud och fokuserar på att sälja till den stora massan, medan MIO fokuserar på högkvalitativa produkter till ett stramare kundsegment. Det är viktigt att tänka på – som du säkert vet vi det här laget – att högre kvalitet oftast leder till ett högre pris.

Sammanfattningsvis förstår vi att det är svårt att avgöra vilket av de tre varumärkena som är det bästa för bäddfåtöljer, eftersom det beror på dina personliga behov och preferenser. Om du letar efter en billigare lösning är det värt att kolla in JYSK, medan IKEA erbjuder ett brett utbud av stilar till rimliga priser. MIO fokuserar på högkvalitativa produkter men till ett högre pris. Mot bakgrund av detta är det således viktigt att testa och jämföra de olika modellerna och välja den som passar dina behov.

Vi rekommenderar faktiskt ta en helgdag och besöka samtliga dessa butiker för att själv testa, men vi hoppas att vi gett dig en hum om vad de olika butikerna erbjuder.

Skötselråd för bäddfåtölj

Som nämnt ovan så har en bäddfåtölj en väldigt lång livslängd – förutsatt att du sköter om den på rätt sätt. Därför har vi nedan gjort en liten lathund som beskriver hur du ska gå till väga för att hålla den så ren och fräsch som möjligt.

 1. Placera aldrig fåtöljen nära en öppen brasa eller en eldstad. Förutom brandrisken så är vissa material som t.ex. läder mer känsligt för värme än andra material. Så var försiktig.
 2. Håll bäddfåtöljen ren genom att först dammsuga den och därefter rengöra med en torr trasa.
 3. Ska du resa iväg under några dagar så ska du täcka över fåtöljen med ett överdrag så inte damm landar på den.
 4. Spiller du dryck eller mat på fåtöljen så vänta inte med att rengöra, för då kommer matresterna gro in i materialet vilket i värsta fall leder till permanenta fläckar.

Observera att du ska genomföra ovanstående råd med regelbundenhet, förslagsvis en gång per kvartal.

Är en bäddfåtölj bättre än en vanlig säng?

En fråga vi ofta får är huruvida en bäddfåtölj är lika bekväm att sova i som en vanlig säng. Trots att frågan är rimlig är den svår att svara på eftersom varje fåtölj varierar i bekvämlighet, speciellt i utfällt läge. Således finns det vissa modeller som är bekvämare att sova i, och andra som inte är lika bekväma. Därför rekommenderar vi att du dels provsitter fåtöljen i en affär, dels läser varje recension noggrant för att se om någon konsument nämner något negativt om att sova i vederbörande fåtölj.

Däremot råder det ingen tvekan om att en bäddfåtölj är bättre än en säng om du bor litet, eller har begränsat utrymme i din nuvarande bostad. Det är nämligen extremt effektivt att ha fåtölj och säng i ett paket.

Går det att sova i en bäddfåtölj varje natt?

Ur en ergonomisk synpunkt är det viktigt att tänka på hur en bäddfåtölj kan påverka din rygg och följaktligen din sömnkvalitet när du använder den varje natt. Här är några saker du behöver ha i åtanke om du ämnar använda den varje natt, för här är ergonomi otroligt viktigt för att inte skada kroppen på sikt:

 • Stöd för ryggen: En bra fåtölj ska ge stöd åt ryggen när du ligger i den. Se till att välja en modell med en madrass som ger tillräckligt med stöd för att hålla din ryggrad i en neutral position. Madrassen får varken vara för hård eller för mjuk. Observera att det under de första nätterna kan kännas lite ovant i kroppen, men det är helt normalt; utvärdera först efter 1-2 veckor.
 • Fasthet: En bäddfåtölj som är för mjuk eller för hård kan som sagt orsaka ryggproblem eller ledvärk. En madrass som är för mjuk kan innebära att du sjunker ner i den och leda till att din ryggrad böjer sig på ett ojämnt sätt, medan en för hård madrass kan skapa tryckpunkter som orsakar smärta. Se till att som sagt välja en med en madrass som ger rätt stöd och fasthet för din kropp.
 • Lutning: En fåtölj med möjlighet att luta ryggstödet och fotstödet är en bra lösning för dig som vill använda den varje natt, eftersom du då minskar stress på ryggraden. Att luta ryggstödet och fotstödet ger också en bekväm sovposition för personer med andningsproblem eller sömnapné.
 • Rörlighet: Har du för avsikt att använda den varje natt är det ofantligt viktigt att köpa en bäddfåtölj som ger tillräckligt med rörlighet för att du ska kunna byta position flera gånger under varje natt, och därmed hitta en bekväm sovställning. En fåtölj som är för begränsad i rörlighet gör ofta att man vaknar upp med en stel kropp, vilket på sikt är allt annat än bra för kroppen.

Således går det att sova i denna typ av fåtölj varje natt – förutsatt att du tar de ovanstående tipsen i beaktning innan ditt köp.

Slutsats

Sammanfattningsvis är en bäddfåtölj en av de skönaste fåtöljerna som finns, det är denna och reclinerfåtöljen som är de två ultimata fåtöljerna. Att de går att använda som en säng är en enorm fördel som sparar både plats och pengar. Dessutom väger de inte så mycket som man kan tro.

Glöm inte att rå om bäddfåtöljen med jämna mellanrum genom att följa den ovanstående skötselråden. På så vis säkerställer du att den kommer hålla så länge som möjligt samtidigt som du håller den fräsch.

Vidare är det viktigt att du känner till riskerna med att köpa en billig modell – något som vi också utvecklar i artikeln ovan.

Har du frågor eller funderingar ska du kontakta oss så ska vi göra allt i vår makt för att guida dig rätt.

bäddfåtölj bäst i test

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll