Gustaviansk säng

Läs mer

Gustavianskt skrivbord

Läs mer

Gustaviansk karmstol

Läs mer

Gustavianska möbler är ett tidstypiskt möblemang som användes under tiden då Gustav III var regent i Sverige. Den utmärks bland annat av intryck från antiken och sammanfattas ofta med tre ord, harmoni, tydlighet och måttfullhet. Detta är tre klassiskt antika dygder som upphöjdes till ideal i både det antika Grekland och Rom. Således har gustavianska möbler mycket släta ytor samt raka och symmetriska former.

Det finns mängder av olika typer av möbler i den Gustavianska stilen – både begagnade och nytillverkade. De vanligaste är sängar, sänggavlar, skrivbord, stolar och karmstolar; men även fåtöljer, skåp, byråer, kökssoffor, skänkar, matgrupper samt matsalsmöbler.

I denna artikel kommer vi gå igenom allt du behöver veta om Gustavianska möbler.

  gustavianska möbler

Var kan jag köpa Gustavianska möbler?

Det finns flera olika ställen där man kan köpa Gustavianska möbler. Den ena är naturligtvis butiker som specialiserar sig på möbler från den gustavianska tidseran. Dessa butiker har ofta ett stort utbud av möbler i olika stilar, former och färger. Det är också vanligt att de har specialiserade kunskaper om dessa typer möbler, vilket gör det lättare för dig att välja rätt möbler för ditt hem, samt att få möblerna reparerade på ett delikat sätt vid slitage.

Det finns också flera webbutiker som säljer dessa möbler. Dessa butiker har ofta ett mycket stort utbud, och man kan ofta hitta bra erbjudanden online.

Det finns även flera auktionssajter där man kan köpa begagnade gustavianska möbler. Dessa auktionssajter har även dem ett stort utbud av möbler i olika stilar och prisklasser.

Oavsett var du väljer att handla är det viktigt att du gör lite research först. Det är bra att veta hur möblerna ser ut så du vet att du får den äkta varan och inga fejkade kopior. Det är också viktigt att jämföra priser på gustavianska möbler från olika ställen, för att se till att du får det bästa priset.

Återförsäljare:

11 typer av Gustavianska möbler

Det finns huvudsakligen 11 typer av gustavianska möbler att välja mellan. Nedan kommer vi gå igenom samtliga, en för en, och berätta lite mer om hur de ser ut, vad de är gjorda av och hur mycket du måste vara beredd att betala.

1. Gustavianska stolar

gustavianska stolar

En gustaviansk stol kallas ofta för en karmstol, vilket innebär att den har en ram runt sittplatsen. Dessa stolar har oftast vita eller blekblå möbeltyger, och de flesta stolar har ett material av antingen tyg eller läder. De har också ofta flera kuddar, för att ge sittplatsen mer komfort.

2. Gustavianska kökssoffor

Kökssoffor är gustavianska möbler som används för att sitta vid köksbordet. De är oftast gjorda av trä, och har en slank och smal design. Kökssofforna har ofta raka ryggar, och de flesta kökssoffor från 1700-talet har en klädsel av antingen tyg eller läder.

3. Gustavianska matgrupper

Matgrupper består av flera olika stolar och bord. Dessa grupper är oftast gjorda av trä, och de flesta gustavianska matgrupper är extremt vackra. Däremot är de dyra då de som sagt består av flera möbler. Så ska du köpa en matgrupp måste du ha sparat ett tag!

4. Gustavianska byråer

Byråer är gustavianska möbler som används för förvaring. Byråerna är oftast gjorda av ett vackert träslag, och de har i regel flera skåp och lådor. Inte sällan har de även hemliga lådor som man endast kommer åt om man vet hur man öppnar dem.

5. Gustavianska matbord

Matbord är i gustaviansk stil som används för att äta vid. Matborden är oftast gjorda av trä, och har i regel raka ben.

6. Gustavianska sängar

Gustavianska sängar utmärks av sin enkla design. De flesta sängarna är gjorda av trä – likt de flesta av ovan nämnda möbeltyper, och har ofta raka ben och en slank design. De kan också ha dekorationer som rosetter eller kransar i sänggaveln, vilket innebär att de är något mer dekorativa än stolarna och skrivborden.

7. Gustavianska sänggavlar

En gustaviansk sänggavel används för att dekorera och skydda sängen. Sänggavlarna har som sagt ofta vackra detaljer som kransar eller rosetter. De flesta sänggavlar är också målade i en ljus färg, oftast vit eller blekblå vilket för tankarna till 1700-talets början.

8. Gustavianska skrivbord

Gustavianska skrivbord används för arbete eller skolarbete. De flesta skrivborden är väldigt praktiska och försedda med flera små fack och lådor. Därtill brukar det ofta stå hyllor och skåp i samma stil vid sidan av skrivbordet. Dessutom har de ofta raka ben och en slank design.

9. Gustavianska matsalsmöbler

Är du ute efter gustavianska matsalsmöbler så ska du vara beredd på att det kommer kosta skjortan. Däremot är de otroligt vackra och passar in i större salonger. Matsalsmöblerna har runda bordsskivor, vilket gör att de tar mindre plats i rummet. Benen är – till skillnad från de gustavianska stol- och bordsbenen – inte raka. Utan de är snarare snirkliga med ornament och vackra utsmyckningar. Således är dessa typer av möbler inte lika harmoniska och måttfulla som de ovannämnda.

10. Gustavianska skänkar

Gustavianska skänkar används för förvaring av glas, porslin eller andra saker man inte vill ha stående framme. De flesta gustavianska skänkarna är gjorda av trä och har glasdörrar. Därtill har de ofta små fack och lådor, så att man kan förvara även småsaker på ett snyggt och praktiskt sätt. Skänkarna har också raka ben och en slank design.

11. Gustavianska fåtöljer

Sist men inte minst i vår lista av 11 olika typer av Gustavianska möbler ska vi berätta lite om fåtöljerna i gustaviansk stil. För det första har de en smalare sittplats än vanliga fåtöljer, så om du förväntar dig du ska sitta lika bekvämt som i en reclinerfåtölj kan du redan nu sluta läsa. Nackstödet är ofta klätt i ett vackert tyg, och har samma färg som resten av möbeln. Dessutom används ofta gustavianska fåtöljer till att sitta vid skrivbordet, då de är väldigt bekväma och harmonierar perfekt med ett skrivbord i samma stil.

Begagnade Gustavianska möbler

begagnade gustavianska möbler

Det finns för- och nackdelar med att köpa möbler i den Gustavianska stilen som är begagnade. Det bästa är givetvis att du får den äkta varan, och att du får en historisk känsla i ditt hem. Men det finns även nackdelar du måste känna till. Vi kommer nu börja med fördelarna.

Fördelar med begagnade Gustavianska möbler

 • Bättre pris: Den primära fördelen med att köpa begagnade gustavianska möbler som är begagnade är förstås det bättre priset. Detta beror på det faktum att gustavianska möbler ofta är gjorda av dyrare material, och att detta material tål slitage bättre än moderna möbelmaterial. Det betyder också att möblerna i fråga ofta har en högre kvalitet än moderna möbler.
 • Känsla av historia: När du köper gustavianska möbler som är begagnade, så får du också en känsla av historia. Dessa möbler har ofta funnits i flera generationer, och det är alltid spännande att tänka på hur olika möbler har använts under olika perioder i historien. Detta gör möblerna fullständigt unika, och det är en av de stora fördelarna med att köpa begagnade gustavianska möbler.

Nackdelar med begagnade gustavianska möbler

 • Mindre utbud: En av de stora nackdelarna med att köpa gustavianska möbler som är begagnade är det faktum att det finns ett mycket begränsat utbud. Detta beror på det faktum att möblerna ofta görs i små upplagor, och att de inte produceras längre. Det betyder också att det är svårt att hitta möbler i gott skick, och det är alltid en risk att man köper en fejkad möbel när man handlar begagnat.
 • Kostnad för frakt och installation: Det är också viktigt att komma ihåg att dessa möbler ofta väger mycket, och detta innebär att fraktkostnaderna för dessa möbler kan vara mycket höga. Detta är något du måste ta i beaktande innan du köper.

Nytillverkade Gustavianska möbler

nytillverkade gustavianska möbler

Nu när vi gått igenom de begagnade möblerna ska vi också lära dig lite om nytillverkade Gustavianska möbler. Att köpa nytillverkade stolar är särskilt vanligt, och är ett perfekt alternativ för dig som inte vill spendera halva månadslönen på en begagnad modell.

Fördelar med nytillverkade gustavianska möbler

 • Större utbud: En av de stora fördelarna med nytillverkade 1700-tals möbler är det mycket större utbudet. Detta beror på att möblerna produceras i större upplagor, och det finns flera olika tillverkare. Det betyder också att du enklare kan hitta möbler som matchar ditt hem, eftersom det finns fler stilar och färger att välja mellan.
 • Lättare frakt och installation: Dessa möbler är också ofta lättare att frakta, eftersom de görs i mindre storlekar. Det innebär också att installationen av dessa möbler är enklare, och det är ofta billigare.

Nackdelar med nytillverkade gustavianska möbler

 • Dyrt: Den stora nackdelen med nytillverkade gustavianska möbler är förstås det faktum att de ofta är ganska dyra. Detta beror på materialet som används, och på den tid och arbete som ligger bakom tillverkningen av möblerna.
 • Kvalitet: En annan nackdel med nytillverkade gustavianska möbler är att kvaliteten inte alltid är så hög. Detta beror på att de ofta görs i massproduktion, och det är inte alltid lätt att få tag på högkvalitativa möbler.

Hur du målar gustavianska möbler – steg för steg

Gustavianska möbler är ofta målade i en ljus färg, och det finns flera olika sätt att måla dessa möbler. Nedan följer en steg-för-steg guide för hur du målar dessa typer av möbler:

 1. Först och främst måste du förbereda dina möbler. Detta innebär att du måste rengöra ytorna, och ta bort allt som kan hindra målningen.
 2. När du har förberett dem är det dags att välja färg. Gustavianska möbler passar bäst i ljusa och neutrala färger, såsom vit, beige eller grå.
 3. När du har valt färg är det dags att måla möblerna. Först och främst bör du måla ytorna med en grundfärg, och sedan kan du lägga på en slutfärg.
 4. När de är målade är det dags att lägga på en topcoat. Detta gör möblerna mer motståndskraftiga mot smuts och fläckar, och det gör också att möblerna ser mer exklusiva ut.
 5. Vänta tills de har lufttorkat i 2-3 dygn innan du rör dem.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi säga att gustavianska möbler är unika och har en mycket intressant historia. Dessa möbler har ofta en elegant design, och de passar bra in i de flesta hem. Det finns dock vissa nackdelar med möblera, såsom det begränsade utbudet av begagnade skrivbord, stolar, sängar, fåtöljer m.fl. Dessutom är nytillverkade möbler i gustaviansk stil ofta ganska dyra. Men om du vill ha unika och exklusiva möbler i ditt hem är gustavianska möbler ett perfekt alternativ!

Varje produkt är opartiskt utvald utifrån dess estetiska framtoning, kvalitet och prisbild.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Populära inlägg

Innehåll