Skulpturer

Skulpturer är ett effektivt sätt att skapa en unik stil och personlighet till ditt hem. Det spelar ingen roll om du har en modern, rustik eller traditionell inredning – skulpturer kan användas för att ge rummet den där extra guldkanten som gör att det skiljer sig från andra.

Skulpturer erbjuder inte bara skönhet, de är också praktiska när det gäller att lösa vissa klassiska inredningsproblem och skapa rumsliga effekter. Till exempel kan man med hjälp av skulpturer definiera vissa områden i hemmet, skapa visuell balans och fylla tomrum med livfullhet och historisk tyngd.

I dag finns det många olika typer av skulpturer som passar olika smaker och behov, vilket ger dig många möjligheter att experimentera med din inredning. Exempelvis byst, bronsfigur och många andra typer. Dessutom finns det många billiga varianter, så det är inte längre en inredningsdetalj endast reserverad för de välbärgade, som det var förr om tiden.

skulpturer

4 steg för att välja rätt skulptur till ditt hem

skulpturer inredning

Steg 1: Tänk på storleken i förhållande till rummet

Det första vi vill gå igenom är skulpturens storlek. Det är viktigt att den du väljer inte bara ska passa in i rummets övergripande stil, utan också vara lämplig för det aktuella utrymmet. För att skapa ett harmoniskt utseende ska den inte vara för stor i förhållande till resten av rummet, för då blir det oproportionerligt och balansen fallerar. Å andra sidan bör den inte heller vara för liten, för då försvinner den i helhetsupplevelsen. Därför är det inte helt lätt att välja rätt storlek.

Men det du bör göra är att fundera på vart skulpturen ska placeras, huruvida den ska stå framför ett skrivbord eller en bokhylla, i hörnet av sovrummet eller vid ingången till hallen. När du väl bestämt dig kan du börja att mäta dess uttänkta plats med måttband. Här rekommenderar vi faktiskt att placera exempelvis en större blomkruka i ungefär samma storlek som skulpturen, på så vis får du ett hum om det kommer blir snyggt eller inte.

Steg 2: Välj skulptur utifrån stil och intresse

När du bestämt dess storlek och plats är det dags att välja skulptur. Det ska helst vara något som representerar dina personliga intressen och stil. Om du är intresserad av en särskild konstnär eller formgivare kan du välja en som har skapats av en vederbörande, men om det primärt är ett dekorativt syfte den ska användas i så ska skulpturen skapa en känsla av kontrast till rummet och passa in i ditt unika hem.

Har du t.ex. ett ljust och fräscht rum kommer skulpturer i mörka färger och klara konturer skapa en intressant kontrast mot resten av inredningen. Det är också spännande att kombinera skulpturer skapade av olika konstnärer från olika epoker och skapa en blandad stil. Men som alla vet är stilen högst individuell, så utgå alltid från dig själv och vad just du tycker är snyggt – inte vad du tror att andra kommer bli imponerade av.

Steg 3: Jämför återförsäljare och kontrollera returrätt etcetera

Nu är du förhoppningsvis på det klara med vilken modell du vill ha, och då är det dags att tänka på återförsäljare. Även om det finns många skulpturer att välja mellan och de flesta kan hittas online, så rekommenderar vi starkt att du inte gör ett impulsköp förrän du är helt säker på att den du valt är lämplig för dig budget. Men framförallt ska du jämföra priser eftersom många säljs av olika webbutiker med skiftande pris och villkor.

Således ska du kolla upp olika webbutiker, jämför priser och produkttillverkare, och glöm inte att titta efter returpolicy och återbetalningsvillkor. Detta kommer vara användbart om skulpturen skulle bli skadad eller inte passa in i rummet som du hade tänkt.

skulptur i pilane

Steg 4: Placera skulpturen på rätt sätt

När du valt skulptur ska du också ta hänsyn till skuggor och ljus – något som ofta glöms bort. Tänk på dess material, vinklar och skiftande skuggor som skapas när solljuset faller in i rummet. Försök att placera den så att du skapar en intressant skuggning som ändrar sig under dagens olika skiftningar.

Till exempel är det snyggt när eftermiddagens ljus kastar en mindre skugga än vad morgonljuset gör. Detta för att som sagt skapa olika skuggningar och ljuseffekter under dagens gång.

Vilka typer av skulpturer finns det?

Det finns oändligt många skulpturer att välja mellan, beroende på vilken stil och konstform du föredrar. Här är några exempel för att ge dig lite inspiration på vägen.

Nackdelar med att använda skulpturer i inredningen

 • Skulpturerna kan skapa en otymplig miljö som inte ser naturlig ut om du saknar känsla för proportion, balans och symmetri i rummet. Därför tar många hjälp av professionella inredningsarkitekter.
 • Om skulpturen är gjord av lättare material, till exempel gips eller glas, kan det vara känsligt mot skador från yttre element som solen, vatten och fuktighet. Därför gäller det att du följer de skötselråd vi har delgivit längre ner i artikeln
 • De tar upp stor plats och om du redan har en liten bostad eller ett litet rum så kanske det är bättre att köpa en mindre statyett eller figurin.
 • De flesta har en hög prislapp vilket ibland kan begränsa valet baserat på din budget. Givetvis finns det även billigare varianter, men i regel så är detta en dyr inredningsdetalj.

glas skulptur

Fördelarna med att använda skulpturer i inredningen

 • Skulpturer skapar ett unikt och intressant utseende som skiljer sig från traditionell inredning.
 • De skapar fokuspunkter i rummet, vilket ger det en dynamisk känsla.
 • Det är ett bra sätt att införliva din egna personliga stil med hjälp av former och texturer som du finner harmoniska.
 • Om du använder dem korrekt så kan de accentuera andra delar i rummet på ett effektivt sätt genom att ta uppmärksamhet bort från delar av rummet som du inte finner lika estetiskt tilltalande.
 • Skulpturer skapar en unik koppling till historia, konst och arkitektur som skiljer sig från andra inredningsdetaljer. Det besjälar helt enkelt ett rum eller ett hem.

Skötselråd – steg för steg

 1. För att de ska hålla så länge som möjligt ska de inte utsättas för sol, regn eller andra väderförhållanden under för lång tid. Så om du har placerat den vid ett fönster med ljusinsläpp under större delar av dagen så bör du med jämna mellanrum låta den stå på en annan plats.
 2. Undvik att placera den på platser som tenderar att vara mer dammiga än andra, eftersom det kan skada skulpturens material på sikt. Denna punkt går nästan in i punkt 1 ovan, men det är så viktigt att poängtera att det är värt att nämna två gånger.
 3. För skulpturer skapade av lättare material ska du se till att de inte exponeras för höga temperaturer då det kan skada skulpturens finish och färg.
 4. För bronsskulpturer bör du också göra regelbundna rengöringar för att skydda ytan, annars kan den lätt blekna. (Mer om detta på sidan om bronsfigur)

Vanliga frågor och svar om skulpturer

Var ska skulpturen placeras?

Det beror på dess stil och material, men det är vanligtvis bäst att placera den där den får mycket ljusinsläpp. Detta gör att skuggor skapas som skiftar under dagen, och skapar därmed en dynamik i rummet.

Vilka skulpturer kan jag använda?

Det är upp till dig att bestämma vilken du ska välja, men det finns åtminstone många olika alternativ att välja mellan. Abstrakta, figurativa, bronsskulpturer, marmorskulpturer och terrakotta-skulpturer är alla populära alternativ.

Kommer skulpturen att skada möblerna eller golven?

Nej, de skadar inte möbler eller golv. Dock ska den monteras på en säker ställning för att minska risken att den ramlar ner. Se därför till att den är ordentligt fäst på en skiva.

Vad ska jag tänka på när det gäller dess skötsel?

Vi rekommenderar att de ska rengöras regelbundet för att hålla dem i toppskick. Se till att de som är gjorda av lättare material inte utsätts för direkt solljus, vatten eller fuktighet under för lång tid. För skulpturer skapade av brons ska du rengöra regelbundet för att skydda ytan så den inte bleknar. Men varje typ av material har olika skötselråd – glöm inte det!

Kan skulpturer användas utomhus?

Visst, men det beror på dess material. Om skulpturen är skapad av mer robust material som brons eller stål så kan den användas utomhus. Om den å andra sidan skapats av lättare material ska den inte utsättas för vatten, sol eller andra väderförhållanden över längre tid.

Finns det större skulpturer som inte kostar en hel månadslön?

Ja, de finns i alla olika storlekar och prisklasser. Det finns de som passar allas budgetar, från billigare skapelser av lättare material som trä eller terrakotta, till de skapade av mer robusta material som brons eller stål.

Vad är skillnaderna mellan en skulptur och en staty?

En skulptur skapas av en skulptör för att omfatta ett brett spektrum av olika former, material och estetik. En staty skildrar dock vanligtvis någon person eller händelse som har stor betydelse. En staty är även en helfigur medan en skulptur kan vara allt från en relief till en fontän.

Slutord

Skulpturer är ett mycket effektivt sätt att skapa en skön och karakteristisk atmosfär i ditt hem. De skapar en koppling till historia, konst och arkitektur som ger ditt rum eller hem en unik personlighet och skönhet som inte är möjlig att skapa med andra inredningsdetaljer. Se bara till att följa skötselråden regelbundet.

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll