Maku Duo Keramik kaffekanna set

Läs mer

Kaffekanna med lång pip 1

Läs mer

Accent Kaffekanna Grön Stålinsats

Läs mer

Kaffekanna

En kaffekanna är ett utomordentligt praktiskt och vackert kärl att förvara kaffe i. De introducerades i Sverige under 1600-talet i samband med kaffets introduktion på den svenska marknaden. De vanligaste materialen är glas, porslin, koppar och rostfritt stål. Vidare finns det både turkiska, arabiska och italienska kaffekannor som alla skiljer sig åt från varandra.

Dock är utbudet väldigt brett vilket gör det svårt för många konsumenter att välja. Därför har vi skrivit en köpguide som innehåller allt du behöver tänka på för att göra valet enklare. Därför ska du noggrant läsa nedanstående guide och sedan välja den bästa kaffekannan för ditt syfte från topplistan ovan.

kaffekanna

Så väljer du kaffekanna

Innan du köper en kaffekanna finns det några saker du ska ha kännedom om. För det första skiljer varje kanna sig åt i hur bra de är på att bibehålla värmen. För det andra måste du välja en lång och kurvad pip för bäst kontroll över upphällningen. För det tredje är finns det modeller försedda med filterhållare som är både en kanna och kokare i ett. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du ska tänka på för att göra ett så bra val som möjligt.

 • Bibehållande av värme
 • Material
 • Med induktion
 • Pip för att undvika spill
 • Varumärke
 • Kaffekanna med filterhållare
 • Handtag
 • Möjlighet att värma i mikrovågsugn
 • Design
 • Kapacitet & storlek

Bibehållande av värme

När du ska köpa en kaffekanna är bibehållandet av värme den viktigaste faktorn, d.v.s. hur länge kaffet håller sig varmt. Detta beror dels på materialet, dels på hur kannan är formad. Därtill beror det på hur tätt åtslutet locket är. Somliga återförsäljare skriver på ett explicit sätt i produktbeskrivningen att värmen håller sig i X antal timmar. De bästa modellerna bibehåller kaffets värme i 6 timmar, så det är ett bra tak att utgå ifrån.

Material

Den näst viktigaste faktorn i ditt val av kaffekanna är materialet. Det är nämligen materialet som definierar kvaliteten och delvis utseendet på kannan. Dessutom är det vissa material som bibehåller värme bättre än andra. Därför är det enormt viktigt att du begrundar vilket material du ska välja. Det snyggaste materialet är glas som används av Eva Solo, medan det mest slittåliga är rostfritt stål – som ofta används över öppen eld. Men koppar och porslin är två väldigt populära material också, däremot bibehåller dem inte värmen lika länge.

kaffekanna glas

Med induktion

Har du en induktionshäll så ska du välja en kaffekanna med induktion. Med dessa modeller kan du värma upp nedkylt kaffe på hällen. Dock tenderar dessa modeller att vara dyrare då de angränsar till att vara en kittel istället för en kanna. Men har du en induktionshäll är detta det optimala valet.

Pip för att undvika spill

En annan sak som är viktig för kaffekannor är att de har en bra pip. Somliga modeller är försedda med en långsmal kurvad pip, medan andra är har en kort och rak pip. Orsaken till varför detta är viktigt är för att kaffet inte ska spilla när du hällt klart. Du har säkerligen hällt upp kaffe från en kanna och precis när du ska avsluta upphällandet så hamnar några droppar på bordet. Detta gör att du varje gång måste vara väldigt försiktig och följsam medan du häller upp och när du slutar.

Men genom att köpa en kaffekanna med lång och kurvad pip så har du betydligt större kontroll över kaffeflödet. Vidare får du en mer jämn upphällning Dessutom är dessa modeller snyggare än de med korta pip. Således ska du försöka hitta en kanna med så lång och kurvad pip som möjligt.

Varumärke

Vill du att din kaffekanna ska hålla så länge som möjligt måste du välja en modell av gedigen kvalitet. Detta är en självklarhet. Men du måste även se till att varumärket du väljer är korrekt. Det är nämligen så att det finns ett fåtal  varumärken som tillverkat kannor i flera decennier och därmed stått pall för tidens tand. Således kan du lita på att de alltid levererar kannor av bra kvalitet. De varumärken du ska välja mellan är följande:

 • Kockum
 • Georg Jensen
 • Rörstrand
 • Smeg
 • Sigvard Bernadotte

Kaffekanna med filterhållare

Eftersom en kaffekanna numera kan användas för att brygga kaffe i också, finns det numera flera kaffekannor med filterhållare. Dessa modeller har plats för ett återanvändbart stålfilter så du kan brygga färskt kaffe på det mest miljövänliga sätt som finns tillgängligt. Trots att det är en långsam bryggning är det många som tycker om detta långsamma porlandet av kaffe på morgonen.

Fördelen med en kaffekanna med filterhållare är vattnet långsamt fördelar över det malda kaffet. Detta innebär att kaffet får en rik, robust och fyllig smak. Därtill doftar det än starkare än vanligt bryggkaffe. Därefter kan du avlägsna filterhållaren för att använda den för att hälla upp.

Handtag

En ofta förbisedd faktor i valet av kaffekanna är handtaget. De flesta köper en kanna utifrån storlek och utseende och skänker inte en tanke å handtagets vägnar. Men saken är den att handtaget är en otroligt viktig faktor. Låt oss säga att du kokat kaffe som du sedan häller upp i kannan för att medtaga till arbetsbordet för att utföra dagens arbete. Då kommer du fylla på kaffekoppen flera gånger under dagens gång – har du då ett dåligt handtag så du måste anstränga dig på fel sätt kommer du över tid att få ont i armen.

Genom att köpa en kaffekanna med ergonomiskt handtag så är det speciellt utformat för att det ska vara så skönt som möjligt att hälla upp kaffet. Vidare ska handtaget vara omslutet av ett silikonlager så det inte slinker dig ur handen, samt i bästa fall vara räfflat så greppet blir än bättre.

Möjlighet att värma i mikrovågsugn

Har kaffet i kaffekannan blivit kallt så är det ett stort plus om du kan värma upp den i mikrovågsugnen. Detta är dock något du inte kan göra med de flesta modeller eftersom det beror på vilket material de är tillverkade av. Är det en kanna i porslin så kommer du t.ex. inte kunna värma den i mikrovågsugnen. Så se till att läsa produktbeskrivningen noggrant för att säkerställa att det står att det går att värma i mikron.

kaffekanna porslin

Design

Designen på kaffekannan är otroligt viktig. Många använder till och med sin kanna som ett dekorativt föremål som står på köksbordet eller marmorbordet när det inte används. Därför är det många som är på jakt efter en gammal kaffekanna i retrostil, inte sällan i silver eller nysilver. Vidare är det många konsumenter som tycker det är snyggare med en kanna utan handtag. Men de flesta vill ha en kanna som för tankarna till den gamla kitteln, d.v.s. med kurvad och lång pipa.

Kapacitet & storlek

Hur mycket kaffe som en kaffekanna rymmer definieras av dess storlek och kapacitet. Vissa varianter kan inhysa 50 cl kaffe, medan andra har kapacitet för över 2 liter. Hur mycket du väljer här beror på hur många människor du ska servera. Har du för avsikt att använda kannan på frukostbordet i en större barnfamilj så är 2 liter givetvis att föredra. Annars kommer du få fylla på kannan stup i kvarten.

Däremot så är det tyvärr så att en större kaffekanna innebär att kaffet kyls ner fortare än om du haft en stor kanna istället. Således ska du väga kapaciteten med hur snabbt det kyls ned.

Skillnad mellan kaffekanna och kaffepanna för kokkaffe

Nånting du måste känna till är att du inte kan använda en kaffekanna över öppen eld, utan då är det en kaffepanna du är ute efter. Skillnaden mellan en kanna och panna är att kaffepannan används för att koka kokkaffe över en stekhäll, campingköket eller öppen eld. Dessa modeller är alltid tillverkade i rostfritt stål och är försedda med en sil som minimerar kaffepulvret i kaffekoppen. Därtill brukar de hängas i en kedja ovanför elden. En kaffekanna å andra sidan används enbart som en behållare för kaffe efter det är färdigkokt, med syftet att ta med kannan till fikabordet eller arbetsbordet, för att lätt och smidigt fylla på med påtår.

Typer av kaffekannor

Något du ska veta är att det finns flera typer av kaffekannor från olika länder. I västerlandet har vi stora behållare som framförallt ska vara praktiska. Detta skiljer sig från de europeiska och orientaliska kannorna där utseendet är det viktigaste. För att du ska veta vad som skiljer dem åt har vi nedan beskrivit vad som utmärker varje variant.

Turkisk kaffekanna

En turkisk kaffekanna utmärks av sin avsmalnade hals och används för att brygga traditionellt turkiskt kaffe. Den kallas även för Cezve eller Ibrik och är tillverkad av kopparöverdragen metall. Vidare har de ofta ett ebenholtshandtag med vackra dekorationer. De är väldigt små eftersom turkarna brygger lite men väldigt starkt kaffe, vilket gör att man inte behöver en så stor kanna.

OBS: Använd aldrig en turkisk kaffekanna på induktionshäll, för då kommer den gå sönder.

Så brygger du turkiskt kaffe:

 1. Ta 2 strukna kaffemått och häll i det i den turkiska kaffekannan.
 2. Fyll därefter på med 2 dl kallt, friskt vatten
 3. Placera kannan på spisen och koka upp tills det börjar skumma sig
 4. Avlägsna sedan kannan och upprepa steg 3 tills du uppnått den styrka du föredrar
 5. När kaffet är färdigkokt så kn du tillsätta lite kanel eller kardemumma för extra smak
 6. Servera därefter i en kaffekopp eller tekopp – båda funkar utmärkt

Italiensk kaffekanna

Den italienska kaffekannan är den tveklöst snyggaste kannan. Dessa tillverkas ofta av Bialetti som är ett väldigt känt varumärke som tillverkar mokabryggare. Fördelen är dess vackra yttre och nackdelen är den dyra kostnad. De kostar inte sällan över 1000 kronor medan en turkisk eller arabisk kanna kostar runt 300 kronor.

Arabisk kaffekanna

Nu när vi gått igenom vad en turkisk och italiensk kaffekanna, är det nu dags för den arabiska. Den arabiska kannan har väldigt mycket gemensamt med den turkiska. Både i dess utseende och form. Däremot använder de ett annat kaffe i bryggningen och brukar även koka det längre vilket leder till ett starkare kaffe. I övrigt är den nästintill identisk.

Kaffekanna till Moccamaster

Eftersom väldigt många konsumenter vill ha en kaffekanna till sin Moccamaster, kommer vi nu skriva ett par stycken om detta. Moccamaster är som bekant den mest köpta kaffekokaren i Sverige. Därför är det inte oväntat att svenskarna använder den så pass ofta att de med jämna mellanrum måste köpa en ny kaffekanna till Moccamastern. Orsaken till varför detta behovet finns är för att detta är en glaskanna som lätt går sönder eller spricker.

Vidare ska du aldrig köpa en annan kaffekanna till Moccamaster, för den kannan som finns är nämligen optimerad för kaffekokaren i fråga. Till exempel är den försedd med ett blandningslock som gör att kaffearomerna blandas under bryggningen. Detta innebär att smaken förhöjs markant, och köper du då en kanna från ett annat märke kommer kaffet smaka annorlunda.

Klicka här för att se alla kaffekannor till Moccamaster

kaffekanna moccamaster

Så rengör du en kaffekanna med bikarbonat

Genom att rengöra din kaffekanna med jämna mellanrum så förlänger du livslängden på kannan. Dessutom kommer kaffet smaka bättre efter att du tvättat bort avlagringar från insidan av kannan. Dessutom känns det fräschare att dricka från en ren kanna varje morgon. Däremot finns det olika rengöringsmetoder, och eftersom vi anser att bikarbonat är den mest effektiva, kommer vi nedan gå igenom hur du rengör en kaffekanna med hjälp av bikarbonat.

 1. Börja med att hälla upp några matskedar bikarbonat i kannan.
 2. Häll därefter i hett vatten – nästan skållande varmt.
 3. Låt detta bubbla i 15-20 minuter
 4. Skölj nu 4-5 gånger så allting försvinner.
 5. Klart!

Slutsats

Sammanfattningsvis är en kaffekanna ett utomordentligt praktiskt och vackert sätt att att hälla upp kaffet ur. Därtill är det en fin dekoration på vilket bord som helst. Tänk på att välja en modell som bibehåller värmen på ett bra sett, samt har en lång och kurvad pip för enklast upphällning. Vidare ska handtaget vara ergonomiskt och räfflat för bästa grepp.

Det finns kaffekannor från Italien, Turkiet och Arabien. Varje modell från respektive land skiljer sig markant, så läs på ovan för att veta skillnaderna, fördelarna samt nackdelarna. Glöm inte heller att det finns tekannor som kan användas som kaffekannor, och vice versa.

Har du frågor eller funderingar ska du kontakta oss så svarar vi inom 24 timmar!

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll