Gunnar barbord 100 x 40 cm

Läs mer

Style barbord 120 x 51,6 cm

Läs mer

Örnsköldsvik barbord

Läs mer

Barbord

Ett barbord är en magnifik möbel för dig som vill bygga en liten bar hemma. Komplettera med en serveringsvagn och du har allt du behöver. Dessutom är det förträffligt för de som har mindre utrymme och inte får plats med ett stort marmorbord. Därför används de ofta i köket som köksbord. Vidare finns det barbord i vackra material såsom konstrotting och trä, vilket adderar till estetiken. Oavsett om det ska vara vägghängt, flytande eller på hjul så har vi vad du letar efter. Därtill har vi även listat de finaste barstolarna i rätt höjd så du får hela paketet. Dock är utbudet brett vilket gör det knepigt för många konsumenter att välja rätt. Till exempel skiljer sig höjden markant från modell till modell. Därför har vi kurerat en lista över bäst barbord på marknaden. Därjämte har vi skrivit en köpguide som beskriver allt du behöver veta innan ditt köp.

bäst barbord

Så väljer du barbord

Innan du köper ett barbord måste du veta några saker. För det första är höjdförhållandet mellan stolar och bord otroligt viktigt för att det ska vara bekvämt att både stå och sitta vid bordet. För det andra måste du välja ett material som är både vackert och slittåligt. För det tredje ska du tänka över om du vill ha förvaring i bordet eller inte. Utöver dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

Material

När du väljer ett barbord är materialet en av de viktigaste faktorerna. Anledningen till detta är för att de i hög grad stipulerar kvaliteten. Till exempel är ett bord i trä väldigt robust, tungt och slittåligt vilket gör att det har en betydligt längre livslängd än ett plastbord – i synnerhet de modeller som är tillverkade av ek. Därför är både trä och konstrotting de populäraste materialen för att de både är kvalitativa och estetiskt tilltalande. Följaktligen kostar dessa varianter mer då du får mer för pengarna. Men det är tveklöst värt investeringen om du vill ha ett barbord som håller i flera år.

Färg

Färgen på barbordet är en viktig faktor på grund av att bordet i bästa fall ska harmonisera med din resterande inredning. Därför ska du alltid försöka visualisera hur bordet kommer se ut innan det är på plats. På så vis kan det ringa varningsklockor i ett tidigt läge vilket leder till att du väljer rätt i slutändan, istället för att göra ett förhastat val.

Vidare är de mest populära färgerna på ett barbord vitt och svart. Orsaken till detta är helt enkelt för att dess färger inte sticker ut nämnvärt och således fungerar i kombination med det mesta. Däremot finns det hiskligt vackra träbord i ek som har en mörk och varm färg, men då kommer färgen från materialet i sig, och är inte påmålat efteråt.

På grund av att färgen är så viktig så ska du titta på så många alternativ som möjligt från olika återförsäljare, för att maximera dina chanser att hitta den rätta färgen.

Höjd

Det fräcka med ett barbord är delvis att höjden är högre än gängse bord. Men det innebär också att du måste välja rätt höjd så du kan använda en barpall eller några barstolar till bordet. De flesta har en höjd mellan 90 cm – 100 cm, d.v.s. i höjd med de flesta bostäders köksbänk. Ju högre bord du väljer desto större krav är det att bordsfoten eller benen är kraftfulla. Annars kommer bordet skaka vilket inte är att föredra. Med det sagt finns det däremot många varianter med justerbar höjd så du genom ett reglage kan ändra hur högt bordet ska vara, dock är dessa modeller betydligt dyrare så tänkt över om det verkligen är en viktig faktor för dig.

I slutändan så är det viktigaste att du med ett måttband mäter hur högt du vill att bordet ska vara, för att därefter sondera terrängen med högre precision och vetskap om vad du ska leta efter.

Storlek

Det finns många olika storlekar och former du kan välja mellan. Ett litet barbord är att föredra om du vill använda det i köket, eller om du bor trångt och behöver ett bord som inte tar så mycket utrymme. I detta fall är det otroligt viktigt att du även mäter barstolarnas storlek så du vet hur mycket utrymme allt upptar sammantaget. Men ska du å andra sidan köpa ett rymligt och robust bord till källaren så rekommenderar vi en större variant så du får plats med åtminstone 4 stolar.

Förvaring

Vill du maximera utrymmet i din bostad ska du välja ett barbord med förvaring. Detta innebär att bordet är försett med flera hyllplan varpå du kan placera vackra glas och vinflaskor. Dessutom köper många till ett tidningsställ så de har lektyr i närheten till bordet. Nackdelen är att ju mer förvaring du behöver, desto mer bänkskivor krävs, vilket leder till att bordet väger mer samt tar mer plats. Därför måste du vara försiktig så du inte råkar köpa ett större bord än du de facto behöver.

Stolar

Ett komplett set innefattar barbord och stolar, vanligtvis 4 stycken. Köper du detta i ett paket så kommer höjdförhållandet mellan stol och bord vara perfekt, d.v.s. armbågarna kommer ligga dict an mot bordet. Anledningen till varför vi nämner detta är för om du köper bord och stolar separat, måste du noggrant mäta avståndet från stol och bord själv, för att säkerställa att ration är korrekt. Därför är det bäst om du provar att sitta vid bordet i en butik så du får en tydlig upplevelse över hur det känns.

barbord och stolar

Form

Förutom storleken på bordet så är formen otroligt viktig. Inte bara ur en estetisk synpunkt, utan även ur en spatial; d.v.s. bordet är lättare att möblera om det är fyrkantigt då du kan placera det så nära väggarna som möjligt. Väljer du däremot ett runt barbord så måste du fundera på var du ämnar placera det, och mäta upp innan ditt köp så du vet att det kommer få plats. Samma sak gäller med ovala bord. Således är formen ett viktigt kriterium på grund av att det påverkar både utseendet och storleken.

Montering

Ytterligare ett viktigt kriterium i ditt val av barbord är hur lätt det är att montera. Till exempel finns det vägghängt barbord som måste fästas i väggen, och då måste du antingen ha kunskap om att borra i vägg, alternativt kontakta en hantverkare som kan ge dig en hjälpande hand. Detta är priset för ett flytande och väggmonterat bord som tar så lite plats som möjligt, och som i flera fall är hopfällbara. Ska du däremot välja ett bord på hjul så är detta huvudbry ett minne blott, för då behöver du ingen väggmontering överhuvudtaget. Sålunda ska du noggrant läsa produktbeskrivningen för att se om någon tidigare kund klagat över svårigheter när det gäller monteringen.

Kök

Trots att de flesta vill ha ett barbord för att tillsammans med barstolar och barpallar skapa en fullfjädrad bar i bostaden, finns det även dem som hellre använder det som ett köksbord. Orsaken är att dessa typer av bord tenderar att vara mindre i storlek – både vertikalt och horisontellt. Dessutom har de en högre höjd vilket gör att du både kan stå och sitta vid bordet. Därmed är det på många sätt ett bord kring vilket dina gäster kan mingla, både sittandes och ståendes, medan du lagar mat och bjuder gästerna på en välkomstdrink.

Dock får du inte glömma att om du ska använda ett barbord till köket så måste bordsskivan vara ytbehandlad och lätt att rengöra, annars kommer matfett och annat bli ingrott.

barbord kök

Pris

Fastän det finns billiga barbord som endast kostar några hundralappar, är detta inget vi rekommenderar då de tenderar att gå sönder förhållandevis snabbt. Till exempel kommer ett plastbord med största sannolikhet gå sönder om 4 personer samtidigt lutar sig över det. Därför är det extremt viktigt att du prioriterar ett bord av kvalitet istället för det billigaste du kan hitta. Kort sagt ska du försöka hitta en gyllene mellanväg mellan kvalitet, montering, höjd och förvaring å ena sidan; och priset å andra sidan.

Utomhus

I denna köpguide har vi utgått från att du letar efter inomhusbord, men vi har full förståelse för dig som vill ha ett barbord utomhus. Många har ju faktiskt en trädgård, altan eller balkong där ett barbord passar perfekt. Men i så fall får du inte glömma att bordet måste vara vattenbeständigt. Därtill ska det kunna tåla en iskall vinter utan att gå sönder. Av den orsaken rekommenderar vi antingen ett bord av behandlat trä eller konstrotting. Det viktigaste är som sagt att du väljer ett material som är gjort för att utstå väder och vind.

Fördelar med barbord

 • Utmärkt för mindre utrymmen
  Eftersom barbord i regel är mindre än gängse köksbord så är de perfekt lämpade för dig som bor i en mindre bostad med begränsat utrymme. Genom att använda detta bordet kan du alltså spara mängder av utrymme – i synnerhet om du väljer ett bord med förvaring. Vidare är de briljanta för trånga hörn då du nyttjar allt utrymme som finns.
 • Särskilt bra för långa människor
  Alla långa människor vet att barbord är fantastiskt tack vare dess höjd och det luftiga utrymmet undertill. På så vis får de långa människorna tillräckligt mycket utrymme för benen. Dessutom kan det användas som ståbord när du njuter av morgonens espresso innan du springer iväg till jobbet.
 • Bättre utsikt
  Tack vare att barstolar måste vara höga nog att nå upp till bordet, så får du en bättre utsikt då du kan se längre ut genom fönstret. Därför är de så bra lämpade för köket då de flesta där har ett fönster och gärna vill titta ut under morgonens inledande timmar.
 • Mysigt häng
  På grund av att vissa kan sitta medan andra kan stå och samtidigt vara i samma ögonhöjd, är ett barbord utmärkt för mysigt häng. Detta är ju själva huvudorsaken till varför de används på barer och pubar, nämligen att det är avslappnande att både kunna stå och sitta bredvid sina vänner.

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll