Skoskåp med sits

Läs mer

Skoskåp 3 fack

Läs mer

Högt skoskåp

Läs mer

Ett skoskåp är ett utmärkt sätt att strukturera alla familjens skor på. Vi som har många barn vet att så fort du ställt upp skorna snyggt och prydligt så kommer det förr eller senare en liten krabat som stökar till det igen. Men genom att använda ett skåp håller du hallen snygg och prydlig. Dessutom blir det lättare att hitta ens egna skor på grund av att du får en tydlig överblick. Vidare är det praktiskt för dig som har en mindre hall och således behöver ett smalt skåp som inte upptar så mycket plats på bredden.

Dock är det svårt att välja rätt på grund av att det finns så många olika varianter. Till exempel kan du välja ett skoskåp med spegel som gör att du – precis som i en skoaffär – kan se hur skorna ser ut från alla tänkbara vinklar. Därtill finns det vägghängda modeller som frigör utrymme undertill. På grund av att utbudet är så brett så har vi sammanställt en lista över de bästa skoskåpen på marknaden. Dessutom har vi skrivit en guide som förklarar allt du behöver veta för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

Så väljer du skoskåp

Innan du köper ett skoskåp finns det några saker som är bra att veta. För det första måste du tänka på storleken, d.v.s. hur brett och högt skåpet är i förhållande till hur mycket utrymme du har i hallen. För det andra finns det modeller med spegel som är lite dyrare, men ack så viktigt. För det tredje skiljer sig lagringskapaciteten ordentligt från modell till modell. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så bra val som möjligt.

Lagring

En av de viktigaste faktorerna när du ska välja ett skoskåp är lagringsutrymmet. Om du har en stor familj så ackumuleras skorna fort på grund av att alla använder olika skor under olika årstider, dessutom tillkommer skor från fritidsaktiviteter som t.ex. fotbollsskor eller basketskor. Därför är det viktigt att först tänka ut hur många fack som skåpet ska ha så du får plats med alla skor. Vanligtvis har de flesta skåp plats för 12-20 par, men det finns även modeller som har mindre och mer utrymme än detta. Av den orsaken rekommenderar vi att du nu går till hallen och räknar antalet par. På så vis vet du vilka skåp som har för lite lagringsutrymme. Glöm inte att lägga på 2-3 par då det alltid är bra att ha lite extra utrymme.

Spegel

Har du någonsin prövat skor i en butik så vet du hur effektivt det är med en spegel som visar hur skorna ser ut från alla vinklar. Detta har tillverkare tagit fasta på och numera kryllar det av skoskåp med speglar eller spegeldörr. På så sätt kan du ta ut skorna för dagen, stänga dörren, titta i spegeln och direkt se om skorna passar med dina byxor och övriga outfit i stort. Däremot kostar dessa modellerna lite extra, och du måste vara försiktig så du inte råkar sparka på spegeln så den går sönder. Förutom det är en spegel en enorm fördel då du också kan se om de är smutsiga baktill eller på sidan.

Storlek

På grund av att alla bostäder har olika stora hallar så måste du välja ett skåp som får plats i din hall. Men med tanke på att de flesta hallar i familjehem redan är proppfulla är det svårt att stuva in ett brett skåp. Därför väljer många ett smalt skoskåp som är högre än andra modeller där du staplar skorna på höjden istället för på bredden. Därjämte är smala skåp perfekt om du vill ha en spegeldörr då dessa modeller ofta påminner om en skafferidörr, och sålunda är utmärkt lämpade för en spegel. Glöm inte att du måste mäta utrymmet där du tänker placera skoskåpet – innan du köper. Annars riskerar du att köpa en för stor modell som inte får plats varpå du måste returnera och mäta utrymmet oavsett. Ytterligare ett tips är att lägga till några centimeter extra i din mätning så inte skåpet står alltför nära dörren eller garderoben i hallen.

Material

Materialet är en viktig del i ditt val på grund av två orsaker: design och kvalitet. Orsaken är att om du väljer ett skoskåp i ek så kommer designen vara naturligt stilig – just på grund av materialet. Men ju bättre material du väljer desto mer kvalitativt kommer skåpet också vara. Därmed är denna faktor viktig ur båda dessa perspektiv. Vill du ha ett riktigt billigt skåp så ska du välja plast, medan trä är att föredra om du vill ha något snyggt och robust – men till en högre kostnad. Oavsett vad du väljer så kommer ett bättre material leda till att skåpet har en längre livslängd.

Vägghängt

Ett vägghängt skoskåp har på senare tid blivit alltmer populärt. Den primära orsaken är att det frigör utrymme under som du kan använda för annat. Dessutom är det praktiskt då du kan hänga skåpet på en höjd som gör att du slipper böja dig för att nå dina favoritskor. Dock är facken begränsade då du endast får plats med ett fåtal skor. Anledningen till detta är att vägghängda möbler i allmänhet inte kan vara för tunga, då risken för att de faller ner är hög. Därför är ett vägghängt skoskåp rekommenderat för dig som har ett mindre antal skor att förvara. Med det sagt så ska du vara medveten om att monteringen är svår om du inte vet vad du ska göra, vilket innebär att du måste kontakta en hantverkare för att få det att se snyggt ut.

Pris

Många tror att ett skoskåp är en billig investering, och till en viss del stämmer detta, men det finns även modeller som kostar uppåt 15 000 kronor. Dock är dessa i regel tillverkade av sheshamträ, silver eller andra dyra material. Vanligast är att priset ligger mellan 500 – 2000 kronor, och då kommer materialet givetvis inte vara av bästa kvalitet, men definitivt tillräckligt bra för att förvara skor i. Vidare finns det skogarderober i tyg som tenderar att vara ännu billigare än 500 kronor, men då är det inget skåp. På grund av att kvaliteten i hög grad baseras på priset, så rekommenderar vi att försöka hitta en mellanväg mellan pris, material och kvalitet; d.v.s. inte för dyrt och inte för billigt.

skoskåp bäst i test

För- och nackdelar med skoskåp

Det är viktigt att veta att det både finns för- och nackdelar med skoskåp. Exempelvis är en nackdel att de är otympliga och upptar mycket plats. Men å andra sidan är det en fördel att alla skor har en bestämd plats och inte ligger utspridda på hallgolvet. För att förtydliga de positiva och negativa aspekterna har vi nedan listat alla bra och dåliga saker med denna möbel.

Fördelar

  • Håller golvet rent – På grund av att skorna inte längre ligger huller om buller på golvet så hålls golvet rent och prydligt.
  • Lätt att hitta par – Inte sällan hittar man bara den ena skon då det är en stor röra, men tack vare ett skoskåp så blir skorna lättare att hitta.
  • Stilrent – Med tanke på att skorna förvaras inuti ett skåp och således inte är synligt, så bidrar skåpet till en smakfullare inredning.
  • Passar alla typer av skor – Oavsett om du har klackskor, stövlar eller basketskor så kommer du få plats med samtliga varianter i ett skoskåp.
  • Förvaringsutrymme för annat – Har du några fack lediga i skåpet så går det förträffligt att förvara smycken, klockor eller annat i skåpet.

Nackdelar

  • Upptar mycket plats – En påtaglig nackdel med skoskåp är att de upptar mycket plats. Därmed är det inget att rekommendera om du bor litet eller redan har en trång hall.
  • Begränsade valmöjligheter – Dessvärre är de flesta modeller designade på samma sätt, vilket gör att valmöjligheterna är begränsade ur ett estetiskt perspektiv.

skoskåp

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll