Martiniglas Kosta Boda

Läs mer

Nick & Nora Martiniglas

Läs mer

Martiniglas utan fot

Läs mer

Martiniglas

Martiniglas är ett vackert glas som kan användas till både drinkar som t.ex. Dry Martini och Cosmopolitan, men också till förrätten eller desserten. Till skillnad från andra cocktailglas har martiniglas en platt fot, lång stjälk och en konformad och bred kupa. Vanligtvis rymmer de 10-30 centiliter vilket är lite, men det är även den lilla kapaciteten som gör dem lyxiga och speciella.

Fördelen med martiniglas är att de har en lång hals du håller i medan du dricker så du slipper hålla i glaskupan. Således håller sig drinken väl kyld och värms inte upp av handen. Däremot är utbudet brett och det finns en hel del du måste tänka på innan köpet, som t.ex. om de ska ha en fot eller inte. Därför har vi skrivit en köpguide som beskriver allt du behöver veta. Börja därför med att förkovra dig nedan för att sedan välja det martiniglas som passar dig bäst.

martiniglas

Så väljer du martiniglas

Innan du köper martiniglas finns det några saker du ska ha kännedom om. För det första finns det glas utan eller med fot. För det andra är det viktigt att de går att diska i diskmaskinen, annars bli det ett rent helvete att rengöra, rent ut sagt. För det tredje finns det olika former att välja mellan. Utöver detta har vi nedan listat de faktorer du ska tänka på för att göra ett så bra val som möjligt.

Utan eller med fot

Den första faktorn vi ska ta upp är om du ska köpa martiniglas med eller utan fot. Och foten i detta sammanhang är alltså halsen, eller stjälken som det ibland kallas. Det finns även vinglas utan fot som många använder av samma anledning.

Ett martiniglas utan fot ser alltså nästan ut som ett vanligt dricksglas i sin utformning. De är runda och stilrena och skänker ett luxuöst skimmer. Men det bästa med dessa varianterna är att de tar betydligt mindre plats i vitrinskåpet. Därmed kan du få plats med mängder av olika glas på höjden istället för att ett stort glas tar upp halva utrymmet. Vidare är de avsevärt lättare att diska. Dessutom är de svårare att råka välta – något som lätt händer när man druckit ett par drinkar.

Märk väl att martiniglas utan fot är relativt svårt att hitta då de inte finns på Orrefors, Eva Solo eller Kosta Boda. Men du hittar dem på Cervera och KitchenTime.

Fördelar:

 • Tar mindre plats i skåpet
 • Skänker ett luxuöst skimmer
 • Svårare att välta
 • Lättare att diska

Nackdelar

 • Drinken kyls ned fortare
 • Svårt att hitta återförsäljare

Tunga eller lätta glas

En ofta förbisedd faktor med martiniglas är vikten. De flesta tror att alla dryckesglas väger ungefär lika, men det kan inte vara längre ifrån sanningen. Vissa glas väger väldigt mycket vilket ger en stabilitet som många gillar. På grund av att de väger mycket inger det även en kvalitetskänsla.

Däremot är de betydligt ömtåligare än martiniglas som väger mindre. Dessutom är risken för att de går sönder när du tappar dem enorma. De kostar även mer, så om du har en begränsad budget så är lättare och billigare glas att föredra.

Rengöringsmöjligheter

Eftersom martiniglas har en konisk form så är de väldigt svåra att rengöra. Den tunna stjälken och breda foten gör det inte lättare. Men det primära problemet är inte dess form, utan att de flesta modeller inte går att maskindiska. Därför är det extremt viktigt att välja martiniglas som går att diska i diskmaskinen, annars kommer du få handdiska dem efter varje användning – något som tar väldigt lång tid just på grund av dess form.

Material

Precis som tekoppar och dryckesglas i allmänhet, är martiniglasets material en viktig faktor. De dyra modellerna är tillverkade i kristall, medan de billigare är tillverkade i kristallin. Kristallin är ett blyfritt material som utseendemässigt är identiskt med kristall, med skillnaden att det inte är lika slittåligt. Det finns även många modeller i plast som är perfekt för dig som använder dem ofta. Dock är plast ett material som vi inte rekommenderar, för då kommer du inte få den där klassiska drinkkänslan.

Kapacitet

Ett martiniglas har i regel en kapacitet på 10-30 centiliter. De är inte gjorda för att kunna inhysa mycket dryck, utan att vara eleganta och sparsamma. Men kapaciteten varierar beroende på vilka typer av martiniglas du köper. Därtill skiljer sig kapaciteten sig åt beroende på varumärket. Till exempel har Orrefors, Eva Solo och Kosta Boda alla olika storlekar.

Nackdelen med små glas är att du måste fylla på det stup i kvarten. Fördelen är att det ser mer stilfullt ut ju mindre det är.

Fortsättningsvis får du inte glömma att kapaciteten påverkar storleken. Och ju större glas du har desto svårare kommer det vara att få plats med dem i köksskåpet.

Former

Något du måste veta är att martiniglas inte alltid har den klassiska V-formen med bred fot, lång stam och bred kon. Fastän den långa stammen bidrar till att bibehålla kylan i drinken, är det många som föredrar att dricka en drink utan stammen. Formen bestämmer ju dels hur praktiskt det ska vara att dricka, dels hur estetiskt tilltalande glaset är. Således ska du försöka hitta en balans mellan estetik och hur praktiskt det är.

Fördelar med martiniglas

Det finns flera fördelar att dricka olika drinkar från ett martiniglas till skillnad från andra cocktailglas. Först och främst håller de drycken väl kyld. Därtill går de att använda till mer än bara drinkar. Men de är även väldigt vackra och balanserade i sin utformning, vilket gör att de även passar i dekorationssyfte.

 • Håller drycken kyld
  Den mest påtagliga fördelen med martiniglas är att de håller drinken kyld. Anledningen till detta är för att du håller i drinken i den långa stammen/stjälken. På så vis håller du inte fingrarna på kupan vilket hade värmt upp drinken väldigt snabbt. Detta är i princip hela syftet med dessa typer av glas. På så vis är de även perfekta för en kall för- eller efterrätt.
  pga stammen
 • Perfekt att använda till förrätt och dessert
  Många är av uppfattningen att martiniglas endast kan användas för olika drinkar som t.ex. Dry Martini, Cosmopolitan och Manhattan. Men faktum är att de på senare tid har börjat användas till förrätten eller efterrätten. Det är nämligen väldigt prydligt att hälla upp en slät chokladmousse eller något liknande, och servera på bordet. Därmed har de flera användningsområden vilket är en väldigt bra fördel.
 • Perfekt klang i skålen
  Ytterligare en fördel är att martiniglas har en perfekt klang i skålen. Detta är något som många inte tänker på när det kommer till glas, muggar eller koppar, men som är ack så viktigt. Speciellt om du har en middagsbjudning och skålar med jämna mellanrum.
 • Går att använda som dekoration
  Som en konsekvens av att martiniglas är väldigt vackra, är det många som använder dem som dekoration på ett brickbord eller barbord. Ju fler du har desto snyggare.
 • Utmärkt present
  Då de flesta människor inte köper glas själva eftersom det anses tråkigt, är det en utmärkt present. Genom att köpa ett set av flera martiniglas kan du ge bort det till en kär vän. Du kan till och med kombinera presenten med en liten serveringsvagn så din vän kan placera glasen på vagnen, tillsammans med ingredienser till olika drinkar.

Nackdelar med martiniglas

Nu är det dags att gå igenom de nackdelar som är förenade med martiniglas. Trots att det inte finns många är det ändock viktigt att känna till dem. Annars kommer du inte kunna väga fördelar mot nackdelar för att på så vis komma fram till om du ska köpa ett glas eller inte.

 • Billiga martiniglas innehåller bly
  Nånting du måste känna till om martiniglas är att de historiskt sett har innehållit höga halter av bly. Detta har de tyvärr gemensamt med flera andra dryckesglas med motiv eller glaseringar. Orsaken är att Kadmium används för den röda färgen som många motiv på glas har, vilket innehåller giftiga ämnen. Men det finns även i många glasfötter. Därför ska du endast köpa martiniglas där det uttryckligen står att det är tillverkat med blyfritt glas.
 • Svårt att hitta modeller utan fot
  Många konsumenter letar efter martiniglas utan fot, d.v.s. ett glas utan stjälk eller hals. (Fördelen med dessa är att de tar mindre plats i skåpet; däremot är nackdelen att drinken snabbt kyls ner eftersom du måste greppa tag i den med handen.) Men dessvärre är dessa typer av glas väldigt svåra att hitta. De säljs varken på IKEA, Orrefors, Eva Solo eller Cervera. Fastän detta inte är en påtaglig nackdel per sé, är det ändå ett stort minus att det finns så få modeller utan fot.

Olika drinkar i martiniglas

Det finns flera olika drinkar som går att dricka från ett martiniglas. Eftersom de är så många har vi valt ut de 3 vanligaste drinkarna och listat både ingredienser och hur du ska göra för att blanda ihop drinkarna.

1. Dry Martini

dry martiniglas

Den första drinken vi ska gå igenom är Dry Martini. Orsaken till detta är för att det är den drinken som de flesta, oavsett geografisk position, känner igen. Därtill har den en luxuös aura. Vidare är den inte alls svårtillagad, vilket gör att vem som helst kan bland ihop den. Den populariserades av Sean Connery i James Bond-filmerna på 1960-talet som ville ha sin “shaken – not stirred”, vilket innebär att drajan får ett grumligt utseende då luftbubblor frigörs under skakningen.

Ingredienser

 • 4-5 gin, förslagsvis London dry gin
 • 1-2 gröna oliver
 • 0,5 cl Vermouth (välj absolut inte en söt variant)
 • 4-5 isbitar

Så blandar du en Dry Martini

 1. Ta fram din shaker och lägg i både vermouth och gin
 2. Häll upp i ditt nedkylda martiniglas (placera i frysen i 5 minuter)
 3. Garnera gärna med ett par oliver eller citronskal

2. Cosmopolitan

En annan klassisk drink att insupa från ett martiniglas är Cosmopolitan. Den populariserades absolut inte i James Bond, utan i “Sex and the City”. Den utmärks av en distinkt apelsinsmak eftersom den innehåller en apelsinlikör.

Ingredienser

 • 2 cl Vodka (använd ingen billig vodka, utan har du råd så köp Absolut Vodka för bästa smak)
 • 1 cl Cointreau
 • 1 cl Limejuice
 • 1 cl Tranbärsjuice

Tillagning

 1. Häll i vodka, cointreau, limejuice och tranbärsjuice i en shaker
 2. Häll i 4-6 isbitar
 3. Skaka ordentligt i 30 sekunder
 4. Sila upp drinken i ett martiniglas
 5. Placera zest från en apelsin om du vill ha mer doft

3. Manhattan

Sist men inte minst ska vi gå igenom hur du blandar ihop en Manhattan. En Manhattan är ytterligare en traditionell drink som är känd för sin distinkta spritsmak. Den tillreds av whiskey eller bourbon som blandas med söt Vermouth. På grund av att den endast innehåller två ingredienser är den väldigt populär på förfester där det snabbt behövs blanda ihop drinkar.

Ingredienser

 • 3 cl Whiskey (Rye är bäst, men Bourbon funkar i värsta fall)
 • 1,5 cl Vermouth (den måste vara söt, och helst röd)
 • 0,2 cl Angostura Bitters

Tillagning

 1. Börja med att hälla upp whiskeyn och vermouth och Angostura Bitters i ett rörglas
 2. Rör drinken sakteliga i 30 sekunder
 3. Smaka av
 4. Är du inte nöjd med smaken så blanda ytterligare 15 sekunder och smaka av igen tills smaken är bra
 5. Häll i några isbitar om du vill spä ut drinken ytterligare

drinkar i martiniglas

Vanliga frågor och svar

Går det att dricka en margarita från ett martiniglas?

Givetvis går det, så svaret på frågan är ja, men däremot är en margarita inte gjord för att drickas ur ett martiniglas. Smaken kommer inte vara annorlunda om du gör det, men du kommer inte få samma känsla som när du beställer in en margarita på en fin restaurang.

Hur kyler man ner ett martiniglas?

Innehållet i ett martiniglas blir betydligt godare om glaset är väl nedkylt. Därför ska du placera glaset i frysen i max 5 minuter. Detta innebär att kupan blir tillräckligt kall samtidigt som stjälken inte blir för kall för att hålla i.

Vad är en dirty martini?

Eftersom en dry martini har en bitterhet i smaken på grund av vermouthen, är det många som föredrar att tillaga en dirty martini. Detta är en martini där bartendern har adderat salt för att kontrastera den bittra smaken.

Ska man äta oliverna i en martini?

Det är en smaksak. Beställer du en dry martini på en restaurang kommer den serveras med oliver i martiniglaset. Detta gör många förvirrade då de inte vet om de ska äta dem eller inte. Faktum är att det finns inget rätt svar här då det är upp till var och en. Däremot kan vi säga att oliverna är genomdränkta i gin och vermouth, vilket gör att de smakar väldigt gott – så testa gärna!

Finns det skillnader mellan ett martiniglas och cocktailglas?

Enligt somliga finns det inga skillnader mellan martiniglas och cocktailglas. Men faktum är att de V-formade glasen är de som har använts för martinidrinkar i flera decennier, medan andra cocktailglas med varierande former har använts för andra drinkar. Således finns det ingen skillnad per definition, men det finns en historisk och kulturell skillnad.

Varför serveras en martini i ett martiniglas egentligen?

Historiskt sett har en martini blivit serverad i ett champagneglas. Men under 1920-talets början började de serveras i bredare kupor, och därefter, i samband med art decós genomslag fick de sin moderna V-formade stil. Därefter har det blivit en tradition som populariserats av James Bond och flera andra filmer.

Slutsummering

Sammanfattningsvis utmärks ett martiniglas av en bred fot, lång stam och bred kupa. De används för olika drinkar som t.ex. Dry Martini, Cosmopolitan och Manhattan. Men många har på senare tid börjat använda dem för förrätter och efterrätter.

Fördelarna med dessa typer av glas är att de bibehåller kylan väldigt bra, har en härlig klang i skålen och är så pass vackra att de går att använda som en inredningsdetalj. Nackdelarna är att billiga martiniglas innehåller bly vilket är väldigt farligt för människan, så det gäller att välja glas tillverkade av kristall eller kristallin.

Har du frågor eller funderingar ska du kontakta oss så ska vi försöka guida dig rätt.

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll