Bronsfigurer

Bronsfigurer är en av de mest kända formerna för bronsproduktion som har använts i Sverige under lång tid. Dessa figurer skapas genom att man bränner brons och sedan formar det till olika figurer, ofta med hjälp av stöpformar. Bronsfigurer är ofta mycket detaljerade och uttrycksfulla, vilket gör dem till ett populärt val bland samlare och inredare; men även för gemene man som vill piffa upp t.ex. vardagsrummet med en vacker inredningsdetalj. De finns att köpa i många olika storlekar från små statyetter till större statyer, vilket även gör att du kan hitta billigare figurer som lämpar sig för just din budget.

Genom att studera dem kan man ta reda på mer om den svenska historien, konsten och kulturen. Detta eftersom bronsfigurer ofta föreställer personer som betydde något för samhället vid den tiden de tillverkades, och ett bevis av dess uppskattning är att de ofta har kopierats många gånger vilket är orsaken till att de har överlevt in i den moderna tiden.

bronsfigur

Ursprung och syfte

Bronsfigurer är som sagt en mycket gammal form av konst som anses ha sitt ursprung från bronsåldern, för ungefär 5000 år sedan. Vissa figurer har hittats i Grekland, Italien och Kina, vilket visar att de fanns över hela världen. De har ofta använts som ett sätt för nationer att hedra ledare, kungar och andra berömda gudar. Det som utmärker dessa figurer är att de inte sällan fångar en persons karaktär och ansiktsuttryck – något som få andra typer av konstverk kan göra lika effektfullt.

Brons är dock vara ett svårt material att arbeta med, så figurerna som skapas idag kan ofta ta lika lång tid att slutföra som de som skapades förr. Därför är kostnaden fortfarande hög.

Bronsfigurer har, som vi nämnde i inledningen, ofta utsmyckat högt respekterade platser, till exempel tempel, museer och parker. Således har syftet varit ett ett pedagogiskt verktyg för att lära unga människor om historia och kultur. Och nu i modern tid används de ofta som inredning i hallen och vardagsrummet, men även utomhus i trädgården.

Fördelar med bronsfigurer

 • Detaljerade: Bronsfigurer är kända för sin detaljerade design och estetik, vilket gör dem till ett populärt val som dekorationsföremål.
 • Slittåliga: De är mycket hållbara och kan motstå slitage under flera generationer. Därmed är det en långsiktig investering som ofta går i arv.
 • Kulturell betydelse: De har ofta en historisk eller kulturell betydelse, vilket gör att det tillför en komponent i inredningen som få andra typer av figurer gör.
 • Går att hitta billiga modeller: Det finns bronsfigurer i olika stilar och prisklasser, så det är lätt att hitta en som passar både din smak och budget. Detta är viktigt att poängtera eftersom de flesta fortfarande tror att de är på tok för dyra för att det ens ska komma på tal att köpa en.
 • Unika: Många figurer i brons är handgjorda och har således unika former och detaljer – något som ökar den sköna känslan av att ha något som ingen annan har.
 • Vackra prydnader: Bronsfigurer tenderar att vara väldigt vackra prydnader för hem, trädgård eller poolområde. Tidigare användes de på offentliga platser, men i takt med att priset har gått ner så kan de flesta ha råd med en eller flera figurer för att utsmycka hemmet eller trädgården med.
 • Lätt att sköta om: Om man behandlar bronsfiguren rätt och rengör den regelbundet minskar risken för förbleknande och den kan bibehålla sin lyster under många decennier. (Mer om rengöring längre ner i artikeln)

Nackdelar med bronsfigurer

 • Kräver omsorg: Bronsfigurer kräver regelbunden rengöring för att undvika att de börjar blekna, vilket kan vara tidskrävande.
 • Är i regel dyra: Trots att de inte är lika dyra som de var förr om åren, så är de ändock vanligtvis dyrare än många andra typer av dekorationsföremål. Så det är inget man köper som nybliven student direkt.
 • Kan orsaka allvarliga skador om den ramlar: Om bronsfiguren inte installeras och fastsätts på korrekt sätt kan den ramla ned och orsaka allvarliga skador. Låt oss säga att du exempelvis har placerat en figur på en pelare, och ditt barn eller husdjur råkar stöta in i pelaren – då kan figuren ramla ner och skada både barnet eller golvet. Så glöm inte att tänka på säkerheten!
 • Bleknar om den utsätts för ljus för länge: Ljus eller kraftig sol kan blekna bronsfiguren, så man måste se till att den inte exponeras för direkt solljus under längre perioder. Givetvis kan man ha den vid ett fönster med ljusinsläpp, men se till att då och då dra för gardinerna så den får stå i skuggan också.

bronsfigur nackdelar

Att tänka på innan ditt köp

Nedan har vi skrivit några saker att tänka på innan du ska köpa en figur i brons. T.ex. att göra noggrann research och jämföra priser, dubbelkolla detaljerna och inte glömma att hur mycket yta du har i ditt hem så det inte blir trångt där figuren ska stå.

bronsfigur köpguide

1. Gör din forskning

Ta reda på mer om bronsfigurerns historia innan du bestämmer dig för att köpa en. Det blir nämligen mycket roligare om du t.ex. känner till myterna bakom Poseidon eller Hermes om du funderar på att köpa en av de motiven.

2. Tänk på storleken

Många gör misstaget att spontanköpa en figur online utan att tänka på storleken. Allt beror ju på platsens yta dit den ska dekoreras, och alltför ofta har vi hört historier om personer som köpt en på tok för hög figur i förhållande till takhöjden, eller en som är för bred för hallen. Så börja alltid med att mäta först! Vi vet att det är roligare att köpa och tänka på resten sen, men lita på oss gällande detta.

3. Dubbelkolla detaljerna

Undersök bronsfigurens detaljer och se till att det har en fin finish och följsam struktur som motsvarar din smak och preferenser. Ibland kan det vara svårt att få en tydlig uppfattning om detta när man handlar online, så vi rekommenderar att besöka en butik istället för att vara på den säkra sidan.

4. Glöm inte att jämföra priser

Kontrollera priset på figuren innan du bestämmer dig för att köpa den. Nuförtiden finns det så pass många återförsäljare av liknande figurer, så det är smart att jämföra priserna hos butikerna innan du slår till.

5. Kontrollera bronsfiguren så fort du fått hem den

Sist men inte minst ska du granska figurens lyster, kvalitet, eventuella skador och liknande. Detta måste du göra direkt så du snabbt kan skicka tillbaka den och få en ny om den har några skavanker. Det finns inget värre än att köpa en dyr bronsfigur för att ett par månader senare märka att det finns en repa på baksidan eller liknande.

Kändaste bronsfigurerna genom historien

Vill du ha en kort historielektion så har vi här listat några figurer som anses vara de vackraste genom tiderna, och som till stor del är stilbildande än idag.

David av Michelangelo

Detta är en klassisk bronsstaty som många känner igen när man ser den. Den ursprungliga bronsskulpturen skapades av den italienske konstnären Michelangelo på 1500-talet, och den är känd som en av de mest imponerande bronsskulpturerna i världen.

Poseidon bronsstaty

Denna bronsstaty från 300-talet före Kristi födelse är gjord efter den grekiska mytologiska guden Poseidon. Statyn föreställer honom sittande på sin tron, med ett sköld och en enorm harpa i handen. Det är en ljuvligt vacker staty som är inspirerad av den grekiska mytologin.

Nike bronsstaty

Denna bronsskulptur, som påminner om den grekiska segergudinnan Nike, är även den ett storslaget exempel på bronsfigurer från antika Grekland. Det är en figur som är fylld med symbolisk betydelse, som visar Nike som ger liv till kriget och segern. Denna figur har inspirerat många andra konstnärer i modern tid.

Athena bronsfigur (Athena Parthenos) av Fidia

Denna figur av Athena Parthenos skapades av den grekiska konstnären Fidia. Det är en figur som föreställer den grekiska gudinnan Athena sittande på tronen med ett sköld och spjut i handen. Den tog enligt historikerna nio år att bygga, och var det första som seglarna såg som närmade sig Athen.

Måste bronsfigurer nödvändigtvis vara dyra?

Nej. Bronsfigurer kan faktiskt vara mycket prisvärda beroende på vilken design och storlek som du väljer. Det finns exemplar för alla budgetar och stilar, från grundläggande, mer enkla former, till mer konstnärliga och ornamenterade figurer. Det är också möjligt att hitta de som har en viss historisk eller kulturell betydelse, vilket givetvis ökar kostnaden. Men kort sagt så är utbudet idag så brett att det finns för alla tänkbara budgetar.

Så rengör du bronsfigurer och håller dem fräscha över tid

Rengöring av bronsfigurer är viktigt för att bevara deras ursprungliga skönhet och förhindra att de bleknar. För att rengöra bör man använda ett lämpligt rengöringsmedel som är specifikt utformad för dessa typer av figurer. Det är också viktigt att ta bort smuts, damm och föroreningar från bronsfiguren med jämna mellanrum, för att förhindra just bleknad.

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll