Barstol sammet

Läs mer

Barstol klassiker

Läs mer

Hög barstol konjak

Läs mer

Barstol

Är du på jakt efter en barstol har du kommit till rätt plats. Detta är en möbel som länge använts i barer och pubar, men som på senare tid blivit alltmer populär i gemene mans hem. Vanligtvis används då barstolar kring ett ståbord som är högt nog, nämligen ett barbord, och kompletteras i vissa fall av barpallar. Därför är det många som köper ett komplett barset där de får stolar, bord och pall i ett paket. Trots att skinn, läder och mässing är de populäraste materialen, finns de även i plåt, stål och metall. Således finns det många olika utseenden och former. Därtill finns det modeller med armstöd och ryggstöd.

Vidare används barstolar ofta i kök för att på så vis få en sitthöjd som gör det lättare att skåda ut genom fönstret. Därtill är de perfekta att arbeta i på grund av den hållning som de bidrar till, dock måste du ha ett ryggstöd om det ska vara så ergonomiskt som möjligt. Dock är utbudet extremt brett vilket försvårar valet för många konsumenter. Därför har vi listat de bästa barstolarna på marknaden. Dessutom har vi skrivit en köpguide innehållandes allt du behöver tänka på innan du gör ditt val.

barstol skinn

Så väljer du rätt barstol

Innan du väljer en barstol finns det några saker du ska veta. För det första är sitthöjden extremt viktig, speciellt om du köper stolar och barbord separat. För det andra måste du välja ett snyggt och slittåligt material som går hand i hand med din inredningsstil. För det tredje ska du tänka över om du vill ha ryggstöd och armstöd. Utöver dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

Material

En faktor som i hög grad bestämmer vilken design och kvalitet en barstol ska ha, är materialet. Det finns mängder av olika material att välja mellan, men de bästa och mest robusta är skinn, läder, mässing, stål och plåt. Genom att välja stål, plåt eller mässing får du en stol i industristil som är väldigt käck. Och väljer du istället en stol i trä med överdrag av sammet så får du en mer hemtrevlig känsla med en design som passar ihop med det mesta. Däremot måste du vara medveten om att ju bättre material du väljer, desto mer får du vara beredd att betala. Men med det sagt är det likväl viktigt att välja en kvalitativ stol som kommer hålla länge, och då är slitstarka material såsom metall, mässing och skinn att föredra.

 • Skinn
 • Läder
 • Mässing
 • Plåt
 • Stål
 • Metall
 • Sammet
 • Tyg
 • Ek
 • Trä
 • Valnöt

Höjd

Den viktigaste faktorn i ditt val av barstol är sitthöjden. Orsaken är att det måste vara ett perfekt höjdförhållande mellan barbordet och stolen för att det ska vara bekvämt. Om bordet är för högt kommer du behöva sträcka ryggen för mycket, och om stolen är för låg behöver du böja ryggen mer än nödvändigt. Sålunda måste du noggrant mäta höjd på både bord och stol för att se om ration är korrekt. De vanligaste sitthöjderna är 63 cm och 65 cm, och då ska höjden på bordet vara cirka 90 – 95 cm högt. Följaktligen ska en barstol med en sitthöjd på 65 – 70 cm ha ett barbord vars höjd är mellan 100 – 110 cm. Därmed ska stolens höjd vara 30 cm lägre än bordshöjden.

Däremot skiljer sig detta från stol till stol, så du måste antingen dubbelkolla med återförsäljaren om huruvida stolarna och bordet passar ihop, eller mäta själv; väljer du det senare alternativet ska du utgå från följande standardmått:

Typ av bordBarbordets höjdBarstolens höjd
Matbord70 cm40 – 45 cm
Köksbar/hemmabar90 cm65 – 70 cm
Pub/Bar100 – 110 cm75 – 80 cm

Höj och sänkbar

Om du vill ta bort höjden från ekvationen så ska du välja en barstol som är höj- och sänkbar. Genom ett reglage på stolbenen kan du enkelt anpassa höjden till önskad sitthöjd. Därmed behöver du inte oroa dig över höjden på barbordet i.o.m. att du själv har full kontroll över stolhöjden. Däremot är dessa modeller betydligt dyrare, så fundera på om detta är en funktionalitet som du verkligen behöver, annars kan du lätt spara in lite pengar genom att välja bort de höj- och sänkbara varianterna.

bäst barstol

Ryggstöd

Ämnar du ha barstolarna i köket tillsammans med ett snyggt bord så är ryggstöd att föredra. Annars kommer du inte kunna sitta i stolen länge förrän du kommer uppleva smärtor i ryggpartiet. Men har du istället ryggstöd kan ländryggen vila sig vilket gör att hållningen blir naturligt rak. Följaktligen kan du sitta längre och mer bekvämt. Ska du å andra sidan ha baren i källaren eller inte använda den dagligen, så räcker det gott med stolar utan ryggstöd.

Armstöd

Det som utmärker en barstol är dels den höga höjden, men även den stilrena designen utan både rygg- och armstöd. Men i takt med att alltfler människor börjat använda en bar hemma där de även jobbar ifrån, så har armstöd blivit alltmer förekommande. Genom att vila armarna på armstödet blir det lättare att jobba med en laptop, men du får inte glömma att armbågen måste ligga i 90 grader mot bordsskivan, annars kommer du snabbt få ont i både leder och muskler.

Hopfällbar

Fastän många stolar kan förvaras under bordet för att ta mindre plats när de inte används, finns det även hopfällbara barstolar. Genom att välja dessa kan du enkelt fälla ihop och förvara stolen i ett utrymme där den inte upptar någon plats. Detta innebär även att det blir lättare att transportera stolarna om du t.ex. har ett landställe dit du behöver förflytta stolarna. Glöm inte att hopfällbara stolar har två olika mått beroende på om de är utfällda och hopfällda, så ta detta med i beräkningen.

Utomhus

Har du en trädgård eller altan och vill ha ett barset, så finns det barstolar anpassade för utomhusanvändning. Dessa är inte sällan tillverkade i konstrotting, mässing, plåt eller stål för att kunna tåla iskalla vintrar. Dock är de sällan hopfällbara vilket innebär att du antingen måste ha dem ute året runt, alternativt förvara dem i ett större förråd under vinterhalvåret. Vidare måste du rengöra dem regelbundet så inte smuts gror in i materialet och på lång sikt förstör stolen.

Design

En barstols design är otroligt viktig då den måste harmonisera med din övriga inredning. Har du exempelvis möbler i en grön färgton så ska stolen också ha en likande nyans för att den ska smälta in. Men om det mest är svart eller vitt så ska du definitivt välja en svart eller vit barstol. Förutom färgen så är stolbenen viktiga, många vill ha en design som påminner om en pinnstol, medan andra föredrar träben i valnöt med en sittdyna i brunt läder. Därför ska du försöka visualisera hur barsetet kommer passa in i ditt nuvarande kök eller vardagsrum – innan du gör ditt val.

Pris

En barstol kostar allt från 300 – 4000 kronor beroende på material, kvalitet och funktionalitet. Trots att du kan hitta en billig barstol så är detta inget vi rekommenderar. Orsaken är att materialet ofta är undermåligt vilket gör att stolen slits snabbare och därmed riskerar att gå sönder snabbt. Dock är det helt okej om du hittar en stol på rea då dessa ofta har en hög kvalitet. Således är det bättre att spendera ett par hundralappar extra på stolar som kommer hålla i flera år, istället för att välja en budgetvariant.

barstol test

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll