Blomlåda med spaljé Plus

Läs mer

Blomlåda på ben med spaljé

Läs mer

Svart blomlåda med spaljé

Läs mer

Blomlåda med spaljé

En blomlåda med spaljé, även kallat odlingslåda, är en låda avsedd för att plantera klätterväxter som t.ex. Blomman för dagen, örter och tomater. Dessa slingrar sig nedan runt spaljén och blir till en vacker utsmyckning på uteplatsen, terrassen eller altanen. De går även att använda på balkongen där de flesta har begränsat utrymme.

Förutom att en blomlåda med spaljé är väldigt snyggt kan de även användas som insynsskydd, speciellt om de kopplas ihop med sidoplåtar. Men många använder dem för att det är roligt att använda kreativiteten och testa plantera olika typer av klätterväxter på lång sikt. Dock är utbudet enormt vilket försvårar valet för många. Därför har vi skrivit en köpguide som innehåller allt du behöver veta innan du genomför ditt köp.

Börja med att förkovra dig i allt du behöver veta nedan, för att sedan välja den modell som lämpar sig bäst för dina syften.

blomlåda med spaljé

Så väljer du en blomlåda med spaljé

Innan du köper en blomlåda med spaljé finns det några saker du ska ha kännedom om. För det första finns det modeller som är utrustade med självbevattning så du slipper vattna själv. För det andra har du modeller med eller utan bottenplatta för att förhindra rostfläckar på underlaget och liknande. För det tredje går det att seriekoppla flera odlingslådor med varandra, men då måste du från början köpa en modell som går att förlänga med sidoplåtar. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du måste tänka på för att göra ett så genomtänkt köp som möjligt.

Självbevattning

Nånting du måste veta om blomlådor med spaljé är att somliga varianter har en inbyggd självbevattning. Detta består i en stor vattenbehållare med hål, fylld med litervis av vatten, som portioneras ut via en veke över tid. På denna vattenbehållare finns en nivåindikator som visar när vatten behövs fyllas på. Det finns även hål som förhindrar övervattning.

Fördelen med en odlingslåda med självbevattning är för att du själv slipper hålla koll på att vattna växterna i tid och otid. Glöm inte att storleken på vattenbehållaren skiljer sig, vissa rymmer 35 L medan andra rymmer hela 90 L. Ju större den är desto mer sällan behöver du fylla på med vatten. Å andra sidan kostar det mer ju större behållaren är. Således ska du försöka hitta en gyllene mellanväg mellan kostnad och behållarens storlek.

 • Självbevattning gör att du slipper vattna växterna själv
 • Ju större behållare desto högre kostnad

Justerbar botten

Eftersom man kan plantera olika typer av växter i en blomlåda med spaljé, så har flera tillverkare börjat producera odlingslådor vars botten är justerbar. Detta innebär att du kan höja olika delar av botten så att vissa växter hamnar högre upp och lägre ner beroende på hur de bäst växer. Till exempel är det fördelaktigt om tomaterna växer på en annan höjd än bönorna och potatisarna.

Dock måste du noggrant läsa produktbeskrivningen för att säkerställa att en justerbar botten ingår. Annars får du räkna med att det i regel inte medföljer.

Med bottenplatta eller utan bottenplatta

Har du för avsikt att placera din blomlåda med spaljé på plattor eller trädäck, så måste du välja en modell med bottenplatta. En bottenplatta i detta sammanhanget är försedd med avrinningshål med ett avstånd på några millimeter från underlaget. Följaktligen kan vattnet rinna undan på ett naturligt sätt. Orsaken till varför detta är så viktigt är för att vattnet annars börjar mögla in i underlaget, alternativt uppstår rost beroende på vilket underlag det är.

Därför är det extremt viktigt att köpa en blomlåda med spaljé med bottenplatta och inte utan.

Slittåligt material

En blomlåda med spaljé finns i flera olika material som till exempel trä, metall och plast. Plastmodellerna är billigast och väger minst men är inte i närheten lika slittåliga som dem i trä eller metall. De som är tillverkade i trä eller metall har en lång livslängd och kan användas utomhus i åratal utan att ta nämnvärt med stryk. Observera att träet i fråga måste vara oljebehandlat så det inte spricker när det utsätts för vinterkylan; och metall måste ha en rostsäker yta.

Det många konsumenter hyser oro över är att vissa material kan avge giftiga ämnen som sprider sig till växter och grönsaker. Trots att detta inte är vanligt förekommande så kan du ändå klä blomlådans insida med plastfolie för att isolera jorden från materialet. Detta är inte nödvändigt per sé, men tillhör du den oroliga människotypen så skänker det i alla fall ett visst mått av trygghet.

Vidare är materialet viktigt ur ett säkerhetsperspektiv. För om du har en låda i plast eller lättviktig trä så kommer den tippa över när blåsten ligger på. Och det är synnerligen viktigt att blomlådan hålls på plats för annars kan klätterväxterna slitas av om de t.ex. har växt fast i väggen eller ett träd eller något liknande.

 • Det ska vara ett material som går lika bra att användas inomhus såväl som utomhus
 • Materialet ska vara UV-beständigt och frostbeständigt
 • Bekläd odlingslådans insida med plastfolie för att skydda växterna mot giftiga ämnen

Design

Utseendet på en blomlåda med spaljé är en av många ignorerad faktor. Men faktum är att designen är väldigt viktig om du har någon som helst känsla för estetik. De vanligaste färgerna är vit och svart. Detta tycker vi är extremt tråkigt då det är roligare att kontrastera sin uteplats eller altan med andra färger. Har du t.ex. några solsängar eller rottingfåtöljer på din veranda i samma färg så kan det vara snyggt att bryta av med en odlingslåda av en helt annan färg. Detta skapar en harmonisk balans som är väldigt vackert.

blomlåda med spaljé svart

Med hjul

En annan viktig faktor du måste beakta i ditt val av blomlåda med spaljé är huruvida den ska ha hjul eller ej. Genom att välja en odlingslåda med hjul blir den lättare att flytta – något som är ett problem ju fler växter du har och ju längre du låtit dem växa eftersom de då väger mer. Däremot är det många, inklusive mig själv, som anser att hjul gör lådan fulare. Men det är som sagt en smaksak.

Dock måste du notera höjden med eller utan hjul, för denna höjden skiljer sig från höjden som anges på själva lådan. Detta är viktigt så du inte råkar köpa en låda som inte får plats på höjden.

Förlänga med sidoplåtar

En väldigt bra sak med vissa blomlådor med spaljé är att det går att förlänga dem på längden med hjälp av sidoplåtar. Dessa sidoplåtar förs in på sidan av lådan och kopplas eller seriekoppas sedan in i andra. Fördelen med detta är att det ser ut som att lådorna naturligt sitter ihop, och inte är två separata lådor. Mot bakgrund av detta är det ytterst viktigt att vi nämner att långt ifrån alla blomlådor har denna möjlighet, utan det är väldigt få modeller som är möjliga att förlänga med sidoplåtar. Därför måste du från början, när du köper den första odlingslådan, välja en som går att förlänga med sidoplåtar. Således måste du redan från början tänka långsiktigt.

Storlek & kapacitet

Blomlådor i spaljé skiljer sig i storlek. Somliga är bredare än andra och vissa är högre. Vilken storlek du väljer beror dels på hur långa klätterväxter du vill ha, dels hur mycket plats du har i din trädgård, uteplats eller terrass. Har du för avsikt att använda spaljén som vikvägg och följaktligen insynsskydd ska du välja höga och breda lådor.

Storleken du väljer ska således väljas utifrån ditt syfte. Ju längre växter du planterar, desto högre ska den vara. Ska du å andra sidan plantera huvudsakligen tomater eller potatisar så behöver du inte en så stor låda, och är det onödigt att köpa en för stor låda.

Vidare finns det vissa återförsäljare som tillverkar blomlådor i spaljé efter specialmått. Detta innebär att du först kan mäta upp exakt hur bred och hög blomlådan ska vara, för att sedan beställa en låda i dessa exakta mått. Givetvis kommer detta kosta betydligt mer, men å andra sidan får du en modell i perfekt storlek utifrån dina syften.

Former

Det roliga med en blomlåda i spaljé är antalet former du kan välja mellan. Den vanligaste formen är de som är rektangulära och står på högkant. Men det finns även bågformade modeller som är väldigt vackra att ha under ett valv inomhus. Därutöver går det att välja de som är formade som obelisker. Vilken form du väljer är estetiskt, så fundera ordentligt på vilken form som kommer passa bäst med din uteplats eller altan.

Fördelar med en blomlåda med spaljé

Det finns många härliga fördelar med blomlådor med spaljé. Först och främst sparar de utrymme vilket är förträffligt för dig som har lite plats på din uteplats, altan eller balkong. Vidare fungerar de som ett insynsskydd eller för att dölja en ful fläkt eller något annat som är nära fasaden till huset. Därtill har de en lång livslängd. Utöver dessa fördelar har vi nedan listat de mest påtagliga positiva aspekterna.

OBS: Glöm inte att väga fördelarna med nackdelarna som vi listat längre ner. Annars kommer du inte få en objektiv bild av odlingslådor vilket gör att ditt val försvaras markant.

 • Sparar utrymme
  En av de bästa fördelarna med en blomlåda med spaljé är att de sparar utrymme. Orsaken till detta är givetvis för att växterna växer vertikalt och inte horisontellt. Och eftersom de flesta människor har en begränsat stor trädgård, är en odlingslåda med klätterväxter optimalt då nästintill alla får plats med en. Detta gör att du får mer plats till dina utemöbler oavsett om det är däckstolar eller ett caféset. Dessutom går de att använda på balkongen.
 • Fokuspunkt i uteplatsen, trädgården eller terrassen
  En annan fördel är att en blomlåda med spaljé är iögonfallande och passar således perfekt i förgrunden till trädgården i bakgrunden. Det blir en fokuspunkt för gästerna, d.v.s. något som lockar ögonen till sig. Detta är även anledningen till varför vissa konsumenter köper flera odlingslådor då de kan portionera ut dem runt sin bostad för att kontrastera klätterväxter med trädgårdsväxterna.
 • Håller sig snygg i årtionden utan underhåll
  Väljer du en kvalitativ blomlåda med ett bra, slittåligt och impregnerat material så kommer de vara dig trogna i minst ett decennium. Därtill kräver de knappt något underhåll. Således är det något du kommer kunna njuta av under en väldigt lång period.
 • Skyddar insyn
  Har du låga staket eller buskage som separerar din bostad från dina grannars, så är en blomlåda med spaljé perfekt. De fungerar nämligen precis som en vikvägg fast utomhus och med klätterväxter på. Ju fler växter du planterar desto kompaktare kommer de växa vilket sedermera leder till ett bättre insynsskydd. Du kan även bygga ihop flera blomlådor horisontellt för att skapa ett bredare insynsskydd om det behövs.
 • Minimalt med ogräs
  En annan fördel är att det växer minimalt med ogräs i en blomlåda med spaljé. Detta är en positiv konsekvens av att plantera i mindre och kontrollerade ytor. Ännu bättre blir det om du använder dig av ogräsdukar.
 • Mindre jobb med självbevattnande odlingslåda
  Detta är enbart en fördel om du väljer en odlingslåda som är självbevattnande. Då kommer du slippa att vattna växterna själv vilket är en enorm fördel för dig som redan har en stressig vardag. Trots att det är dyrare så frigör det mycket tid till annat.

bygga blomlåda med spaljé

Nackdelar med en blomlåda med spaljé

Nu när du är införstående med alla fördelar är det hög tid att informera om de nackdelar som finns med blomlådor med spaljé. Till exempel uppstå det lätt fukt och mögel om du inte har en bottenplatta med hål i. Därtill kräver växterna i lådan mer omsorg än växterna som växer naturligt från trädgården. Utöver detta har vi nedan listat de mest påtagliga negativa aspekterna. Läs dessa noggrant så du vet vad du kan förvänta dig.

 • Välj inte de odlingslådor som är svåra att montera
  En blomlåda med spaljé är i regel lätta att montera. Det kräver inte så stor ansträngning eller förkunskap. Men på vissa varianter har många konsumenter klagat gällande svårigheten i monteringen. Därför ska du ha för vana att läsa recensionerna noggrant på den blomlåda som du fattat tycke för. Står det inget om monteringsproblem så kan du med all säkerhet sluta dig till att även du kommer kunna montera den fastän du har tummen mitt i handen.
 • Fukt och mögel
  Ytterligare en nackdel med blomlådor med spaljé är att de ofta bidrar till både fukt och mögel. Orsaken är att vätskor från växterna sipprar ner genom bottenplattan. Därför ska du undvika att placera den på ett trädäck där möglet lätt får fäste, och istället placera den på ett betongfundament eller liknande.
 • Källa till bakterier & insekter
  En odlingslåda är en plats där vattenburna patogener trivs väldigt bra. De kryper från toppen av växterna till bottenplattans hål, för att sedan föröka sig i närliggande växter och jord. Ett tips för att undvika att påskynda denna oundvikliga process är att vattna plantorna långsamt. Vattnar du häftigt så det skvätter så kommer bakterierna och insekterna följa med och således kontaminera resten av din trädgård fortare än kvickt.
 • Blockerar solen
  En annan nackdel med en blomlåda med spaljé är att de inte sällan blockerar solen. Orsaken är givetvis för att klätterväxter växer vertikalt, vilket gör att somliga växter kommer bli väldigt höga. Detta är viktigt att veta på förhand så du placerar odlingslådan på ett bra ställe där den inte blockerar solen.
 • Växterna i en blomlåda kräver mer omsorg
  Eftersom växterna i en blomlåda med spaljé inte växer i den naturliga jorden, så är en ovälkommen följd att du behöver vattna oftare. I vissa fall behöver du till och med tillsätta gödningsmedel på grund av de starka vindar och solstrålar som de ofta utsätts för. Därutöver måste du förbereda dig på att beskära växterna så de växer på ett vackert sätt. Trots att denna ökade omsorg är en positiv aspekt för många, är det förmodligen lika många som inte ens har kännedom att de kräver mer arbete från dig som ägare.
 • Undvik blomlådor utan förborrade hål i botten
  Den mängd vatten och fukt som uppstår i en blomlåda med spaljé måste ha nånstans att ta vägen. Av den anledningen har de flesta modeller förborrade hål i botten där avvattningen kan ske. Men vissa modeller saknar detta vilket gör att du som konsument själv måste borra hålen. Detta är en högst påtaglig negativ aspekt som bör hindra dig från att köpa vissa varianter. Så håll utkik för dem utan hål i botten och köp hellre de med förborrade hål.

Hur man planterar växter i en odlingslåda med spaljé

Det är inte alla som känner till hur man ska plantera växter i en blomlåda med spaljé. Därför kommer vi dela med oss av en lathund nedan så du vet hur du ska göra. Observera att instruktionerna skiljer sig något beroende på vad du ska odla. Men i regel gäller följande:

 1. Fyll på med jord – Börja med att fylla lådan till bredden med jord. Varken mer eller mindre, utan jorden ska täcka exakt hela lådan.
 2. Placera den på ett ställe med avrinning – Odlingslådan måste kunna göra sig av med vatten och detta måste ske på betong eller sten och inte på t.ex. ett trädäck där träet kommer mögla.
 3. Placera lecakulor i blomlådan – Utan lecakulor kommer jorden i blomlådan inte bli tillräckligt porös och stabil. Därtill dränerar de jorden på vatten och hindrar torka så gott det går.
 4. Använd ogräsdukar – För att undvika att rensa så mycket ogräs som möjligt ska du placera ogräsdukar i blomlådan. De släpper igenom näring, vatten och luft samtidigt som de bevarar värme.
 5. Nyttja högbäddsjord – Genom att använda högbäddsjord kommer växterna – beroende på vilka de är – att frodas än bättre. Dock skiljer sig detta som sagt på vilka växter du ämnar odla.

Hur man bygger en blomlåda med spaljé

Vill du inte köpa en blomlåda med spaljé går det även att bygga en. Detta gör du genom att inhandla virke för att bygga själva blomlådan, och sedan placera en egenbyggd spaljé som du sedan sänker ner i lådan. Har du förkunskap om detta så är det inga problem. Däremot måste du följa en ritning för bästa resultat. Men har du tummen mitt i handen så rekommenderar vi att köpa en billig modell istället, för annars kommer finns risken att bygget misslyckas varpå du måste spendera mer pengar för att lyckas bygga slutprodukten.

blomlåda med spaljé ritning

Vanliga frågor och svar

Vad kan jag plantera i en blomlåda med spaljé?

De används primärt för att plantera klätterväxter. Men det går även att plantera grönsaker av olika slag samt tomater, potatisar, bönor och örter.

Vilken är det optimala materialet för bästa resultat?

En blomlåda med spaljé ska helst vara tillverkad av trä. Träet är behandlat med olja så de är vattenresistenta och UV-resistenta så de kan användas utomhus trots att det är iskallt under vinterhalvåret. Därtill kan inte insekter eller mögel penetrera ett ordentligt behandlat träslag.

Vilka växter kommer slingra sig vackrast runt spaljén?

Växten som passar bäst i en odlingslåda är Blomman för dagen (Ipomoea tricolor) eftersom det är en slingrande vindeväxt. Dessutom är den otroligt vacker.

Hur länge håller en blomlåda med spaljé?

Det varierar beroende på vilket material du väljer. Men i regel håller en trälåda i 5-10 år och en metallåda i 7-10 år.

Hur hanteras avvattningen?

En kvalitativ blomlåda med spaljé har en bottenplatta som fångar upp vatten. Men många använder även stenar undertill som suger upp vattnet. Orsaken till varför detta finns är så inte vattnet missfärgar marken undertill, eller i värsta fall förstör trädäcket under.

Vilka typer av blomlådor med spaljé finns att välja mellan?

Det finns inte så många typer men däremot finns det olika former på spaljén du kan välja mellan. Vissa är formade som en båge eller ett valv, medan andra är med kompakta och ser ut som obelisker. Utöver dessa finns det även de som du lutar mot en vägg och därmed växer på spaljén och väggen samtidigt. Vilket av dessa du väljer beror helt enkelt på vad du tycker är snyggast, och vad som passar bäst in i din trädgård, uteplats eller terrass.

Slutsats

Att välja den bästa blomlådan med spaljé är inte så värst svårt så länge du utgår från de faktorer vi nämner ovan. Därtill får du inte glömma att läsa både fördelarna och nackdelarna noggrant. Annars kommer du inte kunna väga de bra och dåliga sakerna mot varandra för att på så vis komma fram till om du ska köpa en odlingslåda eller ej.

Glöm inte att lådan måste stå på ett ställe där klätterväxterna kan växa fritt och inte begränsas. Vidare går det utmärkt att bygga din egen blomlåda om du inte vill spendera pengar på att köpa en egen. Följ då instruktionerna längre upp i denna köpguide.

Har du frågor eller funderingar ska du kontakta oss så ska vi guida dig rätt.

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll