Statyetter

Statyetter har använts i flera århundraden i många kulturer runt om i världen som ett sätt att hedra och minnas viktiga personer, händelser eller idéer. De har alltid spelat en viktig roll för hur samhällen minns sitt förflutna, från antika statyetter gjorda av lera och sten till moderna gjorda av metaller, stål och andra material.

Förutom att vara estetiskt tilltalande kan alltså statyetter berätta en hel del om vår historia och kultur. De kan föreställa gudar eller gudinnor från mytologin, de kan skildra berömda strider eller historiska personer, de kan till och med hedra vanliga människor som gjort något extraordinärt. På så vis fungerar de som de flesta konstverk, nämligen som påminnelser om prestationer som vi själva bör sträva efter.

statyett

Dagens marknad av statyetter är full av alternativ som sträcker sig från massproducerade varianter som finns på att köpa billigt på nätet, till handgjorda varianter som tillverkas av lokala hantverkare, vilket gör det möjligt för vem som helst att hitta den perfekta statyetten för vilket tillfälle och kostnad som helst. För att försäkra dig om att du köper rätt modell finns det dock några saker du måste ta hänsyn till som storlek, materialkvalitet, designdetaljer och kostnad. Därför kommer vi i denna artikel lära dig allt du behöver veta innan köpet, samt givetvis dela med oss av både för- och nackdelar så du vet vad du kan förvänta dig och vad som undvikas bör.

Skillnader mellan statyett och staty

Innan vi går vidare till köpguiden så måste vi klargöra en punkt. Statyetter är inte samma sak som statyer, även om de kan se likadana ut vid en första anblick. Den största skillnaden mellan dem är att statyetter är mycket mindre. Det är helt enkelt en diminutivform av staty.

Statyer är vanligtvis avsedda att ses från flera vinklar, medan statyetter är utformade för att beundras endast från en sida, varför de ofta står på en hylla eller ett bord som dekoration.

statyett av staty

Allt du behöver veta innan du köper en statyett – Köpguide

Nedan hittar du en omfattande köpguide som förklarar allt du behöver veta för att göra ett så bra val som möjligt. Låt oss börja med materialet som kanske är den viktigaste faktorn.

Material

När man köper statyetter är det viktigt att känna till de olika materialen och veta vad som passar bäst för just ditt syfte. Generellt sett finns det två huvudkategorier: de som är tillverkade av syntetiska material som plast och som är massproducerade, och de som är handgjorda och som i regel därför är gjorda av olika material som marmor, lera eller brons.

Fördelarna med statyetter tillverkade av syntetiska material som plast är att de vanligtvis är mycket prisvärda och lätta att hitta på marknaden. Nackdelen är att dessa kan se billiga eller smaklösa ut, har du ett öga för konst kan du definitivt se skillnaden på avstånd.

Nackdelen med de som är handgjorda eller tillverkade av högkvalitativa material som brons och porslin kan däremot vara extremt dyra, men de är även av mycket högre kvalitet än de massproducerade, så frågan är huruvida du prioriterar kvaliteten eller kostnaden.

Storlek

Storleken på statyetter kan också variera mycket, från mycket små som bara är några centimeter höga till de i naturlig storlek som är flera meter höga.

När du köper statyetter är det således viktigt att tänka på var de ska placeras och hur mycket utrymme som finns tillgängligt. Om du planerar att placera dem på en hylla kan det vara bäst att välja mindre varianter som inte tar upp för mycket plats.

Orsaken till varför vi nämner storleken är för att väldigt många köper en alldeles för stor variant för de ser så små ut på bilderna. Därför vill vi understryka hur viktigt det är att mäta utrymmet först.

Utformning och kostnad

Designen på statyetter kan variera från mycket enkel till extremt detaljerad och intrikat. Ju mer komplicerad designen är, desto dyrare är den. Därför är det smart att först bestämma dig för vilken typ du vill ha innan du börjar titta på priserna.

De kan kosta allt från 200 kronor till över 50.000 kronor, beroende på storlek, material och design. Innan du köper en statyett är det bäst att göra lite forskning om de olika typerna för att se till att du får mest valuta för pengarna. Dessutom kostar de olika beroende på vilken återförsäljare du väljer.

Fördelar med statyetter

  • De kan användas för att sätta en dekorativ touch och lyfta upp känslan i ett rum
  • De kan användas som symboler för prestationer, t.ex. är det inte ovanligt att de delas ut vid högskoleceremonier och dylikt
  • Handgjorda statyetter med historiska motiv adderar en rustik aspekt i inredningen
  • De fungerar ofta som samtalsämne när de placeras i hem eller på kontor på grund av deras intressanta utformning och historier bakom dem
  • De är utmärkta gåvor vid speciella tillfällen som bröllop och årsdagar
  • De finns i en mängd olika storlekar, material, färger och utföranden så att du kan hitta den perfekta varianten som passar din stil och budget

Nackdelar med statyetter

  • Statyetter kan vara otroligt dyra, särskilt om de är tillverkade av högkvalitativa material
  • Vissa är inte lämpliga för utomhusbruk på grund av materialet, då är det bättre med trädgårdsfigurer som är avsedda för just utomhusanvändning
  • Om de är gjorda av keramik eller porslin kan de lätt gå sönder om den välts omkull

nackdelar med statyett

Om statyetters kulturella betydelse från antiken till modern kultur

Innan vi avslutar artikeln vill vi passa på att informera dig om dess kulturella betydelse från antiken till idag. Statyetter har som vi nämnde inledningsvis använts i tusentals år av olika kulturer runt om i världen. I antiken användes de ofta som religiösa och andliga symboler eller för att representera gudar och gudinnor. De hade också ett praktiskt syfte: de placerades i gravar för att skydda de avlidna i livet efter döden.

I modern tid har de fortfarande en viktig kulturell betydelse. De används ofta för att symbolisera kärlek och beundran för människor eller saker, och framförallt som dekorativa föremål i hem och på kontor.

Slutord

Glöm inte att statyetter som sagt tillverkas av en mängd olika material och finns i många olika storlekar, utföranden och priser. För att vara säker på att du köper den bästa varianten utifrån dina behov är det sålunda viktigt att ta hänsyn till materialkvalitet, storlek, detaljer och kostnader för utformningen. Genom att ta hänsyn till alla dessa faktorer bör du kunna hitta en som passar både din smak och budget.

Den här artikeln har informerat dig på vilket sätt statyetter har varit viktiga för många civilisationer och vad du ska tänka på innan ditt köp. Förhoppningsvis har denna artikeln har gett dig den information som behövs för att du ska kunna fatta ett välgrundat beslut när du står i akt att köpa en till dig själv eller någon annan.

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll