Statyer

Statyer är mer än bara dekorativa föremål, de kan användas för att ge en unik och intressant touch till varje interiör. Vare sig du letar efter något som kan bli fokuspunkten i ditt rum eller helt enkelt liva upp ett annars tråkigt utrymme kan statyer hjälpa till att göra en stor skillnad. Från storlek, form och material till placering och stil – allt detta kan användas och experimenteras med för att ge ditt hem, kontor eller trädgård ett rejält ansiktslyft.

Statyer finns i alla tänkbara former och storlekar, så det är viktigt att överväga hur varje staty skulle passa in i rummets övergripande utseende innan du köper en. Olika material kan också erbjuda olika fördelar som hållbarhet eller en viss estetisk kvalitet som passar ihop med andra element i rummet. Dessutom kan platsen där du väljer att placera den på göra en rejäl skillnad när det gäller att se till att den sticker ut och ger karaktär, eller smälter sömlöst in i sin omgivning – båda alternativen är önskvärda beroende på vilken effekt du vill att den ska ha på rummet.

Men oroa dig inte om detta låter som för mycket att tänka på – vi har allt under kontroll! I den här artikeln ska vi nämligen utforska alla aspekter som rör användningen av statyer som en del av inredningen, så att du har all information som behövs för att köpa den perfekta varianten för just dig.

statyer

Allt du behöver veta innan du köper en staty – Omfattande köpguide

När du köper en staty finns det många saker att tänka på. Här är en lista med viktiga frågor och tips som du bör ta ställning till, och som hjälper dig att hitta den perfekta varianten för ditt hem, kontor eller trädgård.

1. Vad är min budget?

Statyer finns i alla möjliga storlekar, former och material, så det är viktigt att bestämma sig för ett prisintervall innan du shoppar. Somliga är extremt dyra medan andra är förvånansvärt billiga. Men genom att börja med att sätta ett prisintervall så kommer det bli betydligt lättare att välja, och du slipper drabbas av beslutsångest.

2. Vilken storlek vill jag ha på statyn?

Tänk även på statyns storlek i förhållande till omgivande möbler och andra dekorationer. En för stor staty kan överväldiga rummet, d.v.s. göra så att allt fokus hamnar på en detalj istället för helheten, medan en för liten variant kanske blir svår att ens märka för många.

3. Vilket material ska jag välja?

Olika material har olika fördelar, så det är viktigt att tänka på statyns syfte innan du bestämmer dig för vilket material som är bäst för dig. Sten- och bronsstatyer kan till exempel vara mycket hållbara, medan gipsstatyer i regel är mer prisvärda. Glöm inte att materialet är det som påverkar livslängden allra mest, så vill du att den ska hålla i en generation eller flera bör du överväga att investera i en modell av exceptionell kvalitet.

staty

4. Var ska jag placera den?

Överväg noga var du ska placera din staty i rummet och hur placeringen kommer att påverka den övergripande atmosfären. Undvik att placera den för nära andra dekorationer, eftersom detta kan skapa en alltför rörig effekt. Det bästa är att testa och se hur den ser ut på olika ställen. Helhetsintrycket är ju det viktigaste, så det gäller att du hittar en plats där den harmoniserar med din övriga inredning.

5. Är placering utomhus lämplig?

Om du planerar att placera statyn utomhus är det viktigt att välja ett väderbeständigt material som inte påverkas av väder och vind. Bronsfigurer eller byst tillverkade i slittåliga material är att föredra här. Dessutom behöver du sköta om den med jämna mellanrum så den bibehåller kvaliteten.

staty poseidon

6. Behöver jag några ytterligare tillbehör?

Ett vanligt tillbehör är att köpa till ett stativ för att kunna visa upp den i sin ståtliga prakt. Glöm bara inte att fästa den ordentligt då den lätt kan gå sönder om stativet skulle råka stötas till, varpå statyn faller ner i marken. Men ett stativ är definitivt att rekommendera. Kontrollera dock takhöjden om den ska placeras inomhus så den sammantagna höjden inte överstiger takhöjden.

7. Behöver jag en försäkring?

Överväg om du bör försäkra din staty mot eventuella skador eller stöld. Försäkring kan vara ett bra sätt att skydda din investering. Men gör endast detta om den kostade mer än 5000 kronor, annars är försäkring i princip onödigt och kostar bara pengar.

Genom att följa våra tips i köpguiden ovan kommer du att få en mycket bättre uppfattning om vilken variant som är rätt för dig.

Fördelarna med att använda en staty i ditt hem eller på ditt kontor

 • Ger en unik och intressant touch till varje interiör
 • Kan fungera som en fokuspunkt i rummet
 • Hjälper till att liva upp ett annars tråkigt utrymme
 • Finns i många olika storlekar, former, material och stilar för att passa alla inredningsteman
 • Kräver i regel väldigt lite underhåll
 • Tenderar att hålla i flera generationer förutsatt att den är tillverkad i ett beständigt, slittålig och robust material

Nackdelar med statyer

 • Kan vara dyra beroende på storlek och material
 • Vikt kan kräva en stabil konstruktion för att den ska stå upprätt och stabilt på ett stativ
 • Vissa material är benägna att flisa, blir spröda eller spricka med tiden
 • Dåligt placerade statyer kan distrahera från andra inredningsdetaljer i rummet
 • Vissa material kan lätt missfärgas av solljus och regn
 • En olämplig placering av statyer kan få rummet att verka mindre än det egentligen är

staty prisessan diana

Skötselråd för statyer – steg för steg

När du väl har valt den staty som passar perfekt för ditt hem eller kontor är det viktigt att ta extra hand om den. Gör du det kommer den hålla längre samt bibehålla färgen längre. Här är några åtgärder du kan vidta för att se till att den håller sig i gott skick:

 1. Håll den borta från direkt solljus – Om den utsätts för för mycket sol kan den blekna och skada vissa material med tiden. Dock är bronsfigurer ett undantag då många vill ha den gröna färgen som visar sig efter några månaders exponering av solljus.
 2. Rengör regelbundet – Damm och smuts kan samlas mycket snabbt på statyer, så se till att du rengör dem då och då för att behålla deras glans!
 3. Använd skyddande spray – Om din staty är gjord av känsliga material som sten eller trä ger ett lämplig spray extra skydd och se till att den håller i längden. Rådfråga med återförsäljaren då typen av spray skiljer sig markant åt beroende på materialet.
 4. Placera den i ett välventilerat område – För att förhindra att mögel bildas bör du försöka placera statyn i ett område med god luftcirkulation. Givetvis kan denna punkt ignoreras om du ämnar placera den inomhus.

Glöm inte att sondera olika återförsäljare innan köpet!

När du köper en staty är det viktigt att du köper från den bästa återförsäljaren, d.v.s. den mest trovärdige som erbjuder bra köpvillkor. Särskilt när du gör ett dyrt köp måste du försäkra dig om att den är av god kvalitet och håller i många år framöver. De bästa återförsäljarna använder endast naturmaterial och har ett brett utbud av stilar som passar alla inredningsteman. Undersök recensioner och omdömen på nätet innan du köper och leta efter återförsäljare som ger bra valuta för pengarna.

Billigare alternativ till statyer

Tycker du att statyer är på tok för dyrt så är du inte ensam. Många blir först väldigt exalterade av tanken på att inhandla ett par statyer, men så fort de ser prislapparna så dämpas den känslan kraftigt. Men sörj inte över det, för det finns nämligen flera fullgoda alternativ du kan välja mellan, nämligen följande:

Vanliga frågor och svar

Vad ska jag göra om statyn blir skadad?

Om din staty blir flisad eller sprucken är det viktigt att reparera den omedelbart för att bevara dess skönhet och förhindra ytterligare skador. I vissa fall kan den behöva plockas isär och sättas ihop på rätt sätt igen. Om du är osäker är det bäst att söka professionell hjälp när det gäller känsliga och särskilt dyra modeller.

Vad är skillnanden mellan en staty och statyett egentligen?

Statyer är helt enkelt större än statyetter, det är i princip den enda skillnaden. Statyer visar ofta en enskild figur eller en grupp människor, medan statyetter ofta är mindre och enklare till sin utformning.

Vilket underhåll krävs?

Statyer kräver relativt lite underhåll, men kan behöva dammas och rengöras ibland beroende på materialet. Se till att kontrollera eventuella särskilda skötselanvisningar som följer med just den variant du köpt.

Slutord

Statyer är ett utmärkt sätt att ge din inredning lite mer klass och karaktär. Med så många olika storlekar, former, material och stilar kan du lätt hitta något som passar ditt hem eller kontor. Kom bara ihåg att noggrant undersöka dess material och kvalitet innan du köper den, samt kontrollera om det finns några särskilda skötselanvisningar som följer med.

Vi rekommenderar att helst köpa i en fysisk butik och inte på nätet, för då kan du känna på materialet och titta närmare än du kan på produktbilder i en webbshop.

Med det sagt önskar vi dig stort lycka till i ditt köp!

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll