Däckstol teak

Läs mer

Newport däckstol

Läs mer

Däckstol Tennessee

Läs mer

Däckstol

En däckstol är den ultimata utemöbeln till trädgården, terrassen, altanen eller uteplatsen. Stolen utmärker sig genom en traditionell design som härstammar från Amerika, varför flera modeller heter exempelvis Tennessee och Jackson – två städer i USA. Vidare är den ergonomiskt anpassad så formen följer människokroppen på ett naturligt sätt. Detta innebär att du utan problem kan sitta i däckstolen i flera timmar i sträck utan att få det minsta ont.

Många konsumenter väljer att köpa flera däckstolar med tillhörande bord och pallar för den optimala avslappningen. Och ju bättre däckstolsdynor du köper, desto bekvämare kommer det bli. Men det finns mycket mer du måste ha kännedom om innan du genomför ditt köp. Därför har vi skrivit en komplett köpguide innehållandes allt du behöver veta för att göra ett så välinformerat köp som möjligt.

Börja således med att förkovra dig nedan för att därefter välja den modell som passar din uteplats bäst.

Hur du väljer däckstol

Innan du inhandlar en däckstol finns det några saker du ska veta. För det första är materialet (rotting, trä, plast & aluminium) otroligt viktigt vilket är fallet med utemöbler i allmänhet. För det andra måste du välja en stol med bord och/eller pall. För det tredje ska du känna till nackdelarna med att köpa en billig däckstol på rea – något vi går igenom längre ner. Förutom nämnda faktorer har vi nedan listat det viktigaste du måste ha i åtanke för att göra ett så bra val som möjligt.

1. Material

Den tveklöst viktigaste faktorn i ditt val av däckstol är materialet med vilket den är tillverkad. Orsaken till detta är för att materialet till hög grad bestämmer möbelns kvalitet. Till exempel är det enorm skillnad i kvalitet mellan trä och plast. Väljer du en modell i plast ska du inte förvänta dig att den kommer hålla lika länge som en modell tillverkad i trä.

Vidare påverkar materialet däckstolens utseende. Därför är det många konsumenter som väljer en modell i trä, och inte vilket trä som helst, utan teak – ett träslag perfekt för utemöbler i allmänhet och däckstolar i synnerhet. Därutöver utstrålar trä en lantlig charm som många vill ha.

De vanligaste materialen är trä, plast, rotting och aluminium. Bland nämnda alternativ är trä, rotting och aluminium att föredra ur ett kvalitetsperspektiv. Men det tåls att nämnas att plast är billigast och därför ett självklart val för många med begränsad budget. Dock ska du vara på det klara med skillnaderna i kvalitet, som vi ovan nämnt.

Däckstolar av teak – är det värt det?

På grund av att däckstolar av teak är det mest populära materialet, tänkte vi härnäst gå igenom var det är som utmärker teak som träslag, samt varför det är så bra för just denna stolstypen.

Först och främst är teak ett träslag som är både hållbart och miljövänligt. Därmed är det alltså slittåligt och robust. Men det är framförallt ett väldigt vackert träslag som passar vilken terrass, altan eller uteplats som helst. Därtill rör sig inte träet lika mycket som andra träslag när det utsätts för kraftiga förändringar i temperatur och luftfuktighet. Utöver detta är teak motståndskraftigt mot allt från terminer till insekter och röta.

Mot bakgrund av alla ovannämnda fördelar med träslaget är det sålunda definitivt värt att köpa en däckstol av teak. Den enda nackdelen är att det kostar, men det får du igen i form av hur länge stolen kommer hålla i jämförelse mot sämre material.

Fördelar med teak:

 • Perfekt som utemöbler på grund av sin beständighet.
 • Oerhört slittåligt och robust.
 • Är i princip opåverkat av förändringar i luftfuktighet och temperatur.
 • Motståndskraftigt.
 • Naturligt skydd mot brand.

Nackdelar med teak:

 • Kostsammare än andra, vanligare träslag.

2. Varianter

När du står i akt att köpa en däckstol kommer du snabbt märka att det finns några varianter som är vanligt förekommande, och dessa är Jackson och Tennessee. De heter så på grund av att denna stolstyp härstammar från Amerika. Men det är inte namnen som är väsentliga att lägga på minnet, utan att bådadera är tillverkade i bästa tänkbara kvalitet. Således behöver du aldrig vara orolig över kvaliteten om du väljer antingen en Jackson- eller Tennessee-stol. För det som utmärker dessa modeller är teakträ (bästa materialet för utemöbler), bekvämlighet, beslag i mässing, justerbart rygg- och armstöd samt utomordentligt vacker design.

Så om du är osäker på vilken modell du ska välja så kan du alltid lita på att Jackson och Tennessee är två varianter som är otvetydigt kvalitativa.

amerikansk däckstol

3. Portabilitet

Portabilitet är en faktor som de flesta konsumenter inte ens tänker på när de ska köpa en däckstol. Orsaken till varför vi likväl vill ta upp det är för att många inte förutspår hur mycket plats utemöbler tar när de inte används, alltså när de är instuvade i ett garage eller förråd. För vid varje vinter när utemöblerna ska plockas in är det viktigt att de går att fälla ihop så gott det går. Därför anser vi att portabiliteten, eller bärbarheten, är en faktor som ej bör underskattas.

Då är det viktigt att veta att det finns flera olika typer av däckstolar som är hopfällbara till en viss grad. Somliga modellers fotpall går att fälla in undertill, medan ryggstödet fälls ner. Detta innebär att stolen upptar betydligt mindre plats i förrådet. Och fastän detta som sagt inte är den viktigaste delen i ditt val är det ändock något du ska ha i beaktande.

4. Komfort

Eftersom en däckstol påminner om solsängen, d.v.s. två utemöbler som ska vara avkopplande och stressreducerande att sitta i, är komforten av oerhörd vikt. Hur bekväm stolen är att sitta i beror delvis på hur bra dyna du köpt. Men det beror också på stolens konstruktion. Somliga modeller är ergonomiskt utformade och följer kroppens form på ett naturligt sätt. Detta får följden att man kan sitta i stolen i flera timmar utan att få det minsta ont.

Dessvärre finns det däckstolar som inte är ergonomiskt utformade, och således inte är sköna att sitta i under längre tidsperioder. För att veta huruvida stolen är skön innan köptillfället måste du därför antingen provsitta den själv, eller läsa recensionerna noggrant. Gör du inte något av dessa saker kommer det vara omöjligt att förutspå komforten.

 • Välj en modell som är ergonomiskt utformad för bästa bekvämlighet.
 • Provsitt gärna stolen i en fysisk butik eller läs recensionerna noggrant för att veta hur pass bekväm den de facto är.

5. Pris

Den största nackdelen med däckstolar är att de är dyra. Vanligtvis kostar de mellan 1500 – 8000 kronor beroende på material och komfort. Men priset beror också på om det är en klassisk modell som t.ex. Tennessee, Jackson eller en amerikansk däckstol. Därmed är det ingen billig utemöbel vi här har att göra med.

Å andra sidan finns det en positiv konsekvens av priset, och det är kvaliteten. Det är nämligen så att dessa stolar är tillverkade med de bästa materialen och en praktisk konstruktion som gör den både slittålig och robust. Dessa sammantagna faktorer gör att stolen kommer hålla länge och följaktligen är det höga priset rättfärdigat.

Givetvis går det att hitta billiga däckstolar, men då ska du vara medveten om nackdelarna med detta. För att illustrera varför en billig modell är dålig ska vi lyfta fram två citat från olika recensioner som är minst sagt talande:

Stolsbenen var olika långa så däckstolen vickar. Jag kommer aldrig köpa en däckstol igen!

Av ovanstående citat att döma kan vi sluta oss till att billiga möbler i allmänhet är en dålig idé. Konstruktionen är nämligen undermålig och de går inte igenom samma säkerhetsundersökningar för att säkerställa kvaliteten. Därför blir resultatet inte sällan som recensenten ovan vittnar om. Ytterligare ett bevis på detta är följande citat:

Stolen knorrar när man sätter sig… Lite irriterande tycker jag.

Få möbler ska knorra när man sätter sig ner. Den enda möbeln som får knorra är gungstolen, för det hör till. Men en däckstol vars syfte är att koppla av i ska absolut inte – under några som helst omständigheter – knorra varje gång man sätter sig ner. Det leder, som recensenten säger, enbart till irritation.

Mot bakgrund av detta hoppas vi att du nu är införstående över för- och nackdelarna med stolens höga respektive låga kostnad.

6. Antal däckstolar

Huruvida du ska köpa en eller flera däckstolar beror om du har för avsikt att köpa ett caféset, loungegrupp eller bara vill komplettera din befintliga möbelgrupp med ytterligare en stol. Nånting som är bra att veta är att många återförsäljare ger grupprabatt när du köper flera stolar i ett köp. Således är det ofta kostnadseffektivt att köpa fler. Men har du inget behov av detta ska du givetvis avstå och endast inhandla en däckstol.

Det viktiga i kråksången är alltså att du på förhand vet hur många stolar du vill köpa, annars riskerar du att köpa en och när du inser att du behöver en till har du gått miste om mängdrabatten. Så ta en funderare på hur många du behöver och hur många du har plats med!

7. Höjdinställningar

De bästa däckstolarna har i regel olika höjdinställningar att välja mellan. Detta betyder att du själv kan reglera hur långt bak ryggstödet ska luta. På så vis kan du luta ryggstödet så långt tillbaka att du utan problem kan slumra en stund i solljuset, eller sitta mer upprätt om du ska läsa en bok.

Vissa stolar har färre höjdinställningar, i vissa fall två lägen, medan andra har fler, t.ex. 4-5 lägen. Eftersom detta skiljer sig från modell till modell är det viktigt att du läser produktbeskrivningen noggrant. Men då detta är en funktionalitet som är förenat med en högre kostnad är det en faktor du helt kan ignorera om du inte vill spendera så mycket pengar.

8. Färg

De vanligaste färgerna på däckstolar är vit, svart och grå – ganska tråkigt, eller hur? Därför tipsar vi de flesta av våra besökare att snygga till uteplatsen genom att välja utomhusmöbler i solida, klara och uttrycksfulla färger. Varför inte välja en grön eller ljusbrun stol som en kontrast mot terrassens övriga inredning? Valet är givetvis ditt, men var inte rädd för ovanligare färger – du kan alltid byta ut möblerna om du inte känner dig tillfreds.

Typer av däckstolar

Det första du måste veta är att det primärt finns två typer av däckstolar. Den ena levereras med ett bord och den andra med en fotpall. Givetvis går det att köpa en modell med både bord och pall, men eftersom de flesta konsumenter särskiljer dessa typer kommer vi nedan gå igenom skillnaderna och för- och nackdelar med varje.

1. Däckstol med bord

Den första typen är en däckstol med bord. Dessa modeller säljs antingen med ett monterbart sidobord som du alltså monterar fast i stolens sida, eller med ett fristående bord som går i samma stil som stolen. Somliga konsumenter väljer att avstå från dessa modeller eftersom ett bord kostar en hel del extra. Inte sällan måste du betala minst 500 kronor extra för ett bord. Därmed är priset en betydande nackdel och även skälet till varför de flesta avstår. Dessutom upptar de mer utrymme vilket är ett problem för många som har en mindre uteplats.

OBS: Glöm inte att bordet ska mätas i utfällt och hopfällt läge så du vet exakt hur mycket utrymme det upptar. Annars riskerar du att möbeln upptar för mycket utrymme.

Fördelarna med en däckstol med bord, förutsatt att du har en tillräckligt stor uteplats varpå möbeln får plats, är att du kan placera drycker, mobilen eller lite härlig plockmat på bordet. På så vis slipper du ställa vinglaset direkt på uteplatsens golv och böja dig åt sidan inför varje klunk. Således är det mer lyxigt, praktiskt och smidigt.

Fördelar:

 • Placera allt från drycker till mat på bordet.
 • Du slipper ställa vinglaset på marken och böja dig varje gång du vill ha en klunk.
 • Betydligt mer lyxigt och praktiskt.

Nackdelar:

 • Avsevärt dyrare att köpa till ett bord till däckstolen (ofta kostar det mer än 500 kr extra).
 • Har du begränsat med utrymme på din uteplats kommer ett bord göra det ännu trångare.

2. Däckstol med pall

Den andra typen du kan välja är en däckstol med pall. Eftersom denna stoltyp används för avkoppling på uteplatsen är det enormt viktigt med komfort. Därför är det många som har det som krav att köpa en med fotpall. Orsaken till detta är kopplat till dess syfte, d.v.s. avkoppling på sommardagarna, varför de flesta vill kunna sträcka ut benen på ett skönt sätt. På så vis är en däckstol med pall ett måste för dig som vill utnyttja dess fulla potential, för när du fäller ryggstödet bakåt för att hitta en bekvämare position så kommer du bli ytterst irriterad om du inte också kan vila dina ben i denna sittställning.

OBS: Fotpallen ska vara avtagbar, annars blir det svårt att förvara stolen under vintern.

Dock är det givetvis så att en fotpall, som med alla stolar och fåtöljer, kostar väldigt mycket pengar. Det finns t.o.m. vissa loungemöbler vars fotpall är dyrare är själva stolen. Så är inte fallet med däckstolar, men du måste vara införstående med att fotpallen inte är ett billigt komplement. Därför är det många som avstår från en tillhörande pall och använder en annan stol som fotpall. Trots att detta varken blir lika bekvämt eller snyggt är det ett utmärkt sätt att spara pengar.

Fördelar:

 • Extremt mycket bekvämare med pall än utan pall.
 • Blir snyggare med en fotpall som går i samma design som däckstolen.
 • Gör att du kan sträcka ut dig ordentligt.

Nackdelar:

 • Förvänta dig att öppna plånboken rejält för en fotpall kostar ofta 1000 kronor extra.

Dynor till däckstol

Nånting du ska känna till är att dynor till däckstolar sällan ingår i köpet. Inte sällan är detta ett tillval du måste välja innan du genomför beställningen, men det är lätt för konsumenter att missa. Det är det första vi vill ha sagt beträffande däckstolsdynor. Det andra vi vill ha sagt är att dynorna bidrar till en betydligt högre komfortnivå. Har du någonsin suttit i en trästol utan dyna så vet du vad vi pratar om.

Dock är det ytterst viktigt att du köper dynor som är tillverkade i ett vattenavvisande tyg, till exempel dralon. Annars kommer du behöva ta in dynorna så fort det regnar ute – något som blir irriterande och tidskrävande på lång sikt. Genom att lämna dynorna ute oavsett väder under sommaren är inga problem förutsatt att du som sagt väljer en dyna med rätt material. Då behöver du bara borsta bort eventuell smuts som ansamlats.

Vidare vill vi informera dig om att att däckstolsdynor är ett utomordentligt sätt att piffa upp uteplatsen lite extra. Till exempel kan du välja en elegant färg som kontrasterar mot uteplatsens övriga färgtema.

Sist men inte minst ska du förvara dynorna i en dynlåda för att förlänga livslängden på dem.

Tänk på följande när du köper dynor till däckstolar:

 • Välj ett vattenavvisande material som exempelvis dralon.
 • Förvara dynorna i en dynlåda när de inte används.
 • Stuva in dynorna i ett förråd under vintern för att undvika skador på tyget.
 • Piffa upp terrassen eller uteplatsen genom att välja en rolig, sprakande färg.

 

dyna till däckstol

Skötselråd för däckstolar

Som med alla utemöbler är det viktigt att sköta om dem ordentligt för att förlänga livslängden. Låter du däckstolar stå ute under vintern kommer materialet – oavsett om den är tillverkad av trä eller aluminium – förfalla fortare än kvickt. Därför ska du stuva in stolarna i ett förråd under vintern. Men du ska också rengöra dem inför varje sommar, och hur du ska göra detta förklarar vi nedan:

 1. Börja med att  blötlägga däckstolarna med en trädgårdsslang.
 2. Skrubba därefter med ett milt rengöringsmedel.
 3. Låt stolarna soltorka.
 4. Upprepa inför varje sommar.

Observera att ovanstående rengöringsråd endast avser modellerna i trä. Har du en däckstol i aluminium så ska du först ta bort eventuell rost och därefter rengöra med rengöringsmedel och vatten.

Slutsats

Bland alla utemöbler vi har fått äran att testa är däckstolen den mest komfortabla. Detta beror framförallt på dess ergonomiska utformning, men också på armstöden och fotpallen som gör att man kan sträcka på benen ordentligt. Dessutom är den otroligt snygg, speciellt modellerna i teak. Tyvärr är nackdelen att de är dyra och upptar mycket plats på altanen. Därför gör du smartast i att mäta utrymmet där du ämnar placera stolarna.

Vidare är det även en stol som lämpar sig utmärkt på båten. Många använder den på båtdäcket under sommaren för att njuta lite extra när solen tittar fram.

Glöm inte att sköta om däckstolen baserat på våra skötselråd ovan. Glöm inte heller att ta hand om de vattenavvisande dynorna när de inte används.

Har du frågor eller funderingar gällande denna stolstyp ska du kontakta oss så ska vi guida dig rätt!

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll