Byst

Byst är en avbild av en människa från bålen och uppåt, och har fascinerat människor ända sedan antiken. De tillverkades för att hedra hjältar eller religiösa personer, medan andra bara var avsedda att vara estetiskt tilltalande. Idag används de främst som dekorationsföremål inomhus och utomhus. Men det fortsätter vara en populär form bland konstnärer och formgivare.

De byster som gjordes under renässansen representerade vanligen kungliga och adelns makt samtidigt som de ofta visade enoxrm skicklighet från konstnärernas sida. Idag finns byster runtom i världen, och de flesta av dem representerar romerska kejsare så som Julius Caesar och Augustus som fortfarande inspirerar och förbluffar besökare. I den här artikeln tittar vi noggrant på vad du ska tänka på när du ska köpa byst, historien bakom, samt dess betydelse i olika epoker, och slutligen vilken roll de spelar idag inom modern konst.

nefertiti byst

Introduktion till byst och dess historia, från antiken till renässansen

Byst har som sagt funnits sedan antiken och skapades för att hedra hjältar eller andra människor, och tillverkades ofta av sten eller brons. Inte sällan avbildades även idrottshjältar som rönte stora framgångar inom de Olympiska spelen.

Många byster som gjordes under renässansen användes för att primärt hedra kungar och adelsmän, och inte lika många idrottsmän. Oförglömliga byster av Julius Caesar och Augustus har byggts över hela världen och föreställer deras överlägsna storhet som än idag inspirerar moderna människor till stordåd.

Vad du ska tänka på när du ska köpa byst – Köpguide

När det gäller att köpa byst, är det viktigt att titta på dess storlek, material och konstnärlighet. De som är större har en tendens att vara dyrare, så det är viktigt att ta hänsyn till dess storlek när du köper.

Materialet de görs av kan variera från polyresin, brons, tegel, trä eller andra material. Du bör också ta hänsyn till dess konstnärlighet – byster som byggts av de största genierna genom historien har vanligtvis en större detaljrikedom och är sålunda mer tilltalande för ögat.

Nedan listar vi alla de faktorer du bör ha i åtanke innan köpet.

1. Material – Polyresin, Brons och så vidare

Det första du måste tänka på är givetvis materialet som använts. De vanligaste bysterna byggs idag med polyresin, brons, sten eller trä men du kan hitta varianter byggda från andra material också. Polyresin är de billigaste, medan bronsbyster ofta är dyrare. De som byggs av sten är dessutom vanligtvis mer tåliga och kan hålla längre tid, varför de inte sällan används utomhus som trädgårdsfigurer.

2. Konstnärlighet och detaljrikedom

En annan faktor som du bör tänka på är bystens form, linjer, utsmyckning och detaljrikedom. Byster byggda av erfarna konstnärer har vanligtvis en större detaljrikedom och kan vara mer tilltalande för ögat. Men något få har kännedom om är att materialet även påverkar hur pass detaljrikt och ornamenterat bysten kan vara. Även om varianterna som är byggda med polyresin ofta är billigare, har de vanligtvis inte samma nivå av detaljrikedom som de byggda av brons eller sten.

3. Storlek

En annan aspekt du måste ha i åtanke är hur stor byst du vill ha, men också hur stor plats du har för den. De som finns i större format kommer vanligtvis att vara dyrare än de i små format.

Men om du t.ex. vill att ett byst ska vara centralpunkten i ett rum, kan det vara värt att investera i en som är större. Om du bara har begränsad plats där den ska stå, bör du istället fokusera på varianterna i mindre format.

Därmed ska du alltid börja med att mäta hur mycket utrymme du har så det inte blir för trångt runtomkring.

4. Pris

Bara för 20-30 år sedan var de flesta byst hiskeligt dyra, men i dagens läge finns det varianter att köpa för olika prisklasser, från ett par hundra kronor till tiotusentals kronor. Priset är helt beroende av bystens material, storlek, samt konstnärskap. Det är därför viktigt att titta på egenskaperna listade innan du bestämmer dig för ett pris.

Återförsäljare av byst

När det gäller anrika, gamla och dyra byst är det viktigt att ta reda på vem de har köpts från. Det finns så många butiker som säljer dessa skulpturer, och naturligtvis vill man inte köpa en som inte är av god kvalitet. Det bästa sättet att hitta skulpturbyst från en pålitlig återförsäljare är att läsa recensioner av olika butiker online, för att säkerställa att du kan se köphistorik och vilka ägare som tidigare haft dem i sin ägo – förutsatt att det t.ex. är museer eller liknande.

byst staty

Fördelar med byst

 • Ger ett visst känslomässigt värde – de ger en speciell atmosfär som kan få dig att koppla bort från stressen i livet och kontemplera över historiens vingslag.
 • De har en historisk betydelse, så om du är intresserad av historia är det självklart att minst ha ett par två-tre i sin ägo.
 • Kan användas som dekoration och tillföra stil och charm till ditt hem eller trädgård.

Nackdelar med byst

 • De är ofta dyra, beroende på bystens material, storlek och konstnärskap.
 • Om den placeras utomhus måste det skyddas mot naturliga element såsom regn eller snö.
 • Det finns många falska byster finns där ute på marknaden, så man bör ta den tid som behövs för att göra ordentliga efterforskningar innan köp, samt kolla recensionerna för butiken som vi nämnde i köpguiden ovan.

nackdelar med byst

Skötselråd för byst – steg för steg

 1. Använd en luftrenare nära bysterna för att eliminera damm, smuts och mögel. På så vis sparar du enorma mängder tid.
 2. Om du inte har en luftrenare: Använd en fuktig trasa för att torka dem och ta bort damm och smuts.
 3. Vädra dem regelbundet så att de inte samlar upp mögel eller andra bakterier. Till exempel kan du öppna några fönster.
 4. Använd en kräm för att skydda dem mot solens skadliga UV-strålar om du ämnar placera dem utomhus i trädgården exempelvis.
 5. Om ett byst redan har mögel eller bakterier på sig, se till att rengöra den med en antiseptisk lösning.

Bysters moderna roll inom inredning

Byster används ofta som en särskild form av dekoration bland utomhus eller inomhusinredning. De kan användas för att bygga upp atmosfären i ett rum och skapa ett unikt helhetsintryck. De kan också användas som en fokuspunkt i rummet som bygger upp stilen och känslan, vilket nog är det vanligaste syftet i vår moderna tid.

Konsten bakom byster – varför de är så fängslande idag

Byster är till för att inte bara imponera på betraktare, utan också att ge inblick i tidigare samhällen. Det är också resultatet av de bästa konstnärskap genom historien, vilket säger en hel del om dess form. Idag är det något som fortfarande fascinerar konstnärer, museer och allmänheten – framförallt på grund av att konstnärerna på ett mycket storslaget sätt lyckats fånga individuella karakteristiska egenskaper hos historiska gestalter, något som visat sig vara otroligt svårt.

köpguide för byst

Varför de har så stor betydelse i olika epoker och kulturer

De har betydelse i olika epoker och kulturer eftersom de som ovan nämnt ofta byggdes för att hylla personer som ansågs vara hjältar eller stora människor i allmänhet. De byggdes till minne av dessa personer i den meningen att de kunde föra deras minnen vidare även efter döden. På så vis inspirerades efterföljande generationer av de stordåd som tidigare generationer lyckades genomföra. Därmed kan man se på dem som ett minne av en dåtid som skulle inspirera till efterlikning av kommande generationer.

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll