Reclinerfåtölj mörkgrå

Läs mer

Marbäck Lyx

Läs mer

Enjoy Hollywood

Läs mer

Reclinerfåtölj

Vill du känna hur det är att sitta i världens skönaste fåtölj så ska du testa en reclinerfåtölj. Tack vare inbyggt fot- och ryggstöd, som du dessutom kan reglera, har du full kontroll över hur bekväm du vill att fåtöljen ska vara. Därtill kan du välja en elektrisk reclinerfåtölj med motor som du styr via en fjärrkontroll. Vidare finns det modeller som går att gunga och snurra. Således är detta en mångfacetterad möbel som kan regleras på alla möjliga sätt för att uppnå maximal komfort. På grund av detta är den perfekt lämpad för folk som har ryggproblem.

Dock är utbudet brett i och med att det finns så många återförsäljare. Därför har vi kurerat en lista över de bästa reclinerfåtöljerna på marknaden. Dessutom har vi skrivit en köpguide som beskriver allt du behöver tänka på innan du gör ditt köp. Börja sålunda med att förkovra dig i informationen nedan, för att därefter välja den fåtölj som passar dig bäst.

reclinerfåtölj elektrisk

Så väljer du reclinerfåtölj

Innan du beställer en reclinerfåtölj finns det några saker du ska veta. För det första måste du tänka på vilken klädsel av skinn, tyg eller konstläder du vill ha. För det andra ska du fundera om du vill ha en elektrisk fåtölj med elektrisk motor eller en klassisk variant. För det tredje är storleken på fåtöljen en viktig faktor du måste ha i beaktande. Utöver nämnda faktorer har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du måste tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

 • Klädsel
 • Elektrisk motor
 • Gung och snurr
 • Storlek
 • Rumsstorlek
 • Uppresningshjälp
 • Pris

Klädsel

En av de viktigaste faktorerna när du väljer en reclinerfåtölj är vilken klädsel den ska ha. Orsaken är att klädseln i hög grad kommer definiera både hur skön och hur länge fåtöljen kommer hålla. Till exempel kan du välja mellan fårskinn, läder, sammet, skinn, tyg, konstläder eller plysch. Trots att skinn är överlägset mest populärt kostar det också en hel del. Därför är det värt att ta en längre funderare över vilken klädsel du vill ha, och hur mycket du är beredd att betala. Dessutom måste du dubbelkolla med återförsäljaren om huruvida du kan välja vilken klädsel du vill, eller om du är låst till det de erbjuder.

Vidare måste du tänka på hur klädseln kommer passa in i din övriga inredningsstil. Har du t.ex. en bäddfåtölj i sammet så kanske du bör överväga ett annat material för reclinerfåtöljen så du varierar och kontrasterar mot den generella estetiken i din bostad. Ett bra tips är att beställa hem flera tygprov så du kan känna efter ett tag innan du genomför din beställning.

 • Fårskinn är ett mjukt och varmt material som är extremt bekvämt att sitta i. Det är också mycket slitstarkt och kan motstå fläckar och smuts bättre än andra material. Nackdelen med fårskinn är att det kan vara känsligt för solljus och värme, och kan blekas över tiden om det placeras i direkt solljus. Därför ska du se till att inte placera fåtöljen där den exponeras för solljus alltför länge.
 • Vanligt skinn är även det mycket slitstarkt och bekvämt för huden, men är dessvärre känsligt för fläckar och smuts om det inte förbehandlas korrekt. Det kräver också regelbunden vård för att hålla det mjukt och smidigt. Därmed ska du undvika skinn om du vill slippa att smöra in det i tid och otid.
 • Läder är ett ytterst högkvalitativt material som är mycket slitstarkt. Det är också mycket lätt att rengöra och hålla rent. Nackdelen med läder är att det inte sällan är dyrare än andra material, och även detta är känsligt för solljus och värme. Så har du en begränsad budget är tyg ett bättre val än läder.
 • Tyg är ett mångsidigt material som finns i många olika färger och mönster. Det är också bekvämt att sitta i och är betydligt lättare att rengöra än både fårskinn och vanligt skinn. Nackdelen med tyg är att det trots allt inte är lika skönt mot huden, det smeker helt enkelt inte huden på samma härliga sätt som de ovan nämnda materialen.

Med elektrisk motor

En reclinerfåtölj med elektrisk motor innebär helt enkelt att fåtöljen är elektrisk. Dessa modeller kallas ofta för el-recliner. En elektrisk reclinerfåtölj har oftast flera motorer som kontrollerar olika delar av stolen, vilket ger mer flexibilitet när det gäller justering. Till exempel kan ryggstödet och fotstödet justeras separat, vilket gör det möjligt för användaren att hitta den mest bekväma vinkeln för att läsa, titta på TV eller ta en tupplur – allt med en simpel knapptryckning.

På så vis kan du luta dig tillbaka och försöka hitta den mest optimala positionen för just dig. Däremot måste du se till att motorn inte låter så mycket, annars kommer det snabbt bli en källa till irritation. Därför ska du läsa recensionerna noggrant för att bekräfta att motorn är nästintill ljudlös.

Detta är en perfekt funktion för personer med nedsatt rörlighet eller styrka i kroppen.

reclinerfåtölj med motor

Reclinerfåtölj med snurrfunktion

En enormt viktig faktor i ditt val av reclinerfåtölj är om du ska kunna eller snurra fåtöljen. Genom att välja en variant med snurrfunktion kan du enkelt rotera i 360 grader. Detta innebär att du slipper flytta fåtöljen om du sitter i en fel vinkel. Men det betyder också att du måste vara beredd på att betala lite extra. Därför lämpar sig eventuellt en dedikerad snurrfåtölj bättre för dig, i.o.m. att den är avsevärt billigare.

Den mest påtagliga fördelen med snurrfunktionen är som sagt att den ger en ökad rörelsefrihet och gör det möjligt för dig att se olika delar av rummet utan att behöva resa sig upp och manuellt flytta fåtöljen. Detta kan vara särskilt användbart i rum där det finns flera sittplatser eller där det finns flera olika aktiviteter som pågår samtidigt.

En annan fördel med en reclinerfåtölj med snurrfunktion är att den är avsevärt mer bekväm för personer med ryggproblem eller andra hälsoproblem som kan ha det svårt att vända sig i en vanlig stol.

Storleken

En ofta förbisedd faktor är hur stor fåtöljen ska vara. De flesta tänker mest på utseendet och funktionerna. Men faktum är att du noggrant ska tänka på hur stor framförallt sittytan ska vara. Anledningen till varför vi understryker detta är för att många råkar köpa antingen en för liten eller för stor reclinerfåtölj. Därför måste du välja en modell utifrån hur stor och tung just du är. För om du köper en liten fåtölj och en voluminös person slår sig ner, riskerar fåtöljen faktiskt att gå sönder. På grund av detta ska du både välja en tillräckligt stor fåtölj, men även en med lite extra utrymme så du kan bre ut dig ordentligt i stolen. Sålunda är storlekens betydelse dubbelbottnad: komfort och stabilitet.

Reclinerfåtölj med gung

reclinerfåtölj med gung

Fortsättningsvis finns det även modeller med en gung-funktion. På så vis kan du få ytterligare ett element av bekvämlighet. Däremot måste du säkerställa att gung-funktionen går att låsa så att den inte alltid svajar, så att säga.

En reclinerfåtölj med gung är en variant som därmed innebär att fåtöljen är försedd med en mekanism som låter användaren luta sig tillbaka och gunga fram och tillbaka. Denna typ av stol är en populär möbel för avkoppling och är särskilt användbar för personer som söker en bekväm sittplats för att läsa, titta på TV eller bara koppla av.

Fördelar med gung:

 • Ger en avslappnande och lugnande rörelse som kan minska stress och ångest.
 • Ökad komfort och stöd för ryggen och nacken när man sitter i stolen eftersom viktbalansen skiftar.
 • Användbar för personer med sömnproblem eller som behöver lindra ryggsmärta.
 • Kan vara en bra möbel för att amma eller mata ett barn.

Rumsstorlek

Det är inte bara storleken på själva reclinerfåtöljen som är viktig, utan du måste även mäta rummet i vilken fåtöljen kommer placeras. Därför rekommenderar vi att på förhand mäta upp ett uttänkt utrymme varpå fåtöljen ska befinna sig, och sedan addera en halvmeter runtomkring så du säkerställer att det fortfarande går att gå runt fåtöljen. Vidare är det viktigt att tänka på att det finns ordentligt med utrymme både bakom och framför fåtöljen – annars kommer du inte kunna fälla ut ryggstödet eller fotstödet fullt ut. Således ska du läsa specifikationerna och måtten noggrant för att sedan mäta storleken i själva rummet.

Med uppresningshjälp

Ytterligare något du måste veta är att du kan välja en reclinerfåtölj med uppresningshjälp. Detta innebär att varje gång du ska sätta dig upp så får du hjälp av fåtöljen. Orsaken till varför detta alternativ finns är för att många äldre människor har svårt att ta sig ur en fåtölj helt själv; ryggen och musklerna är helt enkelt för svaga. Därför har flera företag, bland annat Seat-Up, börjar tillverka en teknik som dels gör det lättare att resa sig från fåtöljen, dels dämpar rörelsen när du sätter dig ner. På så vis slipper du vara orolig för att inte kunna ta dig ur fåtöljen, eller i värsta fall skada kroppen ytterligare.

Således är en reclinerfåtölj med uppresningshjälp det perfekta alternativet till de äldre.

Priset

Priset på en reclinerfåtölj bestäms i hög grad av dess kvalitet, klädsel, konstruktion och funktionalitet. Ju dyrare fåtölj du köper desto bättre komfort får du. Dessutom kommer den hålla i flera decennier förutsatt att varje komponent är tillverkad av riktigt bra kvalitet. Trots att vi förstår att många vill ha en billig variant, är det betydligt smartare att investera i en kvalitativ modell som kommer hålla i väldigt många år. Dock måste du se till att du får en förmånlig garanti inkluderad i priset, annars riskerar du att t.ex. den elektriska motorn i fåtöljen går sönder, varpå du saknar möjlighet till ekonomisk ersättning.

reclinerfåtölj bäst i test

Fördelar med reclinerfåtölj

Det finns fler fördelar än nackdelar med än reclinerfåtölj. Först och främst avlastar de kroppen vilket är utmärkt för dig som har ryggproblem eller led- och muskelsmärtor. Därjämte är de förträffliga att använda som läsfåtölj. Förutom detta har vi nedan listat samtliga fördelar med vad som vanligtvis kallas världens skönaste fåtölj.

 • Hjälper mot ryggproblem
  Den mest påtagliga fördelen med en reclinerfåtölj är den underlättar för dig med ryggproblem. Orsaken är att du kan reglera allt från armstöd och fotstöd till ryggstöd och fotpall. På så vis kan du skräddarsy hur fåtöljen ska vara utformad utifrån din egna kropp. Dessutom har de bästa modellerna svank- och nackstöd vilket är oumbärligt för folk som behöver en ergonomisk stol.
 • Perfekt som TV-fåtölj
  Det är inte konstigt att de flesta använder sin reclinerfåtölj framför tv:n för att koppla av efter dagens arbete. På grund av deras enorma komfort med gung kan du vagga dig själv till sömns – något som inte sällan händer med de som testar denna typ av fåtölj. Därmed är den utmärkt som TV-fåtölj – förutsatt att du inte somnar såklart.
 • Använd som läsfåtölj
  Som en konsekvens av de breda armstöden i kombination med en skön fotpall, lämpar sig en reclinerfåtölj utmärkt som läsfåtölj. Släng ett ben över ena armstödet och det andra benet på fotpallen, och luta dig tillbaks så kommer du förstå vad vi menar.
 • Lätta att hålla rena
  De flesta fåtöljer som t.ex. rottingfåtöljen eller snurrfåtöljen kan vara väldigt svåra att hålla rena och fräscha. I synnerhet om klädseln är av tyg och inte av skinn. Men faktum är att en reclinerfåtölj är jättelätt att hålla fräsch tack vare dess ypperliga kvalitet i alla avseenden. Oavsett vilken klädsel du väljer kommer det vara en fröjd att rengöra, förutom om du väljer ett på tok för billigt tyg där fläckar får svårt att bli borttvättade.
 • Bästa fåtöljen för äldre
  Är du till åren kommen eller har släktingar som börjar bli gamla, är reclinerfåtöljen det bästa alternativet. Anledningen är helt enkelt bekvämligheten som gör att äldre älskar denna typ av fåtölj. Fotstödet är inte en nackdel heller. Således är detta den ultimata fåtöljen för äldre oavsett om den ska användas som TV-fåtölj eller avslappningsfåtölj.

Nackdelar med reclinerfåtölj

När du nu har kännedom om fördelarna är det dags att även informera dig om alla nackdelar med reclinerfåtöljer. Annars vet du inte vad du kan förvänta dig, eller vad du kan börja störa dig på efter några veckors användning. Därför har vi nedan listat de mest kännbara nackdelarna.

 • Upptar mycket plats
  Den mest påtagliga nackdelen med en reclinerfåtölj är att de upptar så mycket utrymme. Eftersom storleken är en anledning till varför den är så skön, speciellt för äldre, så är det även en nackdel på grund av hur mycket plats du behöver ha i din bostad för att den ska få plats. Sålunda är utrymmet det du behöver offra för bekvämligheten. Men är du beredd på det? Bor du trångt blir det väldigt svårt att få plats med denna typ av fåtölj.
 • Väldigt tunga
  Den andra nackdelen med reclinerfåtöljer är att de väger väldigt mycket. Detta gör att det blir svårt att flytta fåtöljen när det är dags att möblera om delar av bostaden – i synnerhet för människor som är till åren komna och inte kan bära tunga saker längre.
 • Beroende av ett eluttag
  Eftersom denna typ av fåtölj är utrustad med elektroniska mekanismer för att höja och sänka fotpallen, samt reglera ryggstödet, är den beroende av ett eluttag. Detta begränsar dig till var du måste placera den då den alltid måste stå i nära anslutning till ett närliggande eluttag. Annars kommer fåtöljen inte fungera som den ska. Därtill är det inte så värst snyggt med kablar i vardagsrummet trots att de är gömda i en kabelgömma.

Anser du att ovanstående nackdelar inte påverkar dig nämnvärt så är det ju inga problem. Men bor du trångt, är gammal och tycker det är fult med sladdar från fåtöljer så ska du fundera på en annan typ av fåtölj, förslagsvis en bäddfåtölj.

Hur skiljer sig reclinerfåtöljerna åt från IKEA, JYSK, MIO och Hjort Knudsen?

När det gäller att köpa en reclinerfåtölj finns det många olika varumärken och butiker att välja mellan. Flera av de största möbelbutikerna i Sverige säljer dessa fåtöljer, inklusive IKEA, JYSK, MIO och Hjort Knudsen. Nedan diskuterar vi olika perspektiv som kan påverka vilka av dessa butiker och varumärken som är bäst när det gäller att köpa denna typ av fåtölj.

Pris

När det gäller priset är det stora skillnader mellan butikerna. IKEA är känt för sina prisvärda möbler och deras reclinerfåtöljer är inget undantag. De har flera modeller som är relativt billiga och ändå bekväma och slitstarka. JYSK har också ett brett utbud av prisvärda modeller, medan MIO och Hjort Knudsen har en tendens att vara dyrare. Men det finns också högkvalitativa modeller som kostar mer från IKEA och JYSK, så det är viktigt att tänka på vad man får för pengarna.

Kvalitet

När det gäller kvalitet är det också skillnader mellan de olika butikerna och varumärkena. IKEA och JYSK är båda kända för att ha reclinerfåtöljer av hög kvalitet, men deras kvalitet kan inte tillnärmelsevis jämföras med den hos MIO och Hjort Knudsen. Dessa butiker fokuserar nämligen på högkvalitativa möbler med lång livslängd och robusta material som håller länge, t.ex. fårskinn, skinn och läder. Detta gör dem till ett bra val för personer som letar efter en fåtölj som kommer att hålla länge, inte sällan i flera decennier. Men givetvis får du vara beredd på att det kostar också.

Komfort

IKEA och JYSK har båda ett brett utbud av modeller med olika typer av stoppning och stöd, så det finns något för alla – dock har de sällan reclinerfåtöljer med elektrisk motor, snurrfunktion, gung och uppresningshjälp. MIO och Hjort Knudsen har dock mängder av fåtöljer med nämnda funktioner som bidrar ofantligt till komforten.

Design

När det gäller design är det som vanligt en fråga om personliga preferenser och inredningsstil. IKEA har en modern och minimalistisk design som passar många hem, medan MIO och Hjort Knudsen har en mer traditionell och lyxig stil. JYSK har ofta en mix av bådadera, vilket gör att de har något för alla smaker.

Summa summarum: Alla butiker och varumärken har sina fördelar och nackdelar, och valet beror på dina personliga preferenser, budget och behov. IKEA och JYSK erbjuder ofta prisvärda och bekväma modeller, medan MIO och Hjort Knudsen har högkvalitativa och mer robusta alternativ som håller länge.

Funktioner till din reclinerfåtölj

Har du bestämt dig för att köpa en reclinerfåtölj så får du inte glömma att du har möjlighet att välja till flera olika funktioner. Till exempel finns det inte sällan möjlighet att köpa till en vridbar bas, så att du kan vrida stolen i alla möjliga riktningar. Därtill är USB-laddare ett populärt tillval. Nedan har vi listat samtliga funktioner och tillval du kan välja för att göra upplevelsen ännu bekvämare.

 • Vridbar bas
  En vridbar bas är väldigt bra om du vill kunna snurra på fåtöljen i olika riktningar. Låt oss säga att du har placerat fåtöljen i riktning mot TV:n, men har en soffgrupp vid sidan av – då vill du kunna vrida stolen till höger för att lättare kommunicera med resten av familjen som sitter i soffan. Detta ska man i bästa fall kunna göra utan att behöva gå ur stolen och vrida den med egen kraft. En vridbar bas kostar vanligtvis mellan 300 – 500 kronor extra. Således är det inte ett dyrt tillbehör.
 • Massage
  Massage är ytterligare en fantastisk funktion som många reclinerfåtöljer har. Det som skiljer massagefunktionen åt fåtöljerna emellan är dels hur många massageprogram det finns, dels i hur många delar av stolen som har massagemekanismer inbyggda. Ju fler program du vill välja mellan desto dyrare kommer det bli. Däremot är det många som vittnar om hur skönt det är att sätta sig i en fåtölj och bli masserad på ryggen efter en tuff dag på jobbet.
 • Ligga raklång
  De flesta reclinerfåtöljer kan endast fällas bakåt i 50-60 grader, d.v.s. inte i rät vinkel vilket innebär en 90 graders lutning. Således blir det svårt att ligga raklång. Men eftersom detta är ett behov som många har då de vill kunna sova i sin fåtölj också, är det viktigt att kolla upp denna möjlighet innan du lägger din beställning. Läs produktbeskrivningen för att se exakt hur många graders vinkel du kan luta ryggstödet.
 • Inbyggd USB-laddare
  Vet du med dig att du kommer sitta i reclinerfåtöljen med din mobiltelefon eller padda, så är det smart att välja en modell med integrerad USB-laddare. På så vis kan du använda mobilen i fåtöljen utan att behöva lämna den medan mobilen laddas. Är du en lättjefull natur är detta en självklarhet. Emellertid är det inte så värst snyggt att ha massor av uttag på en fåtölj, men du måste helt enkelt göra en kompromiss mellan ett estetiskt och ett praktiskt perspektiv.
 • Kopphållare
  Sist men inte minst finns det modeller med kopphållare. Dessa fåtöljer påminner mycket om de som finns på biosalonger, och är därför väldigt populära bland barn men också vuxna. Istället för att hålla drycken i handen hela tiden, eller behöva sträcka sig mot bordet för att greppa tag i den, kan du alltså placera den i en kopphållare som är integrerad i det ena armstödet.

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll