Rochester guld

Läs mer

Biblioteksvagn

Läs mer

Butler 8 runt

Läs mer

Serveringsvagn & Drinkvagn

En serveringsvagn är en av de mest eleganta vagnarna du kan hitta. För det första har ett kärt barn många namn, därför kallas denna vagn även för drinkvagn, barvagn, biblioteksvagn, whiskeyvagn, rullbord och rullvagn. Orsaken till detta är för att många använder den för just alkoholhaltiga drycker så som whiskey och cognac.

Men det går faktiskt utmärkt att använda en serveringsvagn till porslin och mat som ska rullas in till matsalen. På så vis slipper du gå in och ut till köket flera gånger, utan kan istället placera allting på vagnen. Därmed har den många användningsområden.

På grund av den ökade populariteten är utbudet väldigt brett. Detta innebär att det är svårt för konsumenterna att välja rätt. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa serveringsvagnarna på marknaden. Dessutom har vi skrivit en omfattande köpguide som beskriver allt du behöver tänka på innan du gör ditt köp. Börja därför med att läsa på nedan, för att därefter välja den variant som passar din inredning bäst.

bäst serveringsvagn

Recensioner av de bästa serveringsvagnarna under 2024

1. Serveringsvagn från Rusta: Marbella – Recension

Serveringsvagn rusta

Jag kan verkligen inte hålla tillbaka de positiva ordalagen när det gäller denna serveringsvagnen från Rusta vid namn Marbella. Den här lilla skönheten är precis vad jag letat efter i en drinkvagn: praktisk, stilren och flexibel. Och låt mig berätta, mina kära läsare, att den här vagnen är fantastisk på många sätt.

Låt oss börja med utseendet: Marbella har en modern och minimalistisk design, med en bordsskiva i Aintwood som ser ut som trä men utan träets tidskrävande underhåll. Dess ram i stål och aluminium ger en känsla av hög kvalitet och robusthet. Men vad jag verkligen älskar med Marbella är hur flexibel drinkvagnen är – den passar lika bra inomhus som utomhus. Så oavsett om jag vill ha en drink i min lounge eller på min balkong, är den alltid redo för uppgiften.

Men vad är en drinkvagn utan praktiska funktioner? Och Marbella imponerar även här. Med sina generösa dimensioner – 54 cm djup, 85 cm hög och 81 cm bred – finns det gott om plats för både glas och flaskor. Och med fyra hjul är vagnen lätt att flytta runt. Ibland kan hjulen dock bli lite svåra att låsa, vilket kan orsaka lite huvudvärk när man försöker placera vagnen på en exakt plats.

Men ändå – denna lila nackdel till trots – så kan ingen annan serveringsvagn ens mäta sig med den. Med sin praktiska funktion och eleganta design är denna vagn det perfekta tillägget till ditt hem. Så om du letar efter en mångsidig och snygg vagn, behöver du inte leta längre än Marbella.

Läs mer hos Rusta

2. Serveringsvagn från MIO – Recension

Serveringsvagn Mio

Som en passionerad älskare av drinkvagnar är det alltid spännande att upptäcka nya serveringsvagnar på marknaden. Och jag måste säga, Seaford från MIO imponerade verkligen på mig. Denna lilla vagn är enkel men elegant, och passar perfekt för att servera drinkar eller snacks på en festlig kväll. Speciellt lämplig är den faktiskt för Whiskey, eftersom glaset speglar reflektionen från flaskorna på ett vackert sätt.

Seaford är tillverkad i lackerad metall och har en skiva i härdat klarglas, vilket ger den en modern och stilren look. Vagnen är också ganska lätt och smidig, vilket gör den enkel att flytta runt med de två hjulen. Detta är särskilt användbart om man vill använda den för att servera drinkar till gästerna i olika delar av bostaden.

Men som med alla vagnar finns det också några nackdelar. Med en maxbelastning på 15 kg per hylla är Seaford inte den mest robusta drinkvagnen på marknaden. Så om du planerar att använda den för att servera stora mängder drycker eller mat, rekommenderar vi att välja en annan modell.

Sammanfattningsvis: om du söker en enkel och elegant drinkvagn, är Seaford från MIO ett utmärkt val. Dess kompakta storlek – 60 cm bred, 30 cm djup och 75 cm hög – gör den perfekt för mindre utrymmen eller för att fylla ut en tom yta i ditt hem, även på en mindre balkong. Och med sin stilrena design och smidiga rörlighet är Seaford definitivt en produkt som jag kan rekommendera till alla drinkvagnsälskare där ute.

Läs mer hos MIO

3. Drinkvagn från JYSK – Recension

Drinkvagn Jysk Gangsted

På tredjeplats hamnar Gangsted från JYSK, och även denna är en riktigt imponerande rullvagn. Det är tydligt att den här drinkvagnen är gjord av högkvalitativa material, med en ram i stål och hyllor i MDF som ger den en stabil och robust känsla. Dessutom är den väldigt lätt att montera, vilket alltid är en bonus.

En sak som jag dock upptäckte var att handtaget på vagnen var lite för lågt för min smak. Detta gjorde det lite obekvämt att använda den för att servera drycker och mat, speciellt om man är lite längre (jag är 1,85 cm). Men det här är en relativt liten detalj och jag tror att det är en personlig preferens snarare än en faktisk brist på serveringsvagnen.

En positiv aspekt är hjulen – de är stora och tåliga vilket gör det enkelt att rulla runt vagnen. Och jag kan intyga att det här är en av de mer stabila rullvagnarna jag har testat. Vagnen är stabilare än många andra modeller på marknaden, och det känns som om den verkligen är byggd för att hålla i många, många år.

Visst finns det några mindre förbättringar som kan göras, som t.ex. att höja handtaget så man slipper böja på sig varje gång, men överlag är det en riktigt bra drinkvagn som jag varmt rekommenderar till alla som söker en pålitlig och robust modell.

Läs mer hos JYSK

Innan du köper en serveringsvagn – Tänk på dessa faktorer

För att köpa en så bra serveringsvagn som möjligt måste du tänka på några saker. Först och främst ska du välja vilket material du vill ha. Därefter måste du ta storleken i beaktande. Vidare ska du tänka på materialet på själv bordsskivan då detta skiljer sig från modell till modell. Utöver dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste som du måste tänka på för att göra ett så välinformerat köp som möjligt.

Material

Det som till högst grad definierar kvaliteten på en serveringsvagn är materialet den är tillverkad av. Här kan ofta materialen skilja sig åt när t.ex. benen är gjorda av mässing och bordsskivan av glas. Men i regel är trä eller metall de material som garanterar dig tillräckligt bra kvalitet för att hålla i många år. Dock finns det vagnar vars bordsskiva är tillverkad i marmor, och då är i princip väldigt högkvalitativa, men du får också vara beredd på att betala en extra tusenlapp om du vill ha marmor.

Fortsättningsvis är trä ett väldigt snyggt material som ofta ger en rustik känsla i din inredning. Därtill passar det utmärkt både inom- och utomhus. Nedan har vi radat upp de bästa materialen för drinkvagnar:

 • Glas – fördelen med glas är att det har en förmåga att få rummet att se större ut. Därjämte adderar det ett element av elegans förutsatt att glaset är härdat.
 • Trä – en drinkvagn i trä är väldigt populärt, förmodligen på grund av den rustika design som de har, men även för att de är betydligt billigare än modellerna i glas och marmor.
 • Metall (rostfritt stål) – de flesta serveringsvagnar är gjorda av en kombination av metall och glas, där benen är gjorda av rostfritt stål och bänkskivorna av glas.
 • Mässing – vill du få till en exklusiv och ståtlig guldfärg på vagnen så ska du välja mässingfärg.
 • Marmor – marmor är reserverat för de mest stilfulla rullvagnarna och kostar sålunda avsevärt mer än alla andra material.

Bänkskivor

Vanligtvis är en serveringsvagn försedd med en bordsskiva högst upp i kombination med en bänkskiva ett par centimeter från golvet. På så vis kan du ha drinkglasen undertill så de inte samlar damm, och spritflaskorna på bordsskivan högst upp. Med det sagt så finns det modeller som har tre eller till och med fyra bänkskivor. Således ska du ta en funderare över hur du vill att din vagns konfiguration bör vara.

Låsbara hjul

Det kan tänkas självklart att hjulen ska gå att låsa i ett visst läge, men faktum är att många serveringsvagnar saknar denna funktionalitet. Speciellt de billiga modellerna. Därför är det väldigt viktigt att du synar produktbeskrivningen noggrant för att se om detta finns. Annars kommer vagnen rulla iväg när den står i en sluttning.

Drinkvagn med jordglob

En drinkvagn med jordglob är en elegant och praktisk lösning. Denna typ av vagn har en jordglob som är monterad på en bas med hjul, globen är ett lock som du öppnar varpå flaskor och glas avtäcks.

Jordgloben har vanligtvis en diameter på 40 cm och har plats för cirka 2-3 flaskor och ungefär 9 glas. Det finns vanligtvis en hylla inuti jordgloben där mindre flaskor kan förvaras, medan glas kan hängas på olika ställen på klotet. När jordgloben inte används kan den som sagt stängas för att skydda flaskorna och glasen från damm och smuts.

En av de mest unika och praktiska funktionerna hos en drinkvagn med jordglob är att klotet kan roteras fritt i både öppet och stängt läge. Detta gör det enkelt att servera drycker till gästerna från alla vinklar och hålla allt inom räckhåll. Dock brukar dessa varianter vara hiskeligt dyra.

Storlek

Vår rekommendation med möbler i allmänhet, är att först mäta det utrymme i din bostad där du planerar att ställa möbeln. På så sätt undviker du risken att råka köpa en för stor eller för liten vagn. Dessutom reducerar du antalet vagnar du kan välja mellan genom att på förhand veta vilken maxstorlek du kan välja. Observera att du ska lämna 4-5 centimeters utrymme runt vagnen för lättare åtkomst.

Ett bra tips för dig som har en liten bostad är att välja ett runt rullbord då detta upptar mindre utrymme.

Vinställ

Ämnar du förvara vinflaskor så ska du välja en serveringsvagn med vinställ. Annars måste du förvara finflaskorna lodrätt vilket gör att vinets kvalitet försämras. Tack vare vinstället så kommer flaskorna hamna vågrätt vilket gör att smaken bibehålls. Dessutom bidrar stället med att inte flaskorna klirrar mot varandra när vagnen rullar fram. Dock kostar det några extra hundralappar med ett vinställ, men det är definitivt värt det om du är en vinälskare.

Färg

Den mest populära färgen för en serveringsvagn är svart silver och vit. Men även guld är väldigt populärt. Trots att guld låter som ett dyrt material, vilket det är, så är det faktiskt mässing som ger illusionen av guld. Därmed går det att få till en exklusiv look i ditt vardagsrum. Således ska du tänka på vilken färg som kommer passa bäst in i din övergripande inredningsstil.

serveringsvagn guld

Skillnader mellan runda och rektangulära drinkvagnar

När det kommer till att välja mellan runda eller rektangulära serveringsbord är valet inte helt självklart; vad är egentligen skillnaderna och vilka är fördelarna och nackdelarna med varje alternativ?

 • Form: Den mest uppenbara skillnaden mellan runda och rektangulära drinkvagnar är formen. Runda bord har en mjukare form och kan skapa en mer intim atmosfär medan rektangulära bord har en mer formell och traditionell känsla. Valet av form beror i hög grad på den stil du vill ha i ditt utrymme och vilken känsla du vill skapa för dina gäster.
 • Antal gäster: När det gäller kapacitet är rektangulära bord vanligtvis mer effektiva än runda bord. Rektangulära bord kan enkelt rymma fler flaskor, dekorativa föremål eller tidningar, och kan skapa en mer organiserad och strukturerad miljö.
 • Utformning av utrymmet: Både runda och rektangulära serveringsbord passar olika typer av utrymmen och är mer lämpliga i vissa miljöer än andra. T.ex. är rektangulära rullvagnar vara  avsevärt mer lämpliga i längre, smalare utrymmen där de kan placeras längs väggarna för att inte uppta onödigt mycket utrymme. Runda bord å andra sidan, passar bättre i ett mer öppet utrymme där de kan placeras mitt i rummet och skapa en mer social atmosfär runtomkring.
 • Utseende: När det gäller utseendet kan både runda och rektangulära bord vara eleganta och passande i olika inredningsstilar. Runda bord ger en mer organisk och naturlig känsla medan rektangulära bord är mer traditionella och formella.

Inspiration för drinkvagnar: Sätt att dekorera den på

 • Blommor och grönsaker: Att lägga till en bukett med blommor eller grönsaker till din drinkvagn är ett utmärkt sätt att skapa en mjuk, organisk känsla. Du kan använda blommor och grönsaker som matchar säsongen eller färgerna i rummet. För en extra touch kan du också lägga till några fruktbitar på fatet, eller varför inte en klase vindruvor?
 • Böcker och tidningar: Om du vill skapa en avslappnad atmosfär på din drinkvagn kan du lägga till några intressanta böcker och tidningar som dina gäster kan bläddra igenom. Välj böcker som speglar dina intressen eller som har en koppling till drycker som du serverar på din vagn, många väljer coffee table böcker.
 • Vackra Whiskey- och vinflaskor: En serveringsvagn är en utmärkt plats för att visa upp dina vackraste whiskey- och vinflaskor på. Speciellt om det exempelvis är exklusiva årgångsviner. Vidare kan man ordna dem i grupper efter typ av dryck, land eller tillverkare. På så vis blir det mer intressant för gästerna. Har du alkohol på vagnen bör du på hyllan undertill ha martiniglas eller andra passande glas.
 • Andra dekorativa föremål: Det finns många andra dekorativa föremål du kan lägga till på din vagn, som till exempel en vacker liten statyett, skulptur eller bronsfigur. Du kan också lägga till en personlig touch genom att lägga till några familjefoton eller andra minnesvärda föremål.
 • Matvagn: tillagar du maten i köket så är en serveringsvagn även perfekt att använda som matvagn. På så sätt kan du i ett drag släpa ut all mat och dryck till salongen utan att behöva gå in och ur köket stup i kvarten.

drinkvagn

För- och nackdelar med serveringsvagnar

Fördelar

 • Elegans: Serveringsvagnar ger en extra touch av elegans till vilket utrymme som helst. De finns i olika stilar och material, från rustik mässing till guld och silver, vilket gör det enkelt att hitta en vagn som passar din stil och smak.
 • Funktionalitet: De är praktiska för att servera gäster, eftersom de kan flyttas runt och placeras på olika platser. De har ofta hyllor och utrymmen för att lagra tallrikar, glas, bestick, servetter och andra tillbehör som kan behövas för att servera mat och dryck.
 • Flexibilitet: De är lätta att anpassa för att passa olika evenemang och stilar. Du kan lägga till dekorativa föremål som blommor, ljus eller böcker för att skapa en mer personlig atmosfär.

Nackdelar

 • Kostnad: De är ofta väldigt dyra. Speciellt modellerna från Mio, Jysk och Rusta.
 • Underhåll: Serveringsvagnar och drinkvagnar kräven regelbunden rengöring och underhåll för att hålla dem i god form, särskilt om de används ofta.
 • Storlek: De kan vara stora och tunga, vilket kan göra dem svåra att flytta runt eller placera på vissa platser. T.ex. om de ska över tröskeln till balkongen.

Detta måste du veta om du ska använda serveringsvagnen utomhus

Att köpa en serveringsvagn för att använda utomhus kan vara en utmärkt investering för att skapa en avslappnad och elegant atmosfär för att servera mat och drycker i t.ex. trädgården.

 • Material: När du köper en drinkvagn för utomhusbruk är det viktigt att tänka på materialet. Vagnar av metall och rostfritt stål är oftast mer hållbara och tål utsättning för väder och vind. Vagnar av glas kan också fungera bra, men kräver mer underhåll för att hålla dem i gott skick. Och för guds skull – undvik trä! Trä tål står inte pall för väder och vind och kommer snabbt gå sönder.
 • Hjul: En serveringsvagn för utomhusbruk bör ha hjul som är tåliga och passar för just utomhusbruk. Hjulen bör också vara lättrullande för att enkelt kunna flytta vagnen runt i kuperad terräng.
 • Skydd: För att skydda din drink mot regn och vind är det viktigt att tänka på vilka typer av skydd som finns tillgängliga. Du kan köpa ett speciellt överdrag som skyddar vagnen mot regn och andra väderförhållanden under natten.

serveringsvagn utomhus

Skötselråd för drinkvagnar

Att hålla en drinkvagn i god form är avgörande för att förlänga dess livslängd och bibehålla dess elegans. Speciellt om de är tillverkade i mässing, guld och silver eftersom dessa material lämnar fingeravtryck efter sig.

Här är därför några tips på rengöring, skötsel och förvaring för att hålla din vagn i toppform:

Rengöring och skötsel

 1. Torka av vagnen med en mjuk trasa efter varje användning för att undvika fläckar och smuts.
 2. Använd ett milt rengöringsmedel och varmt vatten för att rengöra eventuella fläckar eller smuts.
 3. Undvik att använda starka kemikalier eller slipande medel som kan skada ytan på serveringsvagnen.
 4. Polera vagnen med en polerduk för att hålla den skinande ren.
 5. Rengör hjulen på vagnen regelbundet för att se till att de rullar smidigt och inte drar in smuts.

Förvaring och underhåll:

 1. Förvara din vagn på en torr plats borta från direkt solljus eller fuktighet.
 2. Använd ett överdrag för att skydda den från damm och smuts när den inte används under en längre period.
 3. Undvik att stapla tunga föremål på den, eftersom det kan orsaka skador på hjulen eller ytan.
 4. Om den är tillverkad av trä, se då till att det inte utsätts för extrema temperaturer som kan få träet att krympa eller expandera.

Genom att följa dessa enkla tips kan du förlänga livslängden samtidigt som du bevarar skönheten på din drinkvagn. Tänk på att olika material och design kräver olika rengöring, så se till att följa tillverkarens instruktioner för optimalt underhåll.

Vad är skillnaderna mellan serveringsvagn, whiskeyvagn, barvagn, rullvagn och biblioteksvagn?

Det finns många typer av vagnar som används i hemmet, restauranger eller evenemang, och varje typ har sin egen unika design och användningsområde. Här är en översikt över några av de vanligaste typerna av vagnar och skillnaderna mellan dem i en tydlig tabell:

Typ av vagnAnvändningMaterialFunktion
ServeringsvagnServera mat och dryckerMässing, guld, metall, glasUtrustade med 2-3 hyllor
WhiskeyvagnFörvara och visa whiskeySilverHyllor för flaskor och glas
Barvagn/DrinkvagnFörvara och visa alkohol och drinkarTrä, metall, glasHyllor och fack för flaskor och glas
RullvagnTransportera föremålTrä, metallHjul för att flytta föremål
BiblioteksvagnLagra böcker eller föremålTräHyllor eller fack för att lagra

Varje typ av vagn har sin egen unika design och användningsområde, men alla är utformade för att vara praktiska och eleganta. Valet av typ av vagn beror på dess användningsområde, material och design, och kan användas för att skapa en elegant och praktisk lösning för att organisera ditt utrymme.

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll